Rytmit vaihtuvat valssista sambaan ja salsasta cha chaan, kun Ritva Nevalainen ohjaa lavis-tanssituntia maanantaiaamuisin Haminassa. Lavis-jumpassa tanssitaan ilman paria tuttuja lavatansseja suomalaisen musiikin säestyksellä.
Aamuryhmä kokoontuu seurakunnan Kulmakivi-tilassa, ja vapaaehtoinen kahden euron maksu tanssitunnista menee Toivoa naisille -työlle. Nevalainen hankki lavisohjaajan pätevyyden heti kun lavis-tanssijumppa syntyi vuonna 2015. Sen kehittivät Sirkku Pusa ja Johanna Partanen.
Ritva Nevalainen ohjaa viittä muutakin ryhmää, mutta maanantaiaamuisin hän opettaa seurakunnan vapaaehtoisena eikä peri maksua.
Kaikki alkoi siitä, kun Nevalainen ilmoitti halustaan toimia seurakunnassa vapaaehtoisena.
– Olen pikkulikasta asti ohjannut liikuntaryhmiä, etupäässä tanssiryhmiä. Seurakunnan toiminta ei ole minulle vierasta. Olen koulutukseltani lastenohjaaja, hän kertoo halustaan vapaaehtoistehtävään seurakunnassa.
Tanssitunnilta saa myös tietoa lähetystyöstä
Haminan seurakunnan lähetys- ja vapaaehtoistyön sihteeri Liisa Länsmans tarttui tarjoukseen.
– Nivelsin Ritvan tarjouksen lähetystyöhön ja lähetystietoisuuden lisäämiseen. Tanssitunneilla on esille Toivoa naisille -työn esitteitä ja mukaansa voi ottaa rukouskalenterin, Länsmans kertoo.
Hän puhuu 95 kielellä julkaistavasta rukouskalenterista, jossa on jokaiselle päivälle lyhyt rukous maailman naisten hyväksi. Sen rukoilee noin 62 000 ihmistä eri puolilla maailmaa. Kalenteria julkaisee maailman suurin medialähetysjärjestö TWR. Suomessa työn taustajärjestönä on Medialähetys Sanansaattajat eli Sansa. Suomessa kalenteria käyttää noin 1600 rukoilijaa.
– Kaikki tietävät, että tanssitunnin maksu menee lähetystyön hyväksi. Tunti on vetänyt mukaan naisia, jotka eivät ole muussa toiminnassamme. Olen kutsunut lavis-ryhmän tutustumaan lähtystyön kerhotilaan ja lähetystyön puotiin. Tutustumiskerralla on tarjolla pientä purtavaa ja tietoa toiminnasta, Länsmans kertoo.
Kerhotilassa vietetään joka tiistai ja torstai lähetystyön askartelu- ja käsityöaamupäivää.
– Osa tanssijoista osallistuu tähän toimintaan. Heille tuli ajatus, että muutkin tanssijat voisivat tulla katsomaan tiloja ja kuulemaan, mitä siellä tapahtuu. Joskus on kiva istahtaa juttelemaan.
Tanssin iloa ja apua
Haminan seurakunta tukee Intian gujaratin kielellä lähetettäviä Toivoa naisille -ohjelmia. Ohjelmat ovat kansainvälisen rukousliikkeen toinen tärkeä osa. Ohjelmissa käsitellään sekä arjen asioita että kerrotaan, miten voi löytää armahtavan ja rakastavan Jumalan, joka ilmoitti itsensä Jeesuksessa.
Ritva Mäkelä on käynyt tanssiseurankin tunneilla, mutta hän sanoo pitävänsä vielä enemmän seurakunnan tanssitunnista.
– Tanssi ja Toivoa naisille -työ sopivat hyvin yhteen. Me naiset täällä saamme iloa tanssista ja voimme pieneltä osaltamme auttaa kanssasisariamme maailmalla, hän sanoo.
Mäkelälle lähetystyö on sydämen asia. Hän haluaa tehdä seurakunnassa vapaaehtoistyötä.
– Olen saanut seurakunnalta niin paljon, että nyt on minun aikani antaa takaisin.
Kotkan rovastikunnassa eli Kotka-Kymin, Haminan ja Pyhtään seurakuntien alueella on kerran kuussa Toivoa naisille -työn yhteinen tapaaminen.
– Meitä on tavallisesti koolla parisenkymmentä. Lisäksi Vironlahdella ja Miehikkälässä on yhteinen kerran kuussa kokoontuva Toivoa naisille -ryhmä. Rovastikuntamme on pinta-alaltaan laaja, ja monelle pitkä matka on este osallistua. Siksi on kiva, että on myös alueellisia ryhmiä, Liisa Länsmans sanoo.
Liisa Heinänen