Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

”Eutanasian salliminen on karannut käsistä” – Hollannissa jo lähes 6% kuolemista eutanasioita

 

Eutanasiaa eli avustettua itsemurhaa käytetään monissa maissa yhtenä hoitomuotona. Eutanasian sallimista ajetaan myös Suomeen. Asiaan liittyy kuitenkin suuria eettisiä ongelmia.

Suomessa on meneillään sosiaali- ja terveydenhuollon kriisi, jota ei voida ratkaista nykyisellä väestömäärällä. Työntekijöitä on liian vähän, ja hoitohenkilökunnan tuominen ulkomailta ei ole taloudellisesti mahdollista.

– Rahaa menee vuosittain 24,5 miljardia euroa. Tilanne pahenee koko ajan, koska naiset saavat keskimäärin 1,2 lasta, ja samaan aikaan sairauksien määrä lisääntyy. Meillä on pian esimerkiksi miljoona diabeetikkoa, kuvailee tilannetta lääkäri Pekka Reinikainen.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Kriisiä on yritetty ratkaista sulkemalla sairaaloita, terveyskeskuksia ja vanhustenhoitopaikkoja sekä lykkäämällä hoitoon pääsyä. Tilanne on kuitenkin pahentunut, koska komplikaatiot ovat lisääntyneet ja niiden hoitaminen on paljon kalliimpaa.

”Tilanne on räjähtänyt käsiin”

Suomessa on tehty kansalaisaloite eutanasian käyttöön ottamisesta yhdeksi hoitomuodoksi. Reinikaisen mukaan asiaan liittyy isoja ongelmia, jotka tulisi huomioida.

– Hollannissa kuolinsyistä jo noin 5,7 % on eutanasioita. Lääkärit ovat sanoneet, että pullonhenki on päässyt karkuun, eli kun korkki on otettu pois, tilanne on räjähtänyt käsiin.

Reinikainen kertoo, että joidenkin potilaiden kuolemaa on joudutettu kysymättä potilaalta tai tämän omaisilta. Esimerkiksi muistisairaita surmataan enenevissä määrin. Omat eettiset ongelmansa aiheuttaa se, että eutanasiaa on alettu soveltaa joissakin maissa myös psyykkisesti sairaisiin.

Pekka Reinikainen tietää, että Suomessa suurin osa palliatiivista ja saattohoitoa antavista lääkäreistä vastustaa eutanasiaa. Mitä enemmän eutanasian seurannaisvaikutuksista on tietoa saatavilla, sitä vähemmän löytyy siihen halukkaita lääkäreitä.

– Lääkäreillä on ollut vuosituhansia ehdoton suojeluvelvoite potilasta kohtaan, eli potilaiden hoitaminen ja kärsimyksen lievittäminen, ei surmaaminen. Jos tämä raja ylitetään, menetetään luottamus lääkäreihin, Reinikainen sanoo.

Saattohoitoon mallia Isosta-Britanniasta

Eutanasian sijaan sairaille tulisi taata hyvä palliatiivinen hoito. Pekka Reinikainen ehdottaa, että oppia otettaisiin Ison-Britannian saattohoitokotikulttuurista.

– Britanniassa eläkkeellä olevat ihmiset menevät saattohoitokotiin töihin osoittamaan empatiaa ja rakkautta ihmisiä kohtaan, pitävät kädestä kiinni ja huolehtivat kipulääkityksestä, hän kertoo.

Suurinta kärsimystä saattohoidossa oleville ei aiheuta Reinikaisen mukaan suinkaan kipu, jota voidaan helpottaa palliatiivisella hoidolla, vaan tarkoituksen puuttumisen kokemus.

– Ihminen voi kokea, että elämä on valmiiksi eletty. Mutta elämä on valmiiksi eletty vasta sitten, kun tulee luonnollinen kuolema.

Kristittynä lääkärinä Reinikainen näkee, että Jumala hoitaa ihmisen kuoleman, eikä ihminen voi ottaa sitä omiin käsiin. Asiaan puuttumisesta ei seuraa mitään positiivista.

– Lopussa meidät kaikki riisutaan ja jäljelle jäävät vain ihminen ja Jumala. Silloin on mahdollisuus saada välit kuntoon Jumalan kanssa. Tätä mahdollisuutta ei saa ottaa pois.

Pekka Reinikainen on vieraana medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään TV:n antennikanavalla 16 keskiviikkona 12.6. klo 20.00 ja uusintana sunnuntaina 16.6. klo 20.00. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.

Elina Uusikylä

 

Aiheet