Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Goodwill-kahvilassa maahanmuuttajat ja kantasuomalaiset kohtaavat toisiaan

 

Goodwill Centerin kahvilatoiminta mahdollistaa maahanmuuttajien ja suomalaisten kohtaamisen. Yhdessä voidaan pohtia isojakin asioita.

Muistan hyvin, kun eräs nuori mies kertoi Goodwill-kahvilassa, että ensimmäistä kertaa elämässään hänellä on mahdollisuus ja paikka, jossa erilaisista uskoista on mahdollisuus puhua vapaasti, vapaaehtoistyötä tekevä Laura kertoo.

Kun Turussa sijaitsevan Goodwill-kahvilan ovet toiminnan alkaessa avattiin, kahvilaa perustamassa ollut Laura oli valmistautunut ottamaan vastuun maahanmuuttajanaisten ja -lasten parissa tehtävästä työstä. Ovesta astui kuitenkin sisään 200 irakilaista turvapaikanhakijamiestä, ja suunnitelmat kääntyivät hetkessä päälaelleen. Mutta ajatus kahvilasta oli syntynyt rukoillen, ja työhönkin käytiin nyt Jumalaan luottaen.

–         Siinä joutui laittamaan omat haaveet sivummalle, ja keskittymään niihin ihmisiin ja tilanteisiin joissa he elivät. On ollut iso etuoikeus saada olla tukemassa vaikeissa tilanteissa olevia ihmisiä ja muistuttamassa heitä siitä, että aina on toivoa. Aina on toivoa suuressa Jumalassa.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

Toiminnan tavoitteena on tarjota selkeästi kristillinen keskus, johon jokainen voi tulla omasta taustastaan tai uskostaan riippumatta. Kokonaan vapaaehtoisvoimin toimiva kahvila on auki yhtenä iltana viikossa, ja se toimii Kristillisen raittiusseuran yhteydessä.

Erityinen kahvila

Goodwill Centerin kahvilassa ruuasta ei peritä maksua. Operaatio Ruokakassin lahjoittamista tarvikkeista syntyy laadukas iltapala, ja ruokaa riittää usein vielä kävijöiden mukaankin. Kahvila-illoissa on vaihtelevaa ohjelmaa, kuten pelaamista, leikkejä, suomenkielen opetusta, ja vierailuja erilaisiin paikkoihin. Tarkoituksena on, että kävijät saisivat kotimaansa ikävien asioiden tilalle muuta ajateltavaa. Illan ohjelma syntyy kävijöiden toiveiden pohjalta, ja osa kävijöistä on itse mukana toteuttamassa ohjelmaa.

–         Tärkeintä kuitenkin on aina ollut, että kävijöillä on mahdollisuus tutustua suomalaisiin, jutella ja kohdata heitä. Useimmille onkin ollut merkittävää, että he ovat saaneet jakaa oman tarinansa luotettavan suomalaisen kanssa.

Goodwill Centerissä ilta päättyy aina iltahartauteen, jossa opetuksen lisäksi on mahdollisuus esittää kysymyksiä kristinuskosta. Tarjolla on siis paikka, jossa on mahdollisuus tutkia, kysyä ja oivaltaa. Kuitenkaan ei ole pakko tehdä näistä mitään. Jos joku on kiinnostunut uskonasioista ja haluaa tutustua tarkemmin kristinuskoon, tämä henkilö ohjataan seurakuntaan, jossa hän saa tukea omaan matkaansa. Keskuksen tarkoituksena on olla erityisesti kohtaamispaikka.

Kun omat taidot eivät riitä

Monia Lähi-idän maista tulleita puhuttelee keskuksen toiminnassa se, että suomalaiset ovat siellä valmiita auttamaan ja palvelemaan, eivätkä odota siitä maksua tai vastapalvelusta. Laura kuitenkin toteaa, että usein omat kyvyt, tiedot ja taidot eivät riitä auttamaan kohdattuja ihmisiä.

–         Parasta tässä matkassa on se, että vaikeissakin tilanteissa tietää, ettemme tee työtä yksin, vaan suuren ja mahtavan Jumalan kanssa. Kaikissa tilanteissa on mahdollisuus jättää asiat Jumalan käsiin ja rukoilla näiden ihmisten puolesta.

Goodwill Centerin kävijöiden rinnalla kotoutumisen eri vaiheita kuljettuaan, sekä nähtyään monenlaista hyvää ja pahaa, Laurasta tuntui luontevalta lähteä tutustumaan Irakiin, josta monet turvapaikanhakijat olivat kotoisin.

–         Halusin nähdä ne olosuhteet, josta ihmiset pakenevat tänne Suomeen. Pääsin keväällä 2017 vapaaehtoistyöntekijäksi Open Doorsin paikalliselle yhteistyökumppanille, joka työskentelee eturintamassa kirkkojen ja seurakuntien kanssa, tukien maan sisäisiä pakolaisia.

Irakissa maan sisäisten pakolaisten määrä oli kasvanut 3,2 miljoonaan. Laura oli mukana erilaisten ruoka- ja tarvikeavustusten sekä kirkkojen erilaisten tapahtumien ja toimintojen tukemistyössä, pääasiassa lasten ja nuorten parissa. Hän kertoo lasten olevan kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa, kun vanhempien voimavarat eivät aina riitä lasten tukemiseen.

Mitä vapaaehtoistyö vaikeuksien keskellä opetti? Laura kertoo olevansa syvästi kiitollinen siitä, että sai nähdä matkan aikana ihmisiä, jotka kauheista tilanteista ja tapahtumista huolimatta halusivat jäädä maahan Jeesuksen todistajiksi. Niin Jeesuskin olisi tehnyt, he sanoivat. Kun sota oli vienyt ihmisiltä kaiken: kodin, omaisuuden, läheiset ja ystävät, he alkoivat huomata, että Jumalaa ei kukaan voinut heiltä viedä.

–         Sota toi maan kristityt yhteen, ja yhdessä he turvautuivat ainoastaan Jumalaan. Sota maassa oli herätys heille.  Matkani aikana tapaamani uskonsisaret ja veljet eivät pyytäneet minulta muuta, kuin että voisin rukoilla heidän puolestaan, sillä he tiesivät, että vain Jumala voi auttaa heitä.

Vaikka matka Irakissa päättyi kesän 2017 lopussa, Lauran työ jatkuu, sillä kaikkialla on ihmisiä, jotka tarvitsevat Jumalaa.

Matka jatkuu

Työ Irakissa ja Suomessa muslimien parissa on haastanut ja pakottanut Lauran tutkimaan asioita eri lähteistä ja löytämään perusteluja omalle uskolleen. Hän on vakuuttunut siitä, että totuus on tutkimisen arvoinen. Se kestää tutkimisen.

–         Jos olet omalla matkallasi Jumalan kanssa alussa, niin tutki ja ota selvää. Jos taas matkasi Jumalan kanssa on jo kestänyt tovin, niin haluan kutsua sinut mukaan Minun Nimeni Tähden-tapahtumaan, etsimään ja löytämään oman tehtäväsi, joko uskonsisarien ja veljien tukemisessa tai maahanmuuttajatyössä, Laura rohkaisee.

Minun nimeni tähden – vainottujen kristittyjen viikonloppu järjestetään 23.–25.3.2018 Kauniaisissa Raamattuopistolla. Viikonlopussa on mm. mahdollisuus tavata vainottuja kristittyjä ja heidän parissaan työtä tekeviä. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Open Doors, Lähetysyhdistys Kylväjä ja Suomen Raamattuopisto.