Suomen suurimman pikaravintolaketjun Hesburgerin perustaja ja omistaja Heikki Salmela ehdottaa kirkollisveron korvaamista vapaaehtoisella kannatusmaksulla.
– Olen meidän arkkipiispoille sanonut, että jos saisin päättää, niin lopettaisin kirkollisveron ja tekisin siitä vapaaehtoisen maksun. Ne maksavat, ketkä haluavat kirkkoon kuulua ja näkevät, että se on merkityksellinen, ehdottaa Radio Dein aamulähetyksessä vieraillut turkulainen hampurilaisyrittäjä Heikki Salmela.
Salmela vakuuttaa, että radikaali idea ei kumpua toiveesta helpottaa henkilökohtaista verokuormaa vaan tehdä luterilaisesta kirkosta ihmisten silmissä merkityksellinen toimija.
– Jos ihmiset eivät joudu itsestään panostamaan johonkin, ne eivät ole siinä tosissaan mukana.
Salmelan mielestä veronkanto-oikeus on passivoinut kirkkoa, ja ennen kaikkea sen jäseniä. Yrittäjän mukaan samantyyppinen rakenteellinen ongelma vaivaa Suomen koululaitosta ja koulutusjärjestelmää.
– Suomessa koulutus on loistavalla tasolla, mutta kun se meille täysin ilmaista eikä meidän itse tarvitse oikeastaan muuta kuin mennä kouluun – meidän ei välttämättä tarvitse oppia mitään.
– Kun et joudu itse panostamaan siihen, se ei ole silloin todellista tekemistä. Sama on meidän kirkon toiminnassa. Meillä kyllä hoidetaan hautajaiset, ristiäiset ynnä muut kirkolliset toimitukset, mutta ei todella panosteta siihen, kuvaa Salmela kirkon jäsenyyttä.
”Kirkko tekee paljon sellaisia asioita, jotka kuuluisivat valtion hoidettavaksi.”
Salmelan visioissa kirkko ja valtio voisivat tehdä uudenlaisen diilin. Kirkko saattaisi menettää verotusoikeuden myötä tuloja, mutta valtio voisi kompensoida niitä ”tekemällä sen, mitä valtion kuuluu”.
– Tietenkin tämä on iso taloudellinen kysymys, mutta kirkko tekee paljon sellaisia asioita, jotka kuuluisivat valtion hoidettavaksi. Kirkon pitäisi keskittyä peruskysymykseen ja ihmisten palvelemiseen ja johdattamiseen oikealle polulle, Salmela heittää.
”Meillä on sellainen merkityksellinen yhtiöjärjestys kuin Raamattu.”
Heikki Salmelan mielestä kirkon perus- tai ydintehtävän miettimisestä on tehty nykyaikana liian monimutkaista hommaa.
– Meillä on sellainen merkityksellinen yhtiöjärjestys kuin Raamattu. Siellä on pitkälle sanottu se, mitä pitäisi tehdä. Jos yhtiössä on ongelmia, niin ensimmäiseksi ei lähdetä muuttamaan yhtiöjärjestystä vaan pidetään kiinni siitä ja toimitaan sen mukaan.
Turkulaisyrittäjä antaa esimerkin omasta elämästään, jossa hän kohtaa paljon kaltaisiaan liike-elämässä toimivia ihmisiä.
– Olen sanonut kavereille, että kun me ollaan bisnesmiehiä, niin jos meille tarjotaan sellaista mahdollisuutta kuin iankaikkinen elämä, niin mikä voi olla seitsemänkymppiselle kaverille parempi mahdollisuus? Se on niin helppo asia: Uskot Jeesuksen Kristukseen, ja sinun ei tarvitse tehdä mitään muuta tai kummallista.
– Se ongelma tässä vain on, että ihmisen järki pistää vastaan. Se mitä minulle on vuosien saatossa tapahtunut, on se, että minulla on ollut paljon sellaisia asioita, joista voin ymmärtää, että siinä on ollut johdatus mukana. Ne ovat vieneet minua eteenpäin.
Salmela kertoo Jumalan vihjaisseen muuan muassa viisi vuotta etukäteen, kuinka slummilapset saisivat koulut Bangladeshin Dhakaan.
– Meillä ei olisi Balgladesissa koulua, jos ei olisi johdatusta mukana. Koulussa on nyt 420 lasta. Olen saanut tehdä sitä kymmenkunta vuotta ja käydä paikan päällä kerran tai kaksi vuodessa. Täytyy sanoa, että lähteminen sinne ei aina ole mikään suuri huipentuma, mutta kun olet siellä lasten keskuudessa ja näet, mitä elämä on erilaisissa olosuhteissa ja mikä on niiden lasten motivaatio, niin luulen, että se on isoin juttu, josta olen ihmetellyt, että mistä tässä onkaan kysymys.
Kuuntele, miten Heikki Salmela vastaa kysymykseen, miten usko Jumalaan näkyy hänen yrittäjän arjessaan: