Hyvät: Andy Byrd Send-tapahtumassa: ”Eurooppa on selvästi heräämässä hengellisesti”

Gazan protestit haastavat Hamasin valtaa – mitä se merkitsee Israelille?

 

Kuvituskuva: Pixabay

Gazassa on nähty laajoja mielenosoituksia Hamasin hallintoa vastaan. Protestit, jotka alkoivat tiistaina (25.3.) ja jatkuivat useana päivänä, ovat suurimmat anti-Hamas-mielenosoitukset, joita alueella on koskaan järjestetty.

Vaikka tätä ei pidä tulkita merkiksi Hamasin välittömästä romahtamisesta, se osoittaa ainakin merkittävän muutoksen Gazan poliittisessa ilmapiirissä.

Tähän asti on ollut yleinen käsitys, että Gazan asukkaat eivät käänny Hamasia vastaan tai lähde alueelta. Nyt molemmat oletukset vaikuttavat horjuvan. Viimeisimmät tiedot kertovat, että jo 35 000–80 000 ihmistä on poistunut Gazasta vapaaehtoisesti sodan alkamisen jälkeen. Lisäksi Gallup Internationalin Gazassa tekemässä tuoreessa kyselyssä 52 prosenttia vastaajista ilmoitti haluavansa lähteä, joko tilapäisesti (38 %) tai pysyvästi (14 %).

Mikael Juntunen neliöb. 29.3.-13.4.

Samanaikaisesti Hamasin hallintoa vastaan on noussut ääniä, jotka vaativat hallinnon kaatumista. Protestoijat ovat kantaneet kylttejä, joissa lukee muun muassa ”Hamas ulos!” ja ”Me haluamme elää!” Tämä on merkittävä käänne, sillä Hamas on tunnettu ankarasta tavastaan tukahduttaa vastarinta.

Miten Israel reagoi?

Israelin hallitus on jo tehnyt päätöksen ”vapaaehtoisen muuton hallintokeskuksen” perustamisesta, jonka tarkoituksena on auttaa Gazan asukkaita siirtymään turvallisesti muihin maihin. Viime viikolla yli tuhat ihmistä lähti Gazasta, ja uusia lähtijöitä odotetaan jatkuvasti lisää.

Protestien suhteen Israelin johto on ollut varovaisempi. Hamas syyttää jo nyt mielenosoittajia Israelin tai Palestiinan itsehallinnon ”agenteiksi”, joten Israelin avoin tuki voisi kääntyä protestoijia vastaan. Tästä huolimatta Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja ulkoministeri Israel Katz ovat kommentoineet protesteja, esittäen niiden tukevan Israelin strategiaa Hamasia vastaan.

Mitä seuraavaksi?

On epäselvää, kuinka pitkälle nämä protestit voivat edetä. Hamas on aiemminkin tukahduttanut vastarinnan nopeasti ja väkivaltaisesti. Kuitenkin monet analyytikot uskovat Hamasin olevan nyt heikompi ja eristyneempi kuin koskaan aiemmin.

Lisäksi The Jerusalem Postin artikkeli kertoo, että sekä länsimaat että arabimaat ovat toistaiseksi pysyneet vaiti Gazan mielenosoituksista eivätkä hallitukset ole juurikaan reagoineet tapahtumiin. Jos protestit jatkuvat ja kasvavat, voi syntyä painetta tukea vaihtoehtoista hallintoa Hamasin sijaan.

Lopulta Israelin täytyy tasapainotella hienovaraisesti: se ei voi suoraan tukea protesteja, mutta niiden huomiotta jättäminen olisi menetetty tilaisuus. Näiden tapahtumien ymmärtäminen ja varautuminen niiden mahdollisiin seurauksiin voivat osoittautua Israelille strategisesti tärkeäksi.

Lähteet:

How are Gaza protests against Hamas an opportunity for Israel? – The Jerusalem Post

https://www.hs.fi/maailma/art-2000011123866.html

https://yle.fi/a/74-20152260