Terroristijärjestön sieppaama Alice Loksha pakeni kuuden vuoden vankeuden jälkeen. Monet Alicen kaltaiset naiset elävät sieppaajiensa armoilla tälläkin hetkellä. Eikä tälle kriisille Nigeriassa näy loppua.
Vuonna 2018 islamistimilitantit sieppasivat nigerialaisen Alice Lokshan. Kuusi vuotta myöhemmin tämä kristitty sairaanhoitaja onnistui pakenemaan ja on nyt vapaa.
Boko Haramista vuonna 2016 irtautunut terroristijärjestö Islamic State West Africa Province (ISWAP) sieppasi Unicefin palveluksessa olleen Alicen sekä kaksi Kansainvälisen Punaisen Ristin (ICRC) palveluksessa ollutta kätilöä pakolaisleiriltä Koillis-Nigeriasta.
Terroristit kertoivat tappaneensa kaksi muuta sairaanhoitajaa, koska he olivat muslimeja.
ISWAP:n julkaisemassa videossa terroristit kertoivat tappaneensa kaksi muuta sairaanhoitajaa, koska he olivat muslimeja. Nigerialaisen Business Daily -lehden mukaan syynä oli heidän työskentelynsä kansainvälisen järjestön palveluksessa.
42-vuotias kristitty äiti Alice joutui pakkoavioliittoon kahden ISWAP-komentajan kanssa. Ensimmäisestä avioliitosta syntyneen pojan hän otti mukaansa paetessaan.
Sieppauksista seuraa särkyneitä sydämiä
Sieppaushetkellä Alice oli naimisissa ja kahden lapsen äiti. Vapautuessaan hänellä oli mukanaan toisen miehen lapsi ja hänen aviomiehensä oli mennyt uusiin naimisiin, koska oli uskonut vaimonsa kuolleen. Uutistoimisto AFP:n mukaan Alicen tulevaisuutta koskevaan vaikeaan tilanteeseen yritetään löytää ratkaisuja YK:n paikallisviranomaisten avulla.
Open Doorsin paikallinen yhteistyökumppani ja traumatyöntekijä kertovat näkevänsä paljon vastaavia Alicen kaltaisia surullisia kohtaloita Nigeriassa.
Raporteissa ollaan myös huolissaan stigmasta, jonka perhe ja yhteisö Aliceen ja hänen poikaansa liittävät heidän palattuaan kotiinsa. Siepattuihin naisiin liitetään paljon häpeää ja kielteisiä mielikuvia, eivätkä he voi vain palata takaisin entiseen elämäänsä. He joutuvat toisinaan sekä aviomiehensä että koko yhteisönsä hylkäämiksi.
Sieppaukset heikentävät yhteisöjä
Paljon kansainvälistä julkisuutta saaneen Chibokissa tapahtuneen 276 tytön sieppauksen jälkeen Nigeriassa on siepattu yli 1700 lasta kymmenen vuoden aikana. Amnesty Internationalin mukaan monet tytöistä joutuvat pakkoavioliittoon sieppaajiensa kanssa. Chibokin tapauksessa ainakin 20 naista joutui Boko Haramin taistelijoiden vaimoiksi.
OD:n tutkimuksen mukaan uskonsa takia siepattujen määrä Nigeriassa on suurin koko maailmassa, vuoden 2024 World Watch List -raportointijakson aikana ainakin 3300 ihmistä. Siepattuja naisia odottaa kuolema, seksuaalinen tai fyysinen orjatyö tai pakkoavioliitto.
Vaikka uhrit pakenisivat tai heidät vapautettaisiin, heitä odottaa kotona häpeä ja hyljeksintä.
Naisten ja tyttöjen sieppaukset heikentävät perheitä, yhteisöjä ja seurakuntia. Vaikka uhrit pakenisivat tai heidät vapautettaisiin, heitä odottaa kotona häpeä ja hyljeksintä. He ovat joutuneet pakkoavioliittoihin tai seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi, tulleet raskaaksi ja synnyttäneet lapsia kapinallisille terroristeille.
Tämä jatkuvien, valtavien ongelmien todellisuus pienoiskoossa kohtaa myös Alicea. Onnekseen hän saa sekä lääketieteellistä että psykososiaalista apua, mutta haavat eivät parane yhdessä yössä. Open Doorsin traumaterapiaan erikoistunut työntekijä toteaa, että integroituakseen takasin omaan yhteisöönsä Alice lapsineen tarvitsee vielä pitkään emotionaalista, fyysistä ja hengellistä tukea.
Miljoona rukousta Afrikan kirkon puolesta
Nigeriassa ja muissa Saharan eteläpuolisissa maissa tarvitaan vielä paljon traumaterapiaa, raamatullista opetuslapseutusta sekä hätäapua, sillä islamististen äärijärjestöjen toimintatapoihin kuuluvat yleisesti sieppaukset, seksuaalinen hyväksikäyttö ja pakkoavioliitot.
Osittain näiden jatkuvien sieppausten sekä naisiin kohdistuvan väkivallan takia Open Doors on yhteistyössä Saharan eteläpuolisten kirkkojen kanssa käynnistänyt monivuotisen Nouse Afrikka -kampanjan.
Afrikan kirkko pyytää maailmanlaajuista kristittyjen perhettä nostamaan miljoona rukousta ja vetoomusta Saharan eteläpuolisen Afrikan kristittyjen puolesta. Kampanjaan voi osallistua allekirjoittamalla vetoomuksen väkivallan pysäyttämiseksi ja toipumisen käynnistämiseksi Nouse Afrikka -kampanjan sivulla.