Hautausmaille ilmestyy nyt tuhkien sirottelualueita ja ekologisia perennaistutuksia. Lisäksi alueita omistetaan hoitovapaille vainajien leposijoille, mietiskelypoluille, holvihaudoille ja muistolehdoille.
Esimerkiksi Tampereella tuhkien sirottelualueita on jo Messukylän hautausmaalla ja Hatanpään arboretumin Pajaniemessä sekä Kalevankankaalla, jossa sirottelualue otettiin käyttöön kesäkuun alussa.
Sen suunnittelusta vastannut seurakuntapuutarhuri Juha Katajamäki kertoo Tampereen seurakuntien verkko-uutisissa, että sirottelualueena toimii kivirakennelma, jonne pääsee esteettömästi pitkospuita pitkin. Alueelle on tuotu myös kaksi pystykiveä, joihin voidaan kiinnittää vainajan nimikilpi, jos omaiset niin haluavat.
Sirottelualueelle hautaamisia tehdään vain sulan maan aikana. Kalevankankaan sirottelualue on tarkoitettu kaikille tamperelaisille, evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattomillekin.
Myös hautapaikkojen ekologisuus ja helppohoitoisuus muuttavat maisemaa.
Usein haudoille istutetaan vuodenajan sesongin mukaan esimerkiksi narsisseja, kesäkukkia ja kanervia. Sitä ennen kasvit ovat vaatineet ainakin esikasvatusta, lannoitusta, energiaa ja kuljetusta – ja muovipurkin, jonka loppusijoituspaikka on usein hautausmaan roskapönttö.
Kausikasvit kukoistavat korkeintaan kuukauden tai pari. Sen jälkeen ne ovat tehtävänsä hoitaneet ja joutavat poistettaviksi.
Ekologisempi ja edullisempi vaihtoehto on kaunistaa hauta ruohovartisin perennoin, jotka talvehtivat juurakkonsa avulla. Ne nousevat maasta joka kevät uudelleen.
– Perennoja voi valita haudalle niin, että ne kukkivat eri aikaan. Myös lehtimuodoissa, kasvukorkeudessa ja syysvärityksessä on valtavasti vaihtoehtoja. Lisäksi mieleisen kokonaisuuden rakentamisessa kannattaa ottaa huomioon hautamuistomerkin koko, tyyli ja muoto, neuvoo hautaustoimen työnjohtaja Sirpa Lehtinen Espoon seurakuntayhtymästä.
On kuitenkin hyvä muistaa, etteivät perennaistutukset ensimmäisenä tai toisena vuonna vielä ole näyttäviä.
– Paljautta ei pidä ryhtyä paikkaamaan kausikasvein, sillä perennojen juurakot tahtovat olla rauhassa.
Kun alkuprosessit ovat takana päin, perennat palkitsevat hoitajansa helppohoitoisuudella sekä kausi-istutuksiin nähden vähemmällä rahalla, kastelulla ja lannoituksilla.
Seurakunnat suosittelevat perennoja myös vaaliakseen luonnon monimuotoisuutta ja ympäristön elinkelpoisuutta.
Esimerkiksi Pirkkalan seurakunnassa on mahdollisuus ostaa haudalle ympäristöystävällinen ja vain vähän säästä riippuva perennahoito. Perennan valintaan saa esittää toivomuksia kasvupaikan olosuhteet huomioon ottaen.
Raisiossa Pyhän Martin kirkkoa ympäröivällä hautausmaalla on mietiskelypolku, jonka arkkitehti Bey Heng suunnitteli yhdessä seurakunnan työntekijöiden kanssa. Polku koostuu kahdeksasta taulusta, joiden tekstit ovat psalmeja, raamatunlauseita ja niiden selityksiä. Lisäksi tauluissa on pohdintatehtäviä.
Samalla hautausmaalla on myös pelkästään uurnahautaamiseen tarkoitettu kallioinen alue, Ikirauhan kalliot, jossa omaisten ei tarvitse huolehtia haudanhoidosta.
Muistolehtoja ja holvihautoja on esimerkiksi Vantaan seurakuntien hautausmailla.
Muistolehto on yhtenäinen hauta-alue, jossa jokaisella vainajalla on pieni hautasija. Tuhka haudataan ilman uurnaa tai uurnassa ilman, että omaiset ovat läsnä. Muistolehtoon haudattujen nimet merkitään nimikilvellä yhtenäiseen muistoseinään.
Vantaan Korsossa on käytössä myös maahankätkettyjen kirja. Kukat ja kynttilät tuodaan tarkoitukseen varatulle muistelupaikalle.
Holvihauta puolestaan koostuu maanalaisesta haudasta sekä maanpäällisestä kukka- ja kynttilätasosta. Vainajan tuhka haudataan holvihautaan ilman uurnaa. Hautausmailla on yhteismuistomerkki nimilaatalle.
lähteet: Sirpa Lehtisen haastattelun lisäksi Pirkkalan, Raision, Tampereen ja Vantaan seurakuntien verkkosivut