Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa: Suomenruotsalaisuus malli kristillisyydelle

 

KUUNTELE KLIPPI. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa vertaa suomenruotsalaisten asemaa kristittyjen asemaan maallistuneessa Euroopassa. Kokoomuksen euroehdokkaan mukaan kristillisten perinteiden säilyttämiseen EU-maissa tulisi suhtautua samalla vakavuudella kuin kielivähemmistöjen oikeuksien turvaamiseen Suomessa.

 

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Petri Sarvamaa pitää vaarallisina aloitteita, joiden päämääränä on pyyhkäistä uskonnolliset symbolit julkisesta tilasta. Esimerkkinä hän mainitsee tapauksen, jossa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) sai käsiteltäväkseen kantelun italialaiskoulujen seinillä riippuvista krusifikseista.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

– Isojen, todella syvällä kulttuurissa olevien juurien repiminen ja katkominen äkillisesti aiheuttaisi paljon suurempia ongelmia kuin että asiat muuttuvat rauhallisesti, Sarvamaa perusteli näkemystään Radio Dein eurovaalitentissä torstaina.

– Jos meillä on erittäin pitkä – tekisi mieli sanoa iankaikkinen – juuri ja sitten se katkaistaan, ja varsinkin jos se katkaistaan hyvin pienen vähemmistön vaatimuksesta, niin se on hyvin ongelmallinen tilanne.

Vaikka Eurooppa on nimellisesti kristillinen, Sarvamaan mielestä maallistuminen on edennyt pisteeseen, jossa vakaumuksellisten kristittyjen uskonnonvapauteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Kokoomuksen euroedustaja viittaa Malmöhön ja Tukholmaan, joissa sekä kristittyihin että muslimeihin on kohdistunut jopa väkivaltaisuuksia heidän uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi.

– Toimivassa ja suvaitsevassa hyvässä demokratiassa myös vähemmistön oikeuksia kunnioitetaan.

Ajatus lukiosta ilman uskontoa ja historiaa käsittämätön

Petri Sarvamaan mukaan ruotsinkielisten asema Suomessa tarjoaa Euroopalle malliesimerkin vähemmistöjen kunnioittamisesta. Äidinkielenään ruotsia puhuu on meillä suomalaista 290.000 eli runsas viisi prosenttia kansasta.

– Pitäisikö meillä enemmistöllä olla oikeus kieltää heiltä erilaisia asioita? Minun mielestäni ei. Pitäisi pystyä löytämään paikka yhteisestä huoneesta. Jos nämä asiat ajautuvat törmäyskurssille, niin silloin yhteiskunnalla on aina suuria ongelmia käsissä, Sarvamaa arvioi Radio Dein vaalitentissä.

 Sarvamaan mukaan kotimainen keskustelu uskonto- ja historiantuntien asemasta on oireellinen esimerkki omien juurten unohtamisesta.

– On aivan käsittämätön ajatus, että lukion voisi käydä läpi suorittamatta yhtään historian kurssia. Silloin viedään pohja koko sivistykseltä. Uskonnon kanssa on samalla tavalla.

Petri Sarvamaan omat juuret ovat ortodoksisuudessa. Hänen isänsä syntyi Pietarissa ja muutti Venäjän vallankumouksen aikaan vuonna 1917 Terijoen kautta Joensuuhun. Sarvamaan veli Pekka Lepistö toimii ortodoksimunkkina Valamon luostarissa, jossa hänet tunnetaan nimellä isä Trifon.

Radio Dein eurovaalitentit ohjelma-arkistossa

Kuuntele, kuinka Petri Sarvamaa vastaa kysymykseen, mitä ortodoksisuus hänelle merkitsee [toimittaja Ariel Neulaniemi, 1 min]:

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa