Suomen Helluntaikirkon ja Hyvä Sanoma ry:n yhdistymishanke vaati vielä yhden hyväksymiskierroksen.
Helluntaiseurakuntien kotimaantyön yhdistys Hyvä Sanoma ry on yhdistymässä Suomen Helluntaikirkkoon (SHK). Ratkaisu ollaan sinetöimässä 19. marraskuuta SHK:n vuosikokouksessa Kuopiossa, ja samana päivänä aiemmin pidettävässä Hyvä Sanoma ry:n kokouksessa.
SHK:n puheenjohtaja Helena Korhonen painottaa, että aiemmin Hyvä Sanoma ry:n (HS) koordinoima toiminta jatkuu entisenlaisena.
– Hyvä Sanoma -toiminta on koko herätysliikkeemme toimintaa. Sopimuksen mukaan se palvelee jatkossakin kaikkia helluntaiseurakuntia riippumatta seurakunnan järjestäytymismuodosta.
Muutos taustayhteisössä ei näy merkittävästi yleisölle. HS:n logoa käytetään yhä toiminnan, kuten koulupalvelun, vankilatyön ja vammaistyön, yhteydessä. Hyvä Sanoma ry:n vakituisessa työsuhteessa työskentelevät työntekijät siirtyvät SHK:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä.
Prosessin aikana Hyvä Sanoma ry:n hallituksen puheenjohtajana toimineen Petri Harjulan mukaan kriittistä palautetta hankkeesta on tullut seurakunnilta vain vähän.
– Pääsääntöisesti palaute on ollut positiivista ja rakentavaa. Kriittinen palaute on vähentynyt sen myötä, kun tieto asiasta on lisääntynyt.
– Tämän prosessin tarkoitus on levittää evankelioinnin näkyä tehokkaammin seurakuntien keskuuteen. Lisäksi monet Hyvä Sanoma -toiminnot voivat kehittyä ja vahvistua Helluntaikirkon työkaluina, Harjula arvioi.
”Helluntaikirkko joutuu miettimään imagollisesti, millä tavalla diakoninen hoitotyö tulisi toteuttaa. ”
Yhdistymisessä lienee joka tapauksessa kyse Suomen helluntaiherätyksen historian suurimmasta hallinnollisesta muutoksesta.
Vuosikymmenien ajan toiminut Vapaa Sisälähetys ry muuttui Hyvä Sanoma ry:ksi vuonna 2008 yhdistyessään samalla Ristin Voitto ry:n kanssa. Nyt uuden yhdistymisen myötä Helluntaikirkosta tulee muun muassa Ristin Voitto -lehteä julkaisevan kustannusyhtiö Aikamedian pääomistaja.
HS:n ja SHK:n yhdistymishanke vaati kesällä ja syksyllä uuden selvittävän keskustelukierroksen, kun Aikamedia käynnisti tunnusteluja liiketoiminnan laajentamisesta hoito- ja hoivapalveluihin. Suunnitelmissa on perustaa tytäryhtiö uusia toimintoja varten.
Tieto uusista suunnitelmista tuli SHK:lle kesällä yllätyksenä.
– Esitimme yhtiön vuosikokouksen alla Aikamedialle toivomuksen, ettei uusia toimintoja käynnistettäisi yhdistymishankkeen ollessa kesken. Aikamedia on kunnioittanut toivomustamme, ja olemme siitä kiitollisia, Helena Korhonen sanoo.
Aikamedian suunnitelmien vuoksi SHK:n hallitus lähetti sopimusluonnoksen vielä yhdelle kyselykierrokselle seurakuntiin ennen yhdistymisen oletettavasti sinetöivää marraskuista syyskokousta. Sopimus vaatii myös Hyvä Sanoma ry:n hyväksynnän.
Aikamedian uusista suunnitelmista keskusteltiin SHK:n vuosikokouksessa 10. syyskuuta. Esiin nostettiin muun muassa taloudellisia riskejä ja toimintakentän muita haasteita.
– Jos hoitokotiyhtiön taustalla olevan Aikamedian pääosakkaana on Helluntaikirkko, onko sillä vaikutusta mahdollisessa kilpailutustilanteessa. Vanhustenhoidossa asia ei todennäköisesti olisi este, mutta entä lastenkotien kohdalla; olisiko yhteys Helluntaikirkkoon rasite, Helena Korhonen kertailee kysymyksiä.
SHK:n hallituksen keskusteluissa nousi myös esiin se, ettei vanhustenhoito liiketoimintana ole viime vuosina tullut esiin kaikkein parhaassa valossa.
– Helluntaikirkko joutuu miettimään imagollisesti, millä tavalla diakoninen hoitotyö tulisi toteuttaa.
Korhosen mukaan Aikamedia-omistajuus on SHK:lle yhdistymishankkeessa sivujuonne. Keskeinen asia on helluntailaisten kotimaantyön toimintojen saattaminen yhden organisaation alle.
Lisääkö yhdistyminen maksuvelvoitteita SHK-seurakunnille?
– Ei. Seurakunnat ovat taloudellisesti itsenäisiä. Tästä seuraa myös se, että Hyvä Sanoma -toiminta jatkuu sen laajuisena kuin sen saama kannatus seurakunnista antaa edellytyksiä, Korhonen kuvailee.
– Tämä on myös kirjattu sopimukseen. Helluntaikirkko on sitoutunut siihen, että HS-kannatukset käytetään HS-toimintaan.
Sopimusluonnos on tällä hetkellä hyväksymiskierroksella SHK-seurakunnissa. Nähtäväksi sopimus on menossa myös kaikkiin helluntaiherätyksen yhdistysseurakuntiin.
– Hyvä Sanoma ry:n työllä on aina ollut laaja kannatus seurakuntakentässä, Helena Korhonen toteaa.
Koulutyöntekijät seurakuntien palkkaamia
Hyvä Sanoma ry:n toiminta jakaantuu evankeliointiin, diakoniaan ja koulutyöhön. Evankelioinnissa näkyvimpiä työn muotoja ovat olleet Kutsumuspolku-koulutus, vankilalähetystyö ja valtakunnallisen yhteysevankelistaverkoston kehittäminen.
Diakoniasektorilla työtä on tehty muun muassa näkövammaisten ja kuurojen parissa sekä kehitysvammaisten Käsi kädessä -työnä.
Helluntaiseurakuntien koulutyö on HS:n organisoimaa, mutta koulupastorit ovat työsuhteessa yksittäiseen seurakuntaan tai alueellisten yhdistykseen.
Toiminnanjohtaja Janne Lahden mukaan HS:n ja SHK:n yhdistyminen tuskin näkyy yhteyksissä seurakuntiin.
– Pyrimme tekemään palvelutyömme niin hyvin, ettei se siitä johtuen ainakaan heikkenisi, Lahti kuvailee. (AT)