Fida on käynnistänyt hätäapukeräyksen Kongon demokraattisen tasavallan humanitaarisen kriisin vuoksi ja valmistautuu auttamaan taisteluja paenneita ihmisiä.
Itä-Kongossa pitkään jatkunut aseellinen konflikti kapinallisryhmä M23:n ja Kongon armeijan välillä on edennyt miljoonakaupunki Gomaan.
Elina Lehikoinen vastaa puheluun Ruandasta, jonne hän ja hänen kollegansa Katja Köykkä ja Adam Sorila evakuoituivat viime torstaiaamuna kiireellisesti Goman kaupungista.
Vielä tiistaina jyväskyläläinen Lehikoinen vieraili Bushagaran pakolaisleirillä Itä-Kongossa osana työtään humanitaarisen avun koordinaattorina. Tämä maan sisäisten pakolaisten leiri on tarjonnut kodin yli 18 000 ihmiselle, joista suurin osa on naisia ja lapsia.
Mistään ei voinut päätellä, että 48 tuntia myöhemmin leirin keskellä räjähtää pommi ja nämä ihmiset pakenevat henkensä edestä.
– Vierailin naisten turvatilassa, juttelin heidän kanssaan ja kyselin, miten työmme on heitä auttanut. Naiset valmistivat saippuaa ja vierailimme lasten tilassa, jossa ilo ja leikki täyttivät ilmapiirin. Mistään ei olisi voinut päätellä, että 48 tuntia myöhemmin leirin keskellä räjähtää pommi ja kaikki nämä ihmiset joutuvat pakenemaan henkensä edestä, Lehikoinen kuvailee järkyttyneenä.
Konflikti eteni nopeasti miljoonakaupungin liepeille
Lehikoinen asuu Burundissa, mutta matkustaa säännöllisesti Kongon puolella Fidan työalueella. Tälle työmatkalle lähdettäessä Itä-Kongon tilanne tiedettiin erittäin jännittyneeksi.
Torstaiaamu kuitenkin alkoi rauhallisena. Fidan kongolaiset työntekijät suuntasivat normaalisti työpisteisiinsä pakolaisleireillä, ja Lehikoinen aloitti tilannekatsauksen paikallisen tiimin kanssa.
Kriisi eskaloitui nopeasti: jo kymmenen maissa aamulla Goman läheltä alkoi tulvia viestejä taisteluista, ja suomalaiset työntekijät evakuoitiin kiireellisesti Ruandaan. Goman asukkaille laskeutui pelon ilmapiiri.
– Taistelujen äänet kuuluivat jo Goman kaupungin alueelle, mikä tarkoittaa, että kapinallisjoukot ovat päässeet lähemmäksi kuin aiemmin. Ruandassakin yöllä kuulimme aseiden ja pommien ääniä Kivujärven takaa. Huoli kongolaisten puolesta on valtava, Lehikoinen kertoo.
Humanitaarinen tilanne on kriittinen
Itä-Kongon humanitaarinen tilanne on jo pitkään ollut katastrofaalinen, ja nyt se pahenee entisestään.
– Tämä ajaa jo valmiiksi ahtaalla elävät ihmiset yhä vaikeampaan tilanteeseen. Apua tarvitaan kipeästi, ja se menee perille – olen nähnyt sen omakohtaisesti työskennellessäni pakolaisten parissa, Lehikoinen sanoo.
Fida on toiminut Kongossa pakolaisten parissa vuodesta 2008, yhtenä harvoista suomalaisjärjestöistä. Tuen piirissä on muun muassa pakolaisleirejä ja kouluja. Fida valmistautuu tarjoamaan konfliktia paenneille hätäapua, kuten ruokaa, suojaa ja psykososiaalista tukea.
Fidan ohjelmissa Goman alueella työskentelee 33 kongolaista työntekijää, ja järjestö pitää heihin tiiviisti yhteyttä tarjoten tarvittaessa tukea. Fidan paikallinen kumppanijärjestö Kongossa on CEPAC-helluntaikirkko.
YK:n pakolaisjärjestö raportoi perjantaina, että noin 400 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kotiseudultaan Itä-Kongon taistelujen vuoksi vain tämän vuoden aikana.
KUVA: Bushagaran IDP-leiri ja sen lukuisat asukkaat joutuivat raskaiden taistelujen keskelle torstaina.