Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

”Helena Konttisen maalaaminen oli minulle tärkeää”

 

Taiteilija Bruno Maximus esittelee maalaamaansa muotokuvaa Helena Konttisesta Parikanniemessä kesällä 2023. Kuva Matti Pasanen.

Bruno Maximus on suomalainen monipuolinen kuvataiteilija, joka on työskennellyt eri puolilla maailmaa. Nyt hänen maalauksensa horrossaarnaaja Helena Konttisesta on päätynyt Konttisen työn jatkajalle, Parikanniemisäätiölle.

Bruno Maximus aloitti maalaamisen 12-vuotiaana ja järjesti ensimmäisen näyttelynsä 15-vuotiaana. Vuodesta 1991 hän on maalannut yli 1000 maalausta ja pitänyt yli 150 näyttelyä eri puolilla maailmaa.

Hän on työskennellyt Australiassa, Brasiliassa, Englannissa, Portugalissa, Ranskassa ja Unkarissa, tehnyt kirjankuvituksia, levynkansia, seinämaalauksia ja maalannut muotokuvia.  Tyylisuuntaansa hän kutsuu hypnorealismiksi. Seuraavassa hän kertoo työstään monipuolisena taiteilijana sekä siitä, kuinka Helena Konttisen muotokuva syntyi.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Muotokuvamaalari tutustui malliinsa kirjojen kautta

– Luin K. K. Sarlinin klassikkokirjan Eräs meidän ajan profeetta (Parikanniemen ystävät ry), jonka olin aiemmin ostanut. Entisöin silloin vanhaa alttaritaulua ja tutustuin 1600-luvun maalaustekniikoihin. Silloin tuli mieleeni, että kukaan ei varmaan ole maalannut Helena Konttisesta muotokuvaa. Tunsin, että pystyisin tekemään sen tällä tekniikalla, Maximus kertoo.

– Ostin toisen kirjan Helenasta, Paavo Kiurun Karjalan naisprofeetta (Kuva ja Sana 1976), jota luin taulua maalatessani. Etsin kuvia Helenasta ja pyrin saamaan hänestä vahvan hahmon. Halusin myös muita henkilöitä mukaan maalaukseen ja tutkin heidän vaatetustaan, Maximus kuvaa vuonna 2021 valmistuneen muotokuvan syntyprosessia.

– Taulussa Helena katsoo syvälle katsojaan kuin tietäen hänestä jotain. Taustalla on hänen seuraajiaan vasemmalla ja oikealla läheisiä tuttuja. Helena pitää Raamattua kätensä alla. Tuntuu, että hän tietää ihmisten elämästä paljon asioita ja aistii niitä juuri ympärillään. Kuorolaulu kuuluu alttarimaisessa tilassa taustalla.

Maalauksen tunnelma on harras

– Löysin Helenasta muutamia valokuvia, joita olen käyttänyt apuna maalatessani. Joissain kuvissa hän oli vähän vanhempi, mutta halusin tuoda hänet tauluun nuorempana, jolloin hän koki vaikuttavia näkyjä ja kertoi niistä ihmisille.

Konttisesta kerrotaan, että hän saattoi kertoa ihmisille heidän elämästään asioita, joita ei voinut tietää entuudestaan.

– Helenan silmissä on uskoa, mutta myös tunnetta, että hän voi nähdä kanssaihmisen henkilökohtaiseen elämään ja kertoa asioita, joista muut eivät ole kuulleet. Hänhän saattoi kertoa yllättäen paikalla olevan ihmisen elämästä. Usein se tapahtui horrostilassa, mutta myös esimerkiksi kaupungilla liikkuessaan. Hän saattoi mennä puhumaan ihmiselle, että älä tee niin kuin olet tekemässä, se on väärin, Maximus kertoo horrossaarnaajan toiminnasta.

“Maalaukseen ei voinut laittaa horrostila-asentoa, se on tehokkaampi näin, kuin Helena puhuisi sinulle katseellaan.”

Erilaiset aiheet kiinnostavat monipuolista ja omaperäistä taiteilijaa

Maximus sanoo useimmiten maalaavansa värikkäitä ja hauskoja tauluja, joissa on positiivisnen tunnelma. Monissa hänen tauluissaan on mukana hauskuutta ja jopa komiikkaa.

“Pyrin tuomaan maailmaan iloa maalausteni kautta.”

Myös raamatulliset aiheet ovat olleet Maximukselle tärkeitä.

– Olen tehnyt kristillisiä tauluja, joista on ollut näyttelyt Lontoossa, Kainuussa ja New Yorkissa. Niitä tauluja ei vain paljon osteta, mikä on harmi. Haluaisin tehdä lisää maalauksia Raamatusta ja kristillisistä aiheista, jos se olisi mahdollista, Maximus kertoo ja paljastaa myyneensä yhden Jeesus ristillä -maalauksen. Hän on tehnyt myös raamattuaiheisen sarjan postikortteja.

– Läpi historian kristillisiä maalauksia on pidetty vaikuttavina, ja toivon, että ihmiset arvostaisivat niitä ja pitäisivät esillä. Hankkisivat kotiin ja yleisiin tiloihin. Moni ei niitä nykyään enää maalaa, mutta olen yrittänyt omalta osaltani olla niitä tekemässä, Maximus toteaa.

Syksyllä 2023 Parikanniemisäätiö hankki Helena Konttisen muotokuvan ja sijoitti sen kokoustilaansa, joka sijaitsee Parikanniemen lastenkodissa Mikkelissä.

– Helenan muotokuva oli pitkään ateljeessa varastoituna, taiteilija kertoo. – Olen iloinen, että nyt se on esillä Parikanniemessä.

Artikkeli on julkaistu Parikanniemen Kontti -lehdessä elokuussa 2023.