Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Euroopan uskontojohtajat kokoontuvat Turkuun Kirkkopäivien alla

 

Kuva: Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä / Timo Jakonen

Euroopan uskontojohtajien neuvosto (European Council of Religious Leaders, ECRL) kokoontuu ensimmäistä kertaa Suomessa 17.–19.5.2017. Mukana on 35 eurooppalaista eri uskontokuntien edustajaa.

ECRL toimii uskontojen välisen vuoropuhelun ja yhteistyön välineenä Euroopassa.

”Uskontojohtajien tapaamisessa keskustellaan muun muassa siitä, miten löytää tehokkaita käytäntöjä maahanmuuton ja pakolaisuuden haasteisiin”, Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala sanoo. Hän edustaa Euroopan uskontojohtajien neuvostossa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

”Uskontojohtajat katsovat yhteiseksi velvollisuudekseen edistää rauhan kulttuuria ja osoittaa, että erilaisten uskonnollisten yhteisöjen on mahdollista elää sovinnossa rinnakkain”, piispa Kalliala kertoo.

Puolet neuvoston jäsenistä on kristittyjä. Turun kokouksessa eurooppalaisten vähemmistöuskontojen edustus on kuitenkin vahva. Mukana on paitsi muslimien myös esimerkiksi buddhalaisten ja hindujen johtavia vaikuttajia. ECRL:n pääsihteeri, zarathustralainen Jehangir Sharosh, puolestaan kertoo kuuluvansa ”vähemmistöjen vähemmistöön”.

”Erilaiset uskonnolliset yhteisöt voivat elää sovinnossa rinnakkain”

Euroopan uskontojohtajat kokoontuvat kerran vuodessa kolmipäiväiseen kokoukseen. Tällä kertaa osa ECRL:n ohjelmasta on poikkeuksellisesti avattu myös muille osallistujille. Osana kokousta Turun Kristillisellä opistolla järjestetään 18.5. avoin seminaari uskontokasvatuksesta.

Kokouksen viimeinen päivä, 19.5. on osa Turussa järjestettävien ekumeenisten Kirkkopäivien ohjelmaa. ECRL:n edustajat osallistuvat Uskonnot, rauha ja kotoutuminen -seminaariin sekä uskontojen rauhankävelylle. Seminaarissa puhuu pääministeri Juha Sipilä.

”Uskontojen rauhankävelyllä irtisanoudutaan vastakkainasettelusta ja vihapuheesta. Se osoittaa konkreettisesti, että eri uskontojen edustajat voivat kulkea yhdessä ja että erilaiset uskonnolliset yhteisöt voivat elää sovinnossa rinnakkain”, sanoo piispa Kalliala.

Kävelylle lähdetään 19.5. klo 17.30 Logomosta. Turun tuomiokirkolla lyhyet tervehdyspuheenvuorot käyttävät muun muassa arkkipiispa Kari Mäkinen ja presidentti Tarja Halonen.

ECRL on perustettu Oslossa 2002 mottonaan ”erilainen usko – yhteinen toiminta”. ECRL on yksi Religions for Peace (RfP) neuvostoista, joiden tavoitteena on rauhan edistäminen sekä uskontojen välinen kunnioitus ja keskustelu.

*

Kirkkopäiviä vietetään Turussa 19.5.-21.5.