Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Helluntailaiset juhlivat juhannuksena Keuruulla

 

Juhannuskonferenssi on nuorten juhlaa. Noin puolet tapahtuman 30 000 osallistujasta on alle 30-vuotiaita. (kuva: Elisabeth Unger)

Suomessa järjestetään vuosittain Euroopan suurin helluntailaisten kokoontuminen.

Helluntaiherätyksen juhlavuosi huipentuu tällä viikolla Juhannuskonferenssiin teemalla ”Sata lasissa”. Konferenssi on koonnut helluntaikansaa säännöllisesti yhteen jo vuodesta 1945 alkaen. Samalla se on näyttänyt mallia muiden maiden helluntailiikkeille. Tapahtuma alkoi eilen keskiviikkona ja jatkuu sunnuntai-iltapäivään saakka.

Helluntaiherätyksen kesäkonferenssi on yksi mielenkiintoinen teema herätysliikkeen historiassa. Ensimmäinen konferenssi pidettiin Tampereella sotien jälkeen vuonna 1945.
Osallistujia oli tuolloin muutama tuhat. 1950-luvulla konferenssivieraiden määrä nousi noin 10 000:een, ja 1970-luvulla osallistujia laskettiin olevan jo yli 20 000.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Nykyisin helluntailaisten suurtapahtuma kokoaa noin 30 000 kävijää. Kokoontuminen on Euroopan suurin helluntailaisten tapahtuma.

Mallia maailmalle

Vuonna 2010 vietettiin Juhannuskonferenssin 65-vuotisjuhlaa. Juhlapuhujana vieraillut Maailman Helluntaiyhteisön (Pentecostal World Fellowship) silloinen puheenjohtaja James Leggett vietti koko juhannuksen konferenssissa ja halusi tutustua Suomen helluntailiikkeeseen.

Leggett kirjoitti Maailman Helluntaiyhteisön nettisivuille matkaraporttinsa, jossa hän kertoi seuraavaa: ”Oli suuri ilo osallistua Suomen helluntaiseurakuntien Juhannuskonferenssiin. Olin kuullut paljon Suomen konferenssista, mutta en ollut valmistautunut konferenssin suuruuteen. Olin täysin ällistynyt siitä ihmismäärästä, joka liikkui telttojen ja tilaisuuksien välillä.”

Vuoden 2012 juhlakonferenssiin on kutsuttu Euroopan Helluntaiyhteisön (Pentecostal European Fellowship) edustajia. Juhlille ovat tulossa puheenjohtaja Ingolf Ellsel Saksasta, koordinaattori Daniel Costanza Belgiasta sekä pastori Imre Pinter Unkarista.

Kotimaisten puhujien ja muusikoiden lisäksi tapahtumassa kuullaan myös Oslo Gospel Choirin konsertti.

Juhannuskonferenssin ohjelmatarjonta tässä.

Oslo Gospel Choirin kotisivut.