Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida on käynnistänyt vetoomuskampanjan Kongon demokraattisen tasavallan kriisin ratkaisemiseksi.
Kampanjassa vaaditaan konkreettisia toimia erityisesti naisten ja lasten suojelemiseksi seksuaaliselta väkivallalta.
Kongo on kärsinyt vuosikymmeniä julmista konflikteista, joiden taustalla on monimutkainen vyyhti. Yksi konfliktia lietsovista tekijöistä on taistelu arvomineraaleista – luonnonvaroista, joita hyödynnetään myös Euroopan elektroniikkateollisuudessa ja jokaisen kodista löytyvissä älylaitteissa. Mineraalikauppaan linkittyvä laiton kaivostoiminta, ihmiskauppa ja aseellisten ryhmien hallinta ruokkivat väkivaltaa alueella.
Yksi konfliktin julmimmista ilmentymistä on seksuaalinen väkivalta, jota käytetään sodankäynnin välineenä. Uhrien joukossa on myös pieniä lapsia.
– Meidän ei tule sulkea silmiämme Kongon todellisuudelta. On oltava ääni niiden puolesta, joiden oma ääni ei kuulu, sanoo Fidan vaikuttamistyön asiantuntija Heidi Saarinen-Azuara, joka seuraa työkseen humanitaarisiin kysymyksiin liittyvää päätöksentekoa muun muassa EU:ssa.
Euroopan alueella toimivat kristilliset, humanitaarista työtä tekevät järjestöt, kuten Fida, ovat myös yhdistäneet voimansa ja vaikuttavat yhdessä päätöksentekoon tekemällä muun muassa julkilausumia ja vetoomuksia.
Humanitaarinen kriisi syvenee Kongossa
Kongon itäosissa yli 800 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan pelkästään tänä vuonna. Pakolaisleirejä on hajotettu, eikä ruokaa tai suojaa ole riittävästi. Seksuaalinen väkivalta ja lapsisotilaiden värväys ovat arkipäivää. Konfliktin leviäminen alueelliseksi on todellinen uhka.
Fidan vetoomuksessa vaaditaan kolmea keskeistä toimenpidettä:
- Humanitaarinen apu ja siivilien suojelu on taattava. Apu on saatava perille erityisesti heikoimmassa asemassa oleville.
- Diplomaattinen painostus. EU:n ja sen jäsenvaltioiden on toimittava aktiivisesti pysyvän rauhan puolesta alueella.
- Kauppasuhteita on uudelleenarvioitava ja eettisyys on nostettava tärkeäksi kriteeriksi mineraalikaupassa. Taloudellinen yhteistyö konfliktin osapuolten kanssa on sidottava ihmisoikeuksiin ja ympäristövastuuseen.
Vetoomus toimitetaan päättäjille kesäkuussa
Fida toimittaa vetoomuksen kesäkuussa päättäjille, jotka vastaavat Suomen kehitys- ja humanitaarisen avun rahoituksesta sekä kansainvälisestä kaupasta, ja pystyvät vaikuttamaan EU-tason päätöksentekoon. Kauppasopimusneuvotteluissa on huomioitava eettisyys ja ihmisoikeudet.
– Tällä vetoomuksella haluamme muistuttaa, että rauha, oikeudenmukaisuus ja ihmisoikeudet vaativat aktiivista puolustamista – myös silloin, kun kriisi tapahtuu kaukana meistä, Saarinen-Azuara muistuttaa.
Fida kutsuukin nyt yksityishenkilöitä, seurakuntia ja järjestöjä allekirjoittamaan vetoomuksen, jolla voi konkreettisesti vaikuttaa Kongon tilanteen näkyväksi tekemiseen rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta.
Allekirjoituksia kerätään kesäkuun ensimmäiseen päivään saakka.
Lisätietoja ja vetoomus kokonaisuudessaan osoitteessa fida.fi