Helluntailaisten jättihanke Vantaalla pysähdyksissä

 

Christiapolis-keskusta on suunniteltu Tikkurilan aseman tuntumaan. Hanke ei ole näillä näkymin toteutumassa. (kuva: wikipedia)

Vantaan kaupungin vetäytyminen rampautti huippupaikalle kaavaillun helluntailaisten rakennushankkeen. Suunnitteluvaraus umpeutuu vuoden lopussa

Kaikkien aikojen suurin suomalaisen helluntaiseurakunnan operoima kiinteistöhanke, Vantaan Minttukirkon suunnittelema Christiapolis, ei ole toteutumassa suunnitellusti.

Vantaalle on pian kymmenen vuoden ajan kaavailtu kristillistä keskusta, jossa yhdistettäisiin seurakuntatoimintojen ja liike-elämän tarpeita. Suunnitteluvaiheessa mukana hankkeessa oli Minttukirkon lisäksi muitakin pääkaupunkiseudun helluntaiseurakuntia sekä liikkeen valtakunnallisia yhdistyksiä.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Viimeisimpänä ja toteutumista lähimpänä on ollut Tikkurilan aseman tuntumaan suunniteltu konferenssikeskus, jonka pääsali käsittäisi 1200-1500 istumapaikkaa. Christiapolis-hanke sisältäisi olemassa olevissa suunnitelmissa myös neljä asuinkerrostaloa.

Vantaan kaupunki teki pari vuotta sitten tontille suunnitteluvarauksen Christiapolista ajatellen. Varaus umpeutuu vuoden lopussa.
Rakennustöiden piti alkaa vuonna 2014, mutta tällä hetkellä projekti on pysähtyneessä tilassa.

Seurakunta ei voi rakennuttaa yksin

Minttukirkon hallituksen puheenjohtaja Jyri Mäkelä vahvistaa, että Christiapolis-hanke on jäissä. Talousvaikeuksissa kärvistelevän Vantaan kaupungin vetäydyttyä projektista se ei ole saanut tarvittavaa talousvoimaa taakseen.

Onnistuakseen hanke vaatisi vahvoja taloudellisia panostuksia julkiselta sektorilta, riittävän suuren rakennuttajan sekä ainakin toimitilojen ja kotien vuokraustoimintaa operoivan yrityksen. Minttukirkko yksin ei voi toteuttaa Christiapolista, eikä sen ole oletettukaan toimivan hankkeessa suurella taloudellisella panoksella.

Yksi vaihtoehto olisi aloittaa hanke seurakuntarakennuksena toimivan kulttuurikeskuksen rakentamisella, ja liittää mukaan myöhemmin raskaampia panostuksia vaativat toimitila- ja asuntorakennukset. Tämäkin vaihtoehto vaatisi kuitenkin seurakunnalta miljoonien eurojen panostuksen.

Vantaan Minttukirkko on 360 jäsenen yhteisö, jonka nykyinen kirkkorakennus sijaitsee Tikkurilan urheilupuiston tuntumassa Minttutiellä, mistä seurakunta on myös saanut muutamaa vuotta aiemmin nykyisen nimensä. Aiemmin yhteisö tunnettiin nimellä Tikkurilan helluntaiseurakunta.