Vapaaehtoistyö toisten pariskuntien auttamiseksi on jyväskyläläisille Heidi ja Taneli Laamaselle tärkeää. Pariskunnan avioliiton alkuvuosia varjostivat kipukohdat, joista moni heijastui myös puolisoiden väliseen fyysiseen läheisyyteen.
Heidi, 39, ja Taneli, 43, Laamanen tutustuivat toisiinsa opiskeluvuosina Turussa 2000-luvun alussa. Kaveruus muuttui rakkaudeksi kristillisen nuoriso- ja opiskelijatyön hyörinässä. Heidiin vetosi Tanelin matala ääni.
– Oli luontevaa ja helppoa olla yhdessä. Heidi oli myös nätti, niin kuin hän edelleenkin on. Se kaikki johti ihastumiseen ja rakastumiseen, Taneli kertoo hymyillen.
”Tuli sellainen ajatus, että pitäisi jaksaa vielä rakastellakin, apua!”
Intohimoinen rakkaus leimahti, mutta Heidi toi suhteeseen myös turvattomuuden tunteensa ja hylkäämisen pelon. Tyttöystävän suuri tarve läheisyyteen ja yhdessä oloon ei Tanelia seurusteluhuumassa huolestuttanut, tarpeen todellinen voimakkuus paljastui vasta naimisiin menon jälkeen.
– Kaikki aika toisesta erossa tuntui hirvittävän piinalliselta. Jopa Tanelin lyhyetkin keikka- ja työreissut avioliiton alkuvuosina ahdistivat, Heidi kuvaa.
Kyse oli Heidin mukaan läheisriippuvuuden kaltaisesta ilmiöstä, jonka taustalla oli syvä turvattomuuden tunne. Tämä hellitti pitkän prosessin kautta, joka käynnistyi ensimmäisellä avioliittoleirillä. Seurusteluaikana alkanut eroahdistus lakkasi vasta muutaman aviovuoden jälkeen.
Vauva-arki ja menneisyys haastoivat makuuhuoneessa
Suhde fyysiseen läheisyyteen on muuttunut paljon Laamasten avioliiton eri vaiheissa.
– Seksi oli alussa opetteluseksiä, niin kuin kaikilla on. Meillä oli turvallinen ympäristö opetella, mutta olihan se sellaista itsensä etsimistä, että kuka minä oikein miehenä olen, Taneli kertoo.
Taneli kamppaili samalla laajemminkin lapsuudessa ja nuoruudessa olleen sairastamisen synnyttämien itsetuntokysymysten ja ahdistuksen kanssa, ja ne heijastuivat myös parisuhteeseen. Seksiin liittyy voimakkaita tunteita, jotka tuntuivat oman rikkinäisyyden vuoksi hämmentäviltä ja vaikeilta käsitellä. Kun seksi alkoi sujua, ensimmäisen vauvan syntymä muutti fyysisen läheisyyden paletin jälleen kokonaan.
– En usko, että olisi sellaista ihmistä, johon lapsen syntymä ei vaikuttaisi radikaalisti johonkin suuntaan. On iso riski, että tässä vaiheessa joudutaan kuoppaan, jopa syväsukellukseen. On valvomista ja väsymistä, yhteiset hetket katkeavat vauvan erilaisiin tarpeisiin, Taneli summaa.
Heidillä kesti kauan ennen kuin hän löysi naiseutensa. Naiseuteen liittyi häpeän kokemus, jonka Heidi tunnisti vasta monen avioliittovuoden jälkeen. Heidin ajatusta seksistä muovasivat myös kouluaikojen kaksimieliset vitsit, joissa seksi saatiin kuulostamaan likaiselta. Myös äitiyden roolit toivat painetta parisuhteen läheisyydelle.
– Ensimmäinen lapsi söi usein ja oli rinnalla tosi paljon. Koin vaikeaksi erottaa eri rooleja, nyt olen äiti ja nyt taas olen vaimo. Tuntui, että pitää oman pään sisällä vaihdella rooleja jatkuvasti, Heidi kertoo.
Seksistä muodostui Heidille perheen kasvaessa eloisilla lapsilla yksi velvollisuus muiden rinnalla.
– Kun päivä oli pulkassa, ja lapset oli saatu nukkumaan, tuli itselleni toisinaan sellainen ajatus, että pitäisi jaksaa vielä rakastellakin, apua!
Seksi on hetki nautinnolle ja rentoutumiselle
Heidi korostaa, että heidän suhteensa pelastus on koko suhteen ajan ollut arkihellyys, joka on pitänyt suhdetta lämpimänä.
– Iltaisin löhöillään sohvalla toisen kainalossa. Meillä on ollut paljon fyysistä läheisyyttä arjessa. Aamupusu ja halaus on kovaa valuuttaa, Heidi sanoo.
Heidi on kokenut isona oivalluksena asennoitumisen muutoksen suhteessa seksiin.
– Seksi on rentoutumisen ja nautinnon hetki, ei suoritus. Tämä ajattelutavan muutos on auttanut ymmärtämään, millaiseksi seksi on tarkoitettu. Oivallus syntyi noin vuoden kestäneen prosessin tuloksena. Tuona aikana luin paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja pohdin omaa naiseuttani, Heidi kertoo.
Taneli kannustaa seksiin heittäytymistä parisuhteessa matalalla kynnyksellä.
– Ei aina tarvitse lähteä niin isoin odotuksin liikkeelle, nautitaan vain toisen ihosta ja läheisyydestä. On tärkeää viljellä parissuhteessa myös sellaista läheisyyttä, joka ei johda seksiin, Taneli toteaa.
”Ei meillä mitään ongelmia ole.”
Heidi ja Taneli tulivat avioliittotyön piiriin Tanelin vanhempien kannustamana. Ensimmäistä kertaa pariskunta oli avioliittoleirillä vuonna 2007.
– Olen peruskyynikko luonteeltani, en uskonut, että siellä on niin hienoa, kuin vanhemmat olivat hehkuttaneet. Lopulta kuitenkin vakuutuin, kun huomasin, miten avoimesti kaikesta puhuttiin ja luennoitsijat olivat aitoja ja tosissaan, Taneli sanoo.
Heidi kertoo, että he menivät ensimmäiselle leirille asenteella, ettei meillä mitään ongelmia ole. Vasta avioliittoleirillä pariskunta ymmärsi, miten paljon ihmisen oma tausta ja rikkinäisyys vaikuttavat parisuhteeseen.
Heidi ja Taneli huomasivat, että omasta lapsuudesta ja nuoruudesta nouseva kipu oli käytävä läpi ensimmäisenä, jotta se ei aja parisuhdetta kriisiin myöhemmin. Näitä asioita oli hyvä käsitellä vertaisryhmän tuella, ja tämän jälkeen oli mahdollista kunnolla keskittyä parisuhteen rakentamiseen.
Nykyään Laamaset luennoivat avioliittotapahtumissa. Parempi avioliitto ry:n Pieksämäen parisuhde- ja perheleirillä heinäkuussa he luennoivat seksuaalisuudesta.
– Pitää olla oikeasti valmis puhumaan asiasta eikä asian vierestä. Olemme luennoineet aiheesta aikaisemminkin ja tavoitteena on se, että ihmiset saavat jotakin sellaista, mikä oikeasti auttaa eteenpäin, Taneli painottaa.
Aito kaipuu läheisyyteen voi kompastua itsekkyyteen
Pariskunta on huomannut, että seksualisoitunut todellisuus heijastuu vahvasti ihmissuhteisiin; aika on täynnä romanttisen rakkauden odotusta, mutta aidon yhteyden löytäminen on äärimmäisen vaikeaa.
– Ihmisillä on kaipuu läheisyyteen, mutta tavat, millä sitä haetaan, keskittyvät helposti vain oman nautinnon etsimiseen joko tiedostaen tai tiedostamatta, Taneli summaa.
Tanelista seurakunnat eivät ole olleet aina hyviä tuomaan myönteistä näkökulmaa seksistä esille.
– Hyviäkin esimerkkejä on, mutta ne huonot tuppaavat jäämään mieleen, Taneli nauraa.
Positiivisena poikkeuksena Taneli muistaa nuoruudestaan Tapani Sopasen avaukset seksuaalisuudesta. Laamaset painottavat, että seksiin voi liittyä laajemminkin läheisyyden pelkoa, joiden syyt on hyvä selvittää, jotta parisuhde voi toimia hyvin.
Pariskunta kannustamaan nauttimaan puolisosta, ja korostaa rentoutta läheisyydessä.
– Heittäytyminen on opeteltavissa oleva asia. Kun seksi toimii, se on hyvä tapa palauttaa yhteys parisuhteessa, Heidi toteaa.