Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Helkkula: Paavalin synodin tavoitteena rakentaa kirkkoa

 

Paavalin synodin puheenjohtaja

Kirkon tunnustuksellisia maallikoita ja pappeja kokoavat Paavalin synodin paastonajan kirkkopäivät pidettiin Karjalohjalla 23. – 24. maaliskuuta. Teemana oli Elämän kevät.

– Viholliskuvien ja vastustamisen sijaan elämänmyönteistä aihetta käsiteltiin rikkaasti eri näkökulmista, kertoo Paavalin synodin puheenjohtaja Johan Helkkula.

Rovasti Risto Soramiehen valinta lähetyshiippakunnan piispaksi juuri kirkkopäivien alla sähköisti tunnelmaa. Myös lähetyshiippakunnan papistoon kuuluva Kalle Väätäinen oli puhujana päivillä. Lohjan kirkkoherra Juhani Korte sanoutui irti kirkkopäivistä sen jälkeen kun Suomen ev.lut. kirkon piispat olivat lähettäneet papistolle kannanoton, jossa todetaan, että seurakuntien ei tule luovuttaa kirkollisia tiloja lähetyshiippakunnan käyttöön.

– Kirkkopäivien ohjelmasta oli sovittu kuukausia aikaisemmin. Piispa Aarre Kuukauppia ja Kalle Väätäistä lukuun ottamatta kaikki ohjelmassa olleet pastorit ovat kirkkomme pappeja, Helkkula huomauttaa.

– Paastonajan kirkkopäiviä pidettiin lähetyshiippakunnan tilaisuutena, jolta olisi pitänyt sulkea kirkon ovet. Yritetäänkö jopa sananvapautta rajoittaa näillä toimilla? Eihän Kuopion kirkkopäiviäkään pidetä Raamatun avioliittokäsitystä vastustavan Yhteys-liikkeen tapahtumana, vaikka ohjelmassa on liikkeen aktiiveja, Helkkula toteaa.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Luterilaisen uskon parhaaksi

Kalle Väätäinen käsitteli pyhien yhteyttä sekä ihmisten välisenä yhteytenä että osallisuutena pyhiin asioihin. Hän opetti, että Jumalan lahjoista ja evankeliumista käsin muodostuu armollinen yhteys myös uskovien kesken. Seurakunta on Pyhän Hengen yhteisö, jota Kristus itse rakentaa.

Väätäisen mukaan käytännön kokemuksista seurakunnan elämässä ja kasvussa olisi paljon opittavaa myös kansankirkon seurakuntien rakentamisessa.

Väätäinen korosti, ettei ole agitoimassa lähetyshiippakuntaa vaan luterilaista uskoa.

– Kun rakennustyö on Kristuksen itsensä asettamien armonvälineiden varassa, silloin kukaan Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen sitoutuva ei voi kuin iloita jokaisesta sanan ja sakramenttien yhteisöstä, Väätäinen sanoi.

Palmusunnuntain messussa saarnasi Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi.

”Siunaamme evankeliumin työtä”

Paavalin synodi on yhteistyöelin ja keskustelufoorumi, joka on yli kolmenkymmenen vuoden ajan järjestänyt kirkkopäiviä yhdessä paikallisseurakuntien kanssa.

– Sama usko Kristukseen, Raamattu Jumalan sanana ja luterilainen tunnustus yhdistävät erilaisista taustoista tulevia. Jotkut ovat mukana lähetyshiippakunnassa, toiset seurakunnissa tai järjestöissä. Kuljemme silti samaa tietä. Irtisanoutumisten sijaan siunaamme kaikkea evankeliumin työtä, Helkkula toteaa.

Hänen mukaansa Paavalin synodissa iloitaan Suomen kirkon piispojen rohkaisusta kirkkomme papeille hoitaa pappisvirkaa Kristuksen antaman tehtävän ja kirkon tunnustuksen mukaisesti.

– Silti on aiheellista kysyä muistavatko piispamme myös Gamalielin neuvon? Helkkula kysyy.