Musiikkivideon synty on tarina, jossa palaset loksahtavat kauniisti paikoilleen.
Pekka Simojoen kappale He eivät koskaan sydäntämme saa julkaistiin 8. huhtikuuta musiikkivideolla tunnettujen kristittyjen artistien tulkitsemana. Mukana ovat Simojoen lisäksi Jippu, Jari Levy, Outi Müller, Eve ja Ossi, Gospel Helsinki ja Jakaranda. Video löytyy Ohjelmatoimisto Kristallin Youtube-kanavalla.
Videolla kuullaan myös ote Ukrainassa kaikkien tuntemasta lasten iltalaulusta, jonka tulkitsee herkästi Suomessa asuvan ukrainalaisperheen 5-vuotias Solomia-tyttö. Videolla kannustetaan lahjoittamaan Ukrainassa tehtävään avustustyöhön Lähetysyhdistys Kylväjä kautta. Mukana olevat artistit ja kuorot lähtivät yhteiseen projektiin auttamisen halusta, ilman palkkioita. Myös kuvauskaluston vuokrannut firma jätti laskun lähettämättä kuultuaan videon tarkoituksen.
– On upeaa, että suomalaiset ovat lähteneet niin vahvasti liikkeelle tukemaan ukrainalaisia. Auta Ukrainaa -keräyksemme on tuottanut hyvin, kun yksityiset ihmiset ja myös seurakunnat ovat lahjoittaneet. Ja nyt artistit antoivat omat talenttinsa näin koskettavalla tavalla käyttöön, Kylväjän apulaislähetysjohtaja Hanna Lindberg iloitsee.
Kun Pekka Simojoki pääsee kertomaan musiikkivideon synnystä, eteen piirtyy kuva palasista, jotka kauniisti loksahtavat paikoilleen. 1. maaliskuuta hän sai viestin ystävältään Jukka Jämséniltä: ”Ukrainan tilannetta saarnaa miettiessäni mieleeni nousi vahvasti laulusi He eivät koskaan sydäntämme saa. Laulu sopisi nyt hyvin kohottamaan kristittyjen mieliä sillä totuudella, että kävi miten kävi, sydän kuuluu Jeesukselle eikä sitä saa valloitettua väkivallalla. Voisiko sitä tuoda jotenkin esiin, vaikka Kristallin kautta?”
Samaan aikaan Ohjelmatoimisto Kristallin toimitusjohtaja Johanna Vauto sai ajatuksen, että olisi hyvä tehdä video. Hän pallotteli tuottaja Antti Vuoren kanssa biisivaihtoehtoja. Yksi oli He eivät koskaan sydäntämme saa. Pohdittuaan vaihtoehtoja yhdessä Simojoen kanssa, valinta oli selvä.
Simojoki teki Jumalan kanssa sopimuksen: jos löytyy lähetysjärjestö, joka lähtee mukaan projektiin, silloin video toteutetaan. Mielessä oli muutama vaihtoehto, mutta hän tuli soittaneeksi tutulle miehelle, Juri Veikkolalle, Kylväjään, sillä yhdessä oli tehty aiemmin videoprojekteja. Puhelun aikana Simojoki kuuli yllätyksekseen, että Kylväjällä on työtä Ukrainassa.
– Vain puoli tuntia puhelumme jälkeen kuulin, että Kylväjä lähtee mukaan tuottajaksi. Olin aivan ihmeissäni; eihän missään toimita näin nopeasti, artisti naurahtaa.
Kohta keikkaillessaan Nummelan adventtiseurakunnassa Pekka Simojoki tapasi ukrainalaisen pastorin, Lia Kaitaisen, joka lupasi kääntää laulua ukrainaksi sekä auttoi löytämään videolle ukrainaksi laulavan lapsen.
– Laulu on kaikkien tuntema ukrainalainen lasten iltalaulu, joka kertoo harmaasta kissasta. Kun Antti kuuli laulun, hän totesi sävellajin ja melodian istuvan täydellisesti.
Antti Vuori olikin projektin monitoimimies. Hän teki lauluun uuden sovituksen, vastasi musiikkivideosta ja musiikin tuotannosta. Artistit hyppäsivät mukaan projektiin ja studiolla muissa nauhoituksissa käyneet kuorot Jakaranda ja Helsinki Gospel halusivat ehdottomasti mukaan, kun kuulivat hankkeesta.
Videon kuvausten jälkeen Simojoki soitti musiikkievankelistaystävälleen Petroskoihin. Tämän äiti Irma kehotti Pekkaa laulamaan taas vanhaa lauluaan, He eivät koskaan sydäntämme saa.
– Irma jopa lauloin sitä minulle puhelimessa, Simojoki kertoo ihmetellen.
Nyt julkaistun videon hän toivoo herättelevän kuulijaa kysymään: mitä sydämelleni kuluu ja kenelle se kuuluu.
– Rauha ei ole vain sodan puuttumista. Dietrich Bonhoeffer sanoi, että pahinta ei ole pahojen pahuus vaan se, jos hyvät ovat hiljaa. Tämä on sellainen kristittyjen taistelulaulu, Pekka Simojoki kuvaa.
Kylväjän työ Ukrainassa alkoi vuonna 2008. Kylväjä on ainoa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, jolla on Ukrainassa omia työntekijöitä. Marja ja Risto Liedenpohja perheineen kotiutettiin Suomeen ennen Ukrainan sodan puhkeamista.
1. maaliskuuta käynnistynyt Kylväjän Auta Ukrainaa -keräys on tuottanut lähes 60 000 euroa. Avustusvaroja on lähetetty kumppaneille Ukrainan Odessaan sekä pakolaisia vastaanottaneille kumppaneille Unkariin, Romaniaan, Puolaan ja Israeliin. Kylväjän pitkäaikaisten ja luotettavien kumppaneiden kautta hätäapu saadaan perille nopeasti.
– Näin lähelle tullut sota on järisyttänyt suomalaisia. Jospa se saisi herättää sydämiämme avautumaan laajemminkin ihmisten hädälle. Maailmassa on useita globaaleja konflikteja, Lindberg muistuttaa.
Katso video Ohjelmatoimisto Kristallin Youtube-kanavalla.