Alajärven Lehtimäellä asuvan Sanna Joensuun kysymys oli alkusysäys tapahtumaketjulle, jonka tuloksena syntyi ihmiskaupan vastainen heijastin.
– Kun kuulin ihmiskauppaan liittyviä asia- ja tilastotietoja, ongelman laajuus yllätti. Kysyin, onko tunnusta, jota kantamalla voisi ilmaista vastustavansa ihmiskauppaa, Sanna Joensuu kertoo.
Hän esitti kysymyksen Lehtimäen aamurukouspiirissä, jossa käy myös samalla paikkakunnalla asuva Medialähetys Sanansaattajien eli Sansan työntekijä Satu Hauta-aho. Hän koordinoi Suomessa kansainvälisen Toivoa naisille -rukousliikkeen toimintaa. Liikkeen taustajärjestönä on Suomessa Sansa.
– Sain vastauksen, että tunnusta ei ole, mutta Satu kiinnostui asiasta. Toivoa naisille -työssä oli ollut jonkin aikaa käynnissä ihmiskaupan vastainen hanke, johon tunnus liittyisi luontevasti, Sanna Joensuu jatkaa.
Meni muutamia kuukausia eikä asia tuntunut edistyvän.
– Otin asian uudelleen puheeksi. Elettiin viime vuoden kesää, kun asiat alkoivat loksahdella paikoilleen, Joensuu kertoo.
”Siitä tuli tosi kiva!”
Kansainvälisesti tunnettu ja palkittu jalkinesuunnittelija Terhi Pölkki oli valmis suunnittelemaan ihmiskaupan vastaisen tunnuksen hyväntkeväisyystyönä. Hän kuunteli, mistä on kysymys ja sai vapaat kädet suunnittelutyölle.
Terhi Pölkki jalosti idean koruheijastimeksi, joka on huulten muotoinen. Huulet muistuttavat siitä, että ihmiskaupasta ei saa vaieta. Heijastin tekee kantajansa näkyväksi ja tunnus tekee ihmiskauppaa näkyväksi.
Sanna Joensuu kertoo saaneensa suunnitteluvaiheessa nähtäväkseen joitakin Terhi Pölkin hahmottelemia ideoita, mutta muuten hän ei ollut mukana suunnitteluvaiheessa.
– Siitä tuli tosi kiva! Senhän voi kiinnittää vaikka käsilaukkuun, hän arvioi lopputulosta.
Yhdeksän jaksoa
Heijastin valmistetaan Suomessa. Sitä myydään kansainvälisen Kätketyt aarteet -hankkeen hyväksi mm. Sansan lähetyskauppa Putiikissa. Myyntituloilla rahoitetaan ihmiskaupan uhreille suunnatun kuunnelmasarjan tuotantoa ja kääntämistä eri kielille.
Kuunntelmasarjassa on yhdeksän jaksoa. Niiden sisältö on koostettu ihmiskaupasta vapautuneiden naisten tarinoista. Kuunnelmasarja on äänitetty englannin lisäksi romaniaksi, albaniaksi, bulgariaksi, unkariksi ja venäjäksi. Tšekinkielinen tuotanto on tekeillä.
Suomalaiset tukevat tuotantoa ja sen lisäksi laitteiden hankintaa. Jakelusta vastaavat kristilliset ihmiskaupan vastaista työtä tekevät järjestöt.
Toivoa kuuntelijalle
Ohjelmien jakelu on lähtenyt hyvin käyntiin. Järjestöjen työntekijät kiittävät ohjelmien vahvaa sanomaa ja tarinoita, jotka sopivat heidän kohtaamiensa naisten tarinoihin.
– Naisten on helppo löytää ohjelmista yhtymäkohtia omaan elämäänsä. Ohjelman sanoma antaa myös toivoa kuuntelijalle, olivat hänen tilanteensa kuinka vaikea tahansa, saksalaisen järjestön työntekijä sanoo.
Liisa Heinänen