Elämäntaito: Kun Pekka Simojoki väsyi ja aikoi lopettaa, salaperäinen puhelinsoitto sai jatkamaan – ”hän sanoi, että Jumala käski soittaa Simojoelle” Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin

Heikosti menestyvät pudokasmiehet unohdettu tasa-arvokeskustelussa

 

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka viides alle 25-vuotias suomalainen mies on syrjäytynyt. Suomessa on myös maailman eniten lapsettomaksi jääneitä miehiä. Mitä asialle voidaan tehdä?

– Luvut ovat karseita. On pakko kysyä, miten tämä kehitys pysäytetään, terapeutti, opettaja ja kirjailija Elli Meklin toteaa.

Negatiiviseen kehitykseen lienee monia syitä, mutta yksi voisi olla tasa-arvokeskustelun yksipuolisuus.

Karas-Sana neliöb. 18.-24.11.

– Meillä ei ole sellaista tasa-arvokeskustelua, jossa olisi toisessa kupissa miehet ja toisessa naiset ja haettaisiin sukupuolten tasa-arvoa, sanoo Miesten tasa-arvo ry:n (MTA) varapuheenjohtaja Pasi Vuokko.

Hän kritisoi sitä, että miehiä kohdellaan tasa-arvokeskustelussa yhtenä ryhmänä, vaikka miesten pärjäämisessä on naisia enemmän vaihtelevuutta. Miehissä on todella huono-osaisia, mutta myös huippumenestyjiä. Usein tasa-arvotyössä vain menestyjämiehiä verrataan naisiin.

Miesten tasa-arvo ry:n (MTA) varapuheenjohtaja Pasi Vuokko kritisoi sitä, että miehiä kohdellaan tasa-arvokeskustelussa yhtenä ryhmänä, vaikka miesten pärjäämisessä on naisia enemmän vaihtelevuutta.

– Tasa-arvotyössä pitäisi huomioida heikosti menestyvät pudokasmiehetkin. Tasa-arvotoiminta ei voi jatkua niin, että otetaan vain yritysjohtajat ja haetaan sinne tasa-arvoa.

Miehiltä odotetaan loputonta jaksamista

Naisten asema on parantunut sadassa vuodessa, mutta miehiltä vaaditaan ja odotetaan edelleen samoja asioita kuin vuosikymmeniä sitten. Pasi Vuokko muistuttaa, että tasa-arvo ei toteudu esimerkiksi asepalveluksessa, ja miehiä voidaan rangaista samoista rikoksista ankarammin kuin naisia. Edelleen on myös ns. miesten työt.

Asenteet heijastuvat parisuhteisiin ja niiden hyvinvointiin. Miesten vuoro -kirjan kirjoittanut Elli Meklin on havainnut, että naiset odottavat usein miehen kannattelevan perhettä ja jaksavan loputtomasti.

– Tämän seurauksena mies ei hae esimerkiksi masennukseen samalla tavalla apua kuin nainen. Miehet kokevat sen usein jotenkin häpeällisenä, jos he masentuvat tai eivät jaksa.

Tasa-arvoon liittyvistä asenteista, tavoitteista ja ongelmista olisi tärkeää keskustella avoimesti. Erilaisuus voi olla nimittäin voimavara.

– Mies ja nainen ovat yhdessä aika huikea setti, jotka hyvällä tavalla täydentävät toisiaan. Se on hyvää, kaunista ja voimauttavaa. Nuori sukupolvi tarvitsee sitä, että näkee miehet ja naiset rinta rinnan tekemässä asioita yhdessä, Meklin sanoo.

Kohti todellista tasa-arvoa ja yhteistyötä

Mitä on tehtävä, että nuorten miesten pahoinvointi vähenisi tulevaisuudessa? Elli Meklin nostaa esiin niin koulun kuin kodin merkityksen. Kaikki lapset tarvitsevat sekä rajoja että rakkautta voidakseen hyvin.

– Toivon, että aika ei mene naisten ja miesten sapelien kalisteluun, vaan että liittyisimme yhteen miehinä ja naisina, isinä ja äiteinä huolehtimaan jälkikasvusta.

Terapeutti, opettaja ja kirjailija Elli Meklin mielestä mies ja nainen ovat yhdessä huikea setti, jotka hyvällä tavalla täydentävät toisiaan.

Työmarkkinoille tarvitaan niin miehet kuin naiset, mutta Meklinin mukaan on keskusteltava myös siitä, kuka ottaa vastuun kodinhoidosta, kun molemmat vanhemmat ovat töissä.

– Aina kun keskustellaan työmarkkinoista, pitäisi keskustella myös siitä, mitä kotiin kuuluu.

Pasi Vuokko toivoo, että miehet uskaltaisivat pitää paremmin puolensa.

– Pitäisi ottaa samanlainen asenne kuin naisilla. Kotona ei tulisi olla mikään lapsukka, vaan tasavertainen puolison kanssa. Nyt on todellisen tasa-arvon aika.

Elli Meklin ja Pasi Vuokko ovat Jori Asikaisen vieraana medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa. Ohjelma esitetään televisiossa antennikanavalla 16  torstaina 11.1.2024. Ohjelma on katsottavissa myös tästä linkistä.

Elina Uusikylä