Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Hautajaisten tapakulttuuri on muutoksessa

 

Kuva: Flickr / Jarkko Laine

Suomalainen hautajaiskulttuuri pysyi 1900-luvun lopulle asti hyvin yhtenäisenä. Valtakirkon hautajaistavat ovat kuitenkin alkaneet muun yhteiskunnallisen muutoksen ohella muuttua.

Vaikka hautajaiset ovat kirkollisesti säädelty tapahtuma, jossa edetään tietyn kaavan mukaan, on monia kohtia, joissa voidaan toimia paikallisten perinteiden tai omaisten toiveiden mukaan. Hautajaisista pyritäänkin yhä useammin tekemään toiveiden mukaisesti räätälöityjä. Omaiset haluavat tehdä siunaustilaisuudesta vainajan näköisen jopa musiikkia myöten.

Musiikki

Musiikkivaihtoehdoista voi keskustella seurakunnan papin ja kanttorin kanssa, mutta ihan mikä tahansa ehdotus ei mene läpi. Hautajaismusiikin tulee olla tilaisuutta kunnioittavaa ja heijastaa vainajan tai suvun elämää. Toivekappaleen soittaminen nauhalta ei kuitenkaan ole teoriassa mahdotonta.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Pukeutuminen

Hautajaisten pukukoodi on muuttunut aiempaa vapaamuotoisemmaksi. Perinteisestä tummasta pukeutumisesta poikkeaminen ei enää aiheuta valtavaa paheksuntaa. Esimerkiksi naisten voi olla jopa suotavampaa pukeutua peittävämmin ja hillityn värikkäästi ennemmin kuin tiukkaan pikkumustaan, mikäli se on vaatekaapin ainoa musta vaate.

Arkun kantajat

Nykyään on yleistynyt, että naisetkin kantavat arkkua. Miehet ovat olleet perinteisesti kantajina siitä syystä, että arkku on usein todella painava ja miehet jaksavat paremmin kantaa. Naisen toimimiselle arkun kantajana ei ole kuitenkaan muuta estettä kuin oma jaksaminen.

Muita joustavia perinteitä

Myös esimerkiksi vainajan pukemiseen liittyvissä asioissa voidaan toimia usealla tavalla. Hänet voidaan pukea omiin vaatteisiinsa ennen arkkuun panemista ja omaisia voi olla mukana auttamassa.

Tuhkauurnan ulkomuodosta ei ole varsinaisesti olemassa mitään ohjeistusta. Käytännöllistä on kuitenkin hankkia maatuva uurna. Materiaalin pitäisi myös kestää mahdollisesti parikin kiloa painavan tuhka paino.

Hiekan tai kukkien heittämisestä arkun päälle hautausmaalla ei myöskään ole mitään sääntöä. Tästäkin omaiset voivat sopia hautajaisia järjestäessään.

Hyödyllinen kaava

Hautajaisten kulkua ohjaava kaava on kuitenkin hyödyllinen. Surun keskellä toimiminen on helpompaa kun tietää suunnilleen, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat. Kun omaisten toiveet huomioidaan hautajaisjärjestelyissä, on heidän surun käsittelyssään otettu jo askelia eteenpäin.

Lähteet: Ilkka 4.5.2015 ja evl.fi