Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Eutanasia-huuma kääntynee eduskunnassa saattohoidon kehittämiseen

 

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan saattohoitoon tulee suhtautua samalla tavalla kuin kiireelliseen ensihoitoon. Kuva: iStockphoto

Kansalaisaloitteen käsittely on eduskunnassa vielä kesken.

Viime keväänä suurta mediahuomiota ja kannatusta kerännyt kansalaisaloite eutanasian sallimisesta näyttää joutuneen vastatuuleen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Valiokunta on kuullut asiantuntijoita, jotka ovat kritisoineet eutanasian sallimista ja painottaneet sen sijaan saattohoitolain kiireellisyyttä. Myös moni kansanedustaja on muuttanut kantaansa kuultuaan asiantuntijoita.

– Siksi olen toiveikas. Itse teen työtä sen eteen, että eutanasia-aloitetta ei hyväksyttäisi, vaan sen sijaan valmisteltaisiin saattohoitolaki. Olisi kovin ristiriitaista, mikäli lääkäreille lankeaisi lakisääteinen velvoite sairaiden ihmisten elämän lopettamiseen, mutta ei velvoitetta hyvään saattohoitoon. Niidenkin, jotka puoltavat eutanasiaa, kannattaisi ajatella, että ensin on saatava saattohoidosta lakisääteinen oikeus ennen kuin eutanasiaa ryhdytään laillistamaan, taustoittaa kansanedustaja Päivi Räsänen.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Asiantuntijoiden kuulemisen jälkeen valiokunta päättää, mihin toimenpiteisiin aloite johtaa. Valiokunta voi jättää aloitteen pöydälle tai sitten tuoda suuren salin ratkaistavaksi tänä keväänä. Sote-uudistus voi kuitenkin ajaa aloitteen ohi, jolloin sen käsittely lykkääntyisi.

– Aloite ei ole suoraan lakialoitteen muodossa, joten sellaisenaan hyväksyttynäkään se ei suoraan muuta lainsäädäntöämme. Kuitenkin, jos eduskunnan enemmistö hyväksyisi aloitteen, se tarkoittaisi hallitukselle velvoitetta ryhtyä valmistelemaan eutanasian sallivaa lakia, hän huomauttaa.

Lääkärinä ennen kansanedustajan uraa työskennellyt Päivi Räsänen näkee tarvetta saattohoidon kehittämisessä, sillä hyvät hoitokäytännöt tulisi ottaa käyttöön kaikissa hoitoyksiköissä.

Tämän kehittämiseen myös hallitus osoitti miljoona euroa. Rahoituksella on tarkoitus yhtenäistää hoitokäytäntöjä, kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia ja luoda mahdollisuudet alueellisten toimintaohjeiden ja sopimusten laatimiseksi kaikissa maakunnissa. Räsäsen mukaan tavoitteet ovat hyviä, mutta rahoitus on riittämätön.

– Olen tehnyt lakiesityksen saattohoidosta lakisääteiseksi oikeudeksi ja samalla 20 miljoonan euron lisäyksestä sen toteuttamiseksi.

Raha tulisi hänen mielestään kohdistaa hoitohenkilöstön koulutukseen ja hoito- sekä konsultaatiopolkujen luomiseen. Hän huomauttaa, että myöhemmin saattohoidon kehittämistyö voisi tuoda jopa säästöjä, kun potilaiden pompottelusta päivystysklinikoilla päästäisiin.

– Saattohoitoon tulee suhtautua samalla tavalla kuin kiireelliseen ensihoitoon. Kuoleva tarvitsee oireittensa lievityksen välittömästi, eikä avunsaamista pidä lykätä lähetebyrokratian tai virka-ajan odottelun vuoksi. Hoitokäytäntöjen tulee tähdätä siihen, että saattohoitoa tarvitseva potilas saa avun oikea-aikaisesti ja riittävänä.

 
Kylvaja artikkelibanneri