Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Fidalla on pitkä kokemus Afganistanista – kumppani on työskennellyt ennenkin kriisin keskellä

 

Kuva: Unsplash

Työ Afganistanissa on alkanut vuonna 2014. Vaikka maassa toimivan kumppanijärjestön kansainväliset työntekijät evakuoitiin, työ voinee jatkua tilanteen rauhoituttua.

Uutista päivitetty pe 27.8.  Tilannepäivitys  Fidan tukemista hammasklinikoista ja turvallisuuteen liittyviä muokkauksia.

Fida on tehnyt Afganistanissa työtä vuodesta 2014 lähtien. Kumppanina työssä on ollut saksalainen järjestö, jolla on pitkä historia maassa. Fidan hanke on Suomen ulkoministeriön tukema, hammasterveyteen keskittyvä kehitysyhteistyöhanke, jossa parannetaan lasten ja naisten suunterveyttä. Hankkeen afganistanilaiset työntekijät ovat viimeisen tiedon mukaan kunnossa ja useimmat odottavat kodeissaan tilanteen rauhoittumista. Fidan hankkeen kansainväliset työntekijät olivat tapahtuman aikaan kesälomalla asuinmaassaan. Sen sijaan kumppanijärjestölle Afganistanissa työskentelevät kansainväliset työntekijät evakuoituivat maasta.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Hankkeeseen on sisältynyt hammaslääkärien koulutusta ja klinikkatoimintaa paikallisen yliopiston kanssa, kaksi klinikkaa maaseudulla sekä hammasvalistusta koululaisille.

Yhdellä Fidan hankeklinikalla koko henkilökunta koostuu naisista, jonka ansiosta naisasiakkaat uskaltavat hakeutua hoitoon. Klinikka on osa julkista terveydenhoitojärjestelmää, joten nyt sen ovet ovat vielä toiseiseksi auki,  ja Talebanit ovat jopa vaatineet että klinikan naishenkilökunta jatkaa työssäkäyntiä.

– Vielä emme tiedä, voivatko hankkeemme hallinnon naispuoliset työntekijät tai kouluissa tapahtuvan terveysvalistuksen henkilökunta (naisia) jatkaa työtään.  Myös naisopiskelijoiden tilannetta on vielä vaikea ennustaa. Erityinen huoli on naimattomista naisista, joiden asema voi heikentyä todella paljon, kertoo Lähi-idän ja Keski-Aasian aluepäällikkö Sirkku Lepojärvi. 

– Naishammaslääkärien kouluttaminen ja työskentely on ollut todella tärkeää, sillä naiset haluavat käydä hoidoissa vain naisilla, Lepojärvi sanoo.

Toinen hammasklinikka taas on perustettu vastikään alueelle, joka on jo aiemmin kuulunut Talebanin hallinnon alle.  Klinikan rakennustyöt ovat toistaiseksi voineet jatkua.

Kehitysyhteistyön jatko maassa riippuu nyt siitä, miten yhteistyötä maassa voi jatkaa. Kansainvälinen yhteisö odottaa nyt tilanteen selviämistä. Suomen Ulkoministeriö on ilmoittanut keskeyttävänsä kehitysyhteistyön maassa toistaiseksi ja keskustelevansa maassa toimivien järjestöjen kanssa kehitysyhteistyön jatkoedellytyksistä.

 Fida selvittää mahdollisuutta toimittaa humanitaarista apua Afganistaniin

Fida selvittää myös mahdollisuuksia toimittaa humanitaarista apua Afganistanin kriisin keskelle tai pakolaisille. YK varoitti jo viime viikolla, että Afganistanin tilanne lähentelee täydellistä humanitaarista katastrofia. Jopa yli 500 000 ihmistä on tänä vuonna joutunut pakenemaan kodeistaan Talebanin etenemistä. Valtaosa paenneista on naisia ja lapsia.

– Kumppanijärjestöllämme on pitkäaikainen kokemus humanitaarisesta avusta maassa. Se on tehnyt yhteistyötä mm. Maailman ruokaohjelman kanssa. Ennen katastrofiavun toimittamista haluamme varmistua siitä, että apu tavoittaa ne ihmiset, jotka ovat nyt joutuneet humanitaarisen kriisin keskelle, sanoo Lähi-idän ja Keski-Aasian aluejohtaja Anne Haverinen.

 
Fida artikkeli