Valtakunnallinen nuorisotyö on valjastettu palvelemaan paikallistyötä 2010-luvulla. Verkossa järjestetään koulujen alkaessa elokuussa Suomen suurin nuortenilta -tapahtuma.
Helluntaiseurakuntien valtakunnallisessa nuorisotyössä mukana olevien pastoreiden mukaan ”kesää ei ole vielä menetetty”, vaikka valtakunnallisista tapahtumista Juhannuskonferenssi ja YC eivät toteudukaan perinteisellä tavalla.
– Tämä ei ole loppu, mutta kyllä tämä kolhu on, nuorisotyövaliokunnassa ja YC-tapahtuman suunnittelutiimissä vaikuttava helluntaiseurakuntien lähetysjärjestö Fidan seurakuntasuhteiden koordinaattori Juha Lehtonen muotoilee.
Nuoria muutamia tuhansia
Helluntaiseurakuntiin kuuluu kastettuina jäseninä lähivuosina tehdyn tutkimuksen mukaan vain pari kolme tuhatta 15–25–vuotiasta nuorta. Vaikka myös ei-kastettuja nuoria on tietysti paljon mukana toiminnassa, nuoria on sen verran vähän, että jo yksi hiljainen kesä voi näkyä pitkään.
Valtakunnallisen nuorisotyön tärkeimpiin tapahtumiin ovat lukeutuneet juuri YC ja Juhannuskonferenssi. Lisäksi parin viime vuoden aikana on viritelty Nuorisotyö jokaiselle –hanketta, jossa nuorisotyö yritetään saada jälleen käyntiin niissä seurakunnissa, joissa se on päässyt hiipumaan. Valtakunnallisten tapahtumien on haluttu tukevan paikallista työtä.
– En lopulta näe konferenssin ja YC:n kaltaisten juhlien peruuntumista yhtenä vuonna kohtalokkaana, vaikken niiden merkitystä väheksy, Tampereen helluntaiseurakunnan nuorisotyön johtaja Jarkko Lindqvist sanoo.
Tämän vuoden valtakunnalliset Fifteen-leirit järjestetään siten, että heinäkuun leiri pidetään Keuruulla normaalisti ja kesäkuun alun leiri marras-joulukuussa. Perutulle Espanjan-leirille ilmoittautuneet voivat osallistua Ruurikkalassa järjestettävälle Fifteenille. Israelin Fifteen-leiri on niin ikään peruttu.
Nuorisotyöntekijät korostavat, että paikallisesti voidaan yhä tehdä paljon.
– Voimme pitää yllä omaa työtä ja esimerkiksi järjestää paikallisia leirejä jossain muodossaan. Leirit ovat paikkoja, joissa tullaan uskoon, täytytään Pyhällä Hengellä, ja joskus elinikäiset ihmissuhteet syntyvät siellä, Lindqvist kuvailee.
Myös Tampereen helluntaiseurakunnan nuorisopastori Joona Salo painottaa paikallistyön tärkeyttä myös poikkeustilanteessa.
– Jos se on kunnossa, niin ei huolta.
Juha Lehtosen mukaan paikallistyön painottaminen sisältää ison jos-sanan.
– Valtakunnallinen toiminta on kehitetty tukemaan paikallista työtä. Meidän on myönnettävä, että valtakunnallinen työ on tärkeää. Sitä on aidosti tarvittu.
– Läheskään kaikkialla ei olla vielä siinä tilanteessa, että paikallista nuorisotyötä on.
Valtakunnalliset tapahtumat ovat etenkin monille pienempien paikkakuntien nuorille harvoja tilanteita, jossa he pääsevät olemaan muiden uskovien nuorten kanssa.
”Isoimmat seurakunnat eniten pulassa”
Nuorisotyö ei silti pysähtynyt koronakevääseen. Päinvastoin etenkin alle kymmenen hengen kokoontumisia on ollut kaiken aikaa siellä täällä seurakunnissa, nuoret kun eivät tutkimustenkaan mukaan ole kaikkein koronapelokkaimpia kansalaisia.
– Pienen paikkakunnan nuoren kesä on todennäköisesti hyvin samanlainen kuin ennenkin, Juha Lehtonen arvioi.
– Näkisin, että isot seurakunnat ovat oikeastaan enemmän pulassa koronan vuoksi kuin pienet. Jos leirit ja kokoontumiset ovat normaalistikin pieniä, rajoitukset eivät vaikuta niihin.
Jarkko Lindqvist haastaa nuorisotyön vastuuhenkilöitä huolehtimaan, että ”elämää pidetään yllä” sosiaalisessa mediassa.
– Se kannattaa, vaikkei someilu tuntuisi itselle ominaiselta. Lisäksi esimerkiksi meidän seurakuntamme solut järjestävät pienempiä grilli-iltoja.
– Tämä on koronaturvallinen tapa pitää yllä yhteyttä ja jopa kutsua uusia ihmisiä joukkoon, Lindqvist kannustaa.
Suomen suurin nuortenilta YC:n paikalla
Elokuun lopun YC:n peruuntuminen on harmittanut monia nuoria. Korvaavaksi tapahtumaksi ollaan syksyksi rakentamassa Suomen suurin nuortenilta –kokonaisuutta verkkovideoyhteyksillä.
– Ajatuksena on, että nuoret kokoontuvat saman sisällön äärelle omissa seurakunnissaan. Myös nuorten porukoiden keskinäistä vuorovaikutusta mahdollistetaan, kertoo IK-opiston nuorisotoimintojen johtaja Tero Järventausta.
Kyseessä saattaa olla muutaman tunnin päiväleiri, jossa ollaan välillä koolla vain omalla porukalla, välillä katsotaan kaikille yhteistä valtakunnallista sisältöä.
– Aika näyttää, miten uudet innovaatiot otetaan vastaan ja minkä jäljen ne paikalliseen nuorisotyöhön jättävät, Järventausta sanoo.
– Nuorille tärkeää yhteisöllisyyden kaipuuta ne ehkä ainakin helpottavat. Aika ajoin on tärkeää kokea olevansa osa jotain suurempaa.