Mittavan elämäntyön helluntaiherätyksessä tehnyt Leevi Launonen iloitsee pojastaan Larista, joka nykyaikaisena isänä on onnistunut yhdistämään sekä uran että vanhemmuuden. Perheen miehiä yhdistää kiinnostus filosofiseen pohdintaan.
Leevi Launosen sanoja ja niiden merkityksiä pohdiskeleva ääni on tullut viime aikoina tutuksi Radio Dein syvämietteisistä blogeista. Nyt hän on jättämässä viestikapulaa pojalleen Larille. Nyt onkin aika istuttaa kaksi miestä, isä ja poika, puhumaan toisistaan.
Leevi Launonen:
Ristin Voitto -lehden päätoimittajan työstä pari vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Leevi muistaa toisen lapsensa Larin syntymästä, että lähtö synnytyslaitokselle tuli hyvin äkkiä tammikuisena sunnuntaiaamuna.
– Päätin ilahduttaa vaimoani; laitoin kotia kauniiksi ja sytytin eläviä kynttilöitä. Kun tulimme vauvan kanssa takaisin, sain kovat moitteet siitä, että olin jättänyt tyhjään asuntoon kynttilöitä palamaan.
Leevi muistelee lämmöllä poikansa kouluvuosia, jolloin vietettiin hyvää aikaa ystäväperheiden kanssa.
– Lapset oppivat tuntemaan toisensa ja ystävystyivät. Olen huomannut, että Lari on saanut näistä ystäväperhekokemuksista joitain tärkeitä eväitä ja myös miehen malleja elämäänsä.
Leevi harmittelee, että oli Larin lapsuusvuosina hyvin uppoutunut työelämään, ja lasten kanssa oleminen jäi liikaa vaimon harteille.
– Olen päässyt sisälle Larin ajatteluun ja löytänyt hänet nyt aikuisiällä enemmän poikanani. Lari on opiskellut myös filosofiaa, johon itsekin ihastuin kovasti opiskeluvuosina. Yhteisen uskon lisäksi meillä on löytynyt filosofiseen pohdiskeluun liittyvää kiinnostusta, mikä on yhdistänyt lisää.
”Onko tärkeämpää, että olet aina mielipiteissäsi oikeassa, vai että sinulla on hyvä ja avoin suhde poikaasi?”
Kommunikaatiokatkokset
Kun lukioikäinen Lari muutti asumaan kavereidensa kanssa, nuoren elämä lähti luisumaan väärille poluille.
– Olimme huolissamme. En itse osannut kohdata tällaista itsenäistyvää nuorta riittävän taitavasti, enkä ymmärtänyt, miksei minun poikani voinut esimerkiksi rakastaa Mozartia ja Bachia niin kuin minä.
Leevin vaimolta löytyi lopulta viisasten kivi tulehtuneisiin väleihin.
– Hän sanoi, että nyt sinun täytyy ratkaista onko tärkeämpää, että sinä olet aina omissa mielipiteissäsi oikeassa, vai että sinulla on hyvä ja avoin suhde poikaasi. Se oli minulle herätys.
Isäänsä parempi
Leevi iloitsee, että hänen poikansa on vahvasti sitoutunut perheeseensä.
– Hän on huomattavasti parempi isä kuin mitä minä aikanani osasin olla.
Kun miehet tapaavat, syntyy luontevasti keskustelua jostakin ajankohtaisesta teemasta.
– Larilla on myös vakavaa maailmankatsomuksellista ja filosofista pohdintaa, ja hän haluaa perusteita asioille ja pohtii niitä syvällisesti.
Launosten suvusta löytyy uskovia monessa polvessa, Leevin isä toimi 1940-luvulla myös saarnaajana.
– Raamatusta nouseva maailmankatsomus on itselleni sellainen, joka kantaa, johon voin levollisesti luottaa, josta voin keskustella ja joka on turvallinen elämän pohja tässäkin ajassa.
Lari Launonen:
Väitöskirjaansa valmisteleva Lari toimii vastaavana opettajana Iso Kirja -opiston Helsingin Kampuksella. Korona-aikana hän on ollut paljon kotona ja omistanut aikaa lapselleen. Kasvatuksessa Lari uskoo aitouteen ja esimerkin voimaan.
– Omat vanhemmat eivät juurikaan painostaneet meitä käymään seurakunnassa tai lukemaan Raamattua, halusin itse tehdä niin. Tutkimuksista tiedetään, että jos haluaa välittää uskoa lapsilleen, sitä ei kannata tehdä liian voimakkaasti, vaan pikemminkin omalla esimerkillä. Niin että elää itse aidosti niiden periaatteidensa ja uskonsa mukaisesti. Esimerkki kyllä välittyy, kuten meillä kotona on käynyt sekä minulle että sisaruksille jo nuorella iällä.
Larin lapsuudenmuistot nousevat mieleen yksittäisinä pieninä välähdyksinä.
– Potkittiin joskus palloa pihalla tai isä vei minut laskettelemaan Laajavuoreen. Ei me hirveän paljon harrastettu tai tehty yhdessä, mutta toisaalta ei ole jäänyt sellaista makua, ettei isä olisi ollut läsnä. Varmaan hän kuului siihen sukupolveen, joka teki paljon töitä ja oli seurakunnassa vastuussa.
Vaikeat vuodet
Lari muistelee, että jo ennen lukiota tuli isän kanssa sanaharkkaa esimerkiksi pukeutumisesta.
– Se oli kyllä aika avant-gardistista ja villiä. Ymmärrän hyvin, ettei se oikein miellyttänyt isäpappaa!
Lari myöntää, että mopo lähti keulimaan teini-iässä.
– Perustin räppimetalliorkesterin. Saimme kristillisissä piireissä suosiota, ja keikkailimme ulkomaita myöten. Minulla oli vahva halu evankelioida, mutta toisaalta ajauduin seurakunnasta pois enkä elänyt kristityn elämää. Siihen aikaan liittyivät päihteet ja bilettäminen.
Larin suhde Jumalaan uudistui vuonna 2004, ja hän lähti Isoon Kirjaan opiskelemaan.
– Älyllinen puoli, johon isä viittasi, heräsi pikkuisen myöhemmällä iällä.
Yliopistomaailmaan ankkuroitunut Lari on mukana Areiopagi-projektissa, joka käsittelee tieteen, teologian ja filosofian risteyksessä olevia kysymyksiä.
– Ydinasioista, jotka liittyvät Jumalaan ja Jeesukseen, olen pitänyt kiinni, mutta muuten tämä on sellaista jatkuvaa jännitteessä elämistä ja etsintää samanaikaisesti.
”Isä ei ole mikään änkyräkonservatiivi tai liberaali, vaan sellainen laaja-alainen ajattelija.”
Isän avara katse
Lari kiittää isänsä vahvaa eettistä selkärankaa ja rohkeutta nostaa Ristin Voitto -lehden päätoimittajana esiin myös herätysliikkeessään havaitsemiaan väärinkäytöksiä.
– Arvostan hänen akateemista lähestymistään asioihin. Isä ei ole mikään änkyräkonservatiivi tai liberaali, vaan sellainen laaja-alainen ajattelija ja älyllisesti hyveellinen ihminen.
Leevi Launosen Päivän blogi Radio Deissä keskiviikkoisin klo 8.45 ja 12.50 vuoden 2020 loppuun asti. Lari Launonen aloittaa blogistina joka toinen pe klo 8.45 ja 12.50 tammikuusta 2021 alkaen.
Launosten Samaa sukua -haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä 4/2020.