Palestiinan valtiota ei pidä tunnustaa eikä terroristien kanssa neuvotella, sanoo eurovaaliehdokas Pekka Toveri. Myöskään Eero Heinäluoma ei liputa nyt tunnustamisen puolesta, mutta toivoo, että lopulta päästäisiin kahden valtion malliin.
Radio Dein kevään eurovaalitenteistä viimeisessä olivat keskiviikkona 29.6.2024 ohjelmajohtaja Kai Kortelaisen vieraina Sosialidemokraattien europarlamentaarikko ja jatkokautta Brysseliin tavoitteleva Eero Heinäluoma sekä kenraalimajuri EVP, Kokoomuksen kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Pekka Toveri.
Tentti nytkähti liikkeelle rauhan ja sodan kysymyksillä. Kortelainen kysyi Pekka Toverilta, mikä on EU:n rooli, kun sota haastaa Eurooppaa, ja mitä EU:n pitäisi tehdä Ukrainan auttamiseksi?
– Kyllähän Euroopan unioni on kuitenkin globaali ulkopoliittinen ja taloudellinen toimija. Ja kyllä se on edistänyt Euroopan rauhaa. Alunperinhän se kai hiili- ja teräsunionina tehtiin pitämään Saksa, Ranska ja Englanti kumppaneina keskenään, mutta tänä päivänä yhtenäinen Eurooppa pystyy paremmin puolustautumaan autoritääristen valtioiden hyökkäyksiä vastaan, olivat ne sitten sotilaallisia tai taloudellisia. Siinä kyllä Euroopan unionilla on merkittävä rooli, Toveri vastaa.
Hän sanoo, että EU:n pitäisi tehdä Ukrainan eteen juuri nyt kaikkensa. Se olisi Suomenkin etu.
– Diktaattoreita ei yleensä kannata syöttää, se 20–30-luvulta nähtiin Hitlerin suhteen. Joka kerta kun annettiin pala, niin ruokahalu kasvoi syödessä. Ja Putin on ihan samassa tilanteessa. Jos hän Ukrainassa voittaa, ei se ainakaan tilannetta Euroopassa rauhoita yhtään. Kyllä Euroopan unionin pitäisi antaa kaikki se taloudellinen tuki, että Ukrainan yhteiskunta pysyy pystyssä ja pystyy jatkamaan kamppailua Venäjää vastaan, kunnes sitten rauha saadaan aikaiseksi, Toveri sanoo.
Eurooppalaista puolustusteollisuutta pitäisi kehittää
Eero Heinäluoma on ollut sitä mieltä, että nykyistä suurempi osaa puolustuksen voimavaroista tulee käyttää eurooppalaiselta puolustusteollisuudelta tehtäviin hankintoihin. Kortelainen kysyy, eivätkö israelilaiset ilmatorjuntajärjestelmät tai yhdysvaltalaiset hävittäjät kelpaa?
Heinäluoma toteaa, että lähtökohtaisesti laadukas tavara kelpaa. Mutta kun nyt Euroopassa ja Suomessakin tehdään miljardiluokan satsauksia, on huono asia, jos kaikki rahat valuvat mantereen ulkopuolelle.
– Sehän tarkoittaa sitä, että meidän puolustusteollisuutemme ei kehity, ja olemme vähän kuihtuvalla uralla. Kyllä oikea pyrkimys on, samaan aikaan kun on välttämätöntä puolustussatsauksia lisätä, pyrkiä saamaan niistä rahoista mahdollisimman paljon jäämään Eurooppaan ja myös Suomeen, Heinäluoma perustelee.
Pekka Toveri muistuttaa, että asiassa kannattaa olla varovainen. Jos asetetaan kiintiöitä hankinnoille ja ne on pakko tehdä Euroopasta, seurauksena puolustusteollisuus tulee ”laiskaksi ja lihavaksi”.
– Se toteaa, että on turha mitään kehitellä, kun on pakko ostaa meidän vanhaa kuraa, toimi tai ei. Se on huono vaihtoehto. Pitäisi pyrkiä parhaan kykynsä mukaan saada eurooppalainen puolustusteollisuus toimimaan enemmän yhteen. Meidän ongelmamme on se, että kun amerikkalaisilla on yksi taistelupanssarivaunu, meillä on kuusi. Jenkeillä on kaksi hävittäjäkonetta, meillä on 12.
Toveri sanoo, että Eurooppa ei pysty kilpailemaan suorituskyvyssä eikä myöskään hinnassa Amerikan kanssa. Pitäisi olla enemmän puolustusteollista yhteistyötä niin, että eurooppalainen puolustusteollisuus pystyisi tuottamaan kilpailukykyisiä tuotteita. Sen kautta avautuisi myös maailmanmarkkinoita.
Ruanda-malli – lapsellinen ja kyseenalainen
Britanniassa siellä on otettu käyttöön niin sanottu Ruandan malli, jossa turvapaikanhakijat kuljetetaan omalta rajalta kaukaiseen kolmanteen maahan odottamaan päätöstä. Kai Kortelainen kysyy Pekka Toverilta, otettaisiinko malli Suomessakin käyttöön? Ainakin Kokoomuksen kumppanina hallituksessa olevan puolueen suunnalta on tällaista lakia esitetty.
Toveri pitää brittien Ruanda-mallia jopa lapsellisena. Siinä puhutaan hänen mukaansa 3000 ihmisestä, kun on haaste kymmenistä tuhansista ihmisistä. Sillä ei siis ongelmaa ratkaista, vaikka pelote se voi olla.
– Sitähän tämä meidän lainsäädäntökin on, että lähetetään signaalia niille ihmisille, joita Venäjä käyttää pakolaisena, ettei tänne kannata tulla. Parempi malli on se, mihin täällä pyritään, että jos joku tulee rajasta ylitse, ne pidetään kontrollissa. Nythän meillä niistä 1300:sta, jotka tulivat rajasta yli, hyvin suuri osa on jo hävinnyt maasta. Pidetään kontrollissa ja tehdään turvapaikkakäsittely nopeasti ja tehokkaasti. Se ei ole mikään vuosien prosessi, vaan se on viikkojen prosessi, jonka jälkeen, jos todetaan, ettei ole oikeutta turvapaikkaa, niin sitten voidaan toimittaa kotimaahansa, Toveri sanoo.
Eero Heinäluoma pitää Ruanda-mallia kyseenalaisena ajatuksena.
– Sehän lähtee tavallaan siitä, että me suljemme silmät ja ulkoistamme ihmisten hädän jonnekin kauas, kauas silmistämme. Ja sitten rahalla siirtäisimme ihmisiä tuhansien kilometrien päähän. Sitten on kokonaan auki, että entä sitten, jos siinä onkin kysymys aidosta pakolaisesta, joita kuitenkin on paljon Eurooppaan pyrkimässä. Mihin sitten se pysyvä turvapaikka tulisi?
”Se, mitä me nyt näemme Gazassa, se ei mitenkään ole hyväksyttävää. Ja siinä täytyy kyllä EU:n olla lujempana.”
Pitäisikö Suomen tunnustaa Palestiinan valtio?
Norja, Espanja ja Irlanti ovat ilmoittaneet tunnustavansa Palestiinan valtion. Kortelainen kysyy meppiehdokkaita, kannattavatko he Palestiinan valtion tunnustamista EU-tasolla?
En ole liputtanut sen puolesta, Heinäluoma sanoo. Hän kertoo olevansa omilta juuriltaan erittäin suuri Israelin ystävä aina vuoden 1967 Kuuden päivän sodasta lähtien.
– Olen kokenut, että Israelia on monilta osin kohdeltu erittäin huonosti, ja sen olemassa olo on ollut uhattuna. Se on vaikuttanut omaan ajatteluuni ja myös kontakteihin. Olen paljon tekemisissä israelilaisten poliitikkojen kanssa ja tietysti tavallistenkin kansalaisten kanssa, Heinäluoma kertoo.
– Mutta se, mitä me nyt näemme Gazassa, se ei mitenkään ole hyväksyttävää. Ja siinä täytyy kyllä EU:n olla lujempana, että se ilmaisee mielipiteensä myös Israelille, että siviilien tappaminen sillä tavalla, kuin mitä nyt on nähty viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana, niin se ei voi jatkua.
Heinäluoman mukaan tilanne vie Israelilta hyväksyttävyyttä ja sympatiaa. Se myös vaikuttaa kannanottoihin valtiollisissa tunnustamisissa. Hän sanoo, että ensin pitäisi saada sota ja ihmisten kuoleminen Gazassa loppumaan, ja sen jälkeen voi ryhtyä rakentamaan kahden valtion mallia.
– Ongelma on, että mitä siitä palestiinalaisvaltiosta YK:n kaavailemalla tavalla tai eri rauhanneuvotteluissa kaavaillulla tavalla, on tällä hetkellä jäljellä?
”Hamasin johto asuu miljoonien luksusasunnoissa jossain Abu Dhabissa ja muualla, ja ihmiset kärsivät nälkää.”
Pekka Toveri sanoo suoraan, että Palestiinan valtiota ei pidä tunnustaa.
– Palestiinassa pitää valtaa Hamas, joka on terroristijärjestö. Ei terroristien kanssa kannata neuvotella. Se on korruptoitunut järjestö, jonka intresseissä on pitää tätä konfliktia yllä.
Toveri vertaa tilannetta IRA:han (Irlannin tasavaltalaisarmeija), jonka kanssa pyrittiin aikanaan käymään neuvotteluja. Suurin ongelma siinä olivat hänen mukaansa IRA:n taistelijat ja johto, koska sodankäynti Britanniaa vastaan oli heidän asemansa ja heidän ammattinsa, vaikka väestö ei sitä enää tukenut.
– Tämä on aivan sama juttu. Se tuo heille bisnestä. Hamasin johto asuu miljoonien luksusasunnoissa jossain Abu Dhabissa ja muualla, ja ihmiset kärsivät nälkää. Ja EU:n avustusrahaston rahoja käytetään aseiden hankkimiseen ja hyökkäykseen Israelia vastaan, Toveri uskoo.
Heinäluoma sanoo epäilevänsä väitettä, että EU:n rahoja käytettäisiin aseiden hankkimiseen.
– Olen itse ollut mukana asettamassa erittäin tiukkoja ehtoja sille, että se tuki, jota EU niin kuin monet muutkin tahot ja valtiot antavat humanitaariseen tarkoitukseen, sen pitää mennä perille. Ja YK on tässä mielessä pidetty erittäin lujilla. En ole nähnyt mitään semmoista raporttia, kun tästä on moneen kertaan EU-parlamentissa puhuttu.
Heinäluoma muistuttaa, että palestiinalaisiakin on monenlaisia ja heitä kaikkia ei pidä leimata terroristeiksi. Tilanne on hänen mukaansa toisenlainen esimerkiksi Länsirannalla, jossa politiikan kirjo on paljon monipuolisempi.
Hän myös ymmärtää, että jos ihmisiä pidetään kovin ahtaalla, nöyryytetään, liikkumista rajoitetaan ja vaikkapa viljely tehdään hyvin hankalaksi, se synnyttää ekstremismiä, ääriajattelua.
– En ole nähnyt mitään paikkaa vielä, jossa ekstremismi olisi nujerrettu vain väkivallalla tai pommeilla. Kyllä siihen täytyy kuulua positiivisen yhteiskuntakehityksen mahdollistaminen ja sen auttaminen, että ihmiset voivat tulla toimeen ja pystyvät parantamaan omaa elämäänsä. Ja sen pitää tapahtua myös Palestiinassa, Heinäluoma sanoo.
Kuuntele Eero Heinäluoman ja Pekka Toverin eurovaalitentti Radio Deistä uusintana lauantaina 2.6. klo 11 tai kuuntele ja katso vaikka heti Dei Plus -palvelusta.