Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Helluntailiikkeen Iso Kirja -opisto yhteistyöhön australialaisten kanssa

 

Keuruulla sijaitseva Iso Kirja -opisto aloittaa yhteistyön australialaisyliopiston kanssa. Kuva: Anna Lehtinen

Keuruulla toimiva helluntaiherätyksen Iso Kirja -opisto ja Sydneyssä pääpaikkaansa pitävä Alphacrucis College ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen koulutuksen järjestämisestä Suomessa.

Helluntaiherätyksen Iso Kirja -opisto alkaa ensi syksystä lähtien tarjota lähiopiskelijoilleen australialaisen Alphacrucis College -oppilaitoksen tutkintoja. Australian valtion koulutusta valvova elin TEQSA antoi maaliskuun puolivälissä hyväksyntänsä yhteistyölle suomenkielisen opetuksen järjestämiseksi Suomessa.

Alphacrucis Collegen (AC) tutkinto-ohjelmilla on Australian valtion kansallinen yliopistotason hyväksyntä. Jatkossa Iso Kirja on oman kansanopistostatuksensa ohella yksi AC:n kampuksista.

Perheniemi neliöb. 2.-8.9

– Suomessa yliopistollinen teologinen koulutus on jakaantunut läntiseen ja itäiseen traditioon, josta taas helluntaitraditio on erillinen. Australia on puolestaan siinä suhteessa iso maa. Olemme tosi iloisia yhteistyösopimuksesta ja siitä, että olemme saaneet väljästi toteuttaa AC:n tutkintovaatimuksia ja säilyttää suomalaisen identiteetin, Iso Kirja -opiston vararehtori Tanja Laulainen sanoo.

– Yliopistotason koulutus on tärkeä tapa pitää yllä ja esillä helluntailaista teologiaa ja raamatuntulkintaa. Oman yliopiston perustaminen olisi Suomessa vaikeaa.

Satoja työtunteja

Isolle Kirjalle koulutuksen järjestämisoikeuden hakuprosessi kesti useita kuukausia, ja kokonaisuudessaan yhteistyötä on kehitelty jo vuoden päivät. Se on vaatinut Ison Kirjan hallinnossa satojen tuntien työn.

Tanja Laulainen kertoo, että yhteistyölle on erittäin hyvät perusteet opinahjojen samansuuntaisten tutkintorakenteiden johdosta.

– Koemme selvää johdatusta yhteistyön synnyssä: mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen yhteys Australiaan syntyi ikään kuin vahingossa. Tutkintorakenteet ja myönteinen yhteistyön kehittely ovat yhdessä antaneet meille varmuutta siitä, että ollaan oikealla tiellä, Laulainen kertoo.

– Pitkä helluntailiikkeen historia ja korkeatasoinen koulutus yhdistävät meitä. Uskomme, että tämä yhteistyö on paljon enemmän kuin instituutioidensa summa. Me Alphacrucis Collegessa olemme hyvin innostuneita yhteistyöstä, kiteyttää Australian Alphacrucis Collegen koulutuksesta vastaava David Perry.

Laulainen ei usko, että australialainen kulttuuri suoraan vaikuttaisi Isoon Kirjaan ja Suomen helluntaiherätykseen. Hyviä vaikutteita hän toki toivoo siirtyvän puolin ja toisin.

– Yhteistyöhön kuuluu se, että mekin voimme vapaasti tarjota heille omaa osaamistamme. Esimerkiksi pedagogiikassa ollaan Suomessa pitkällä, ja olemme iloisia, että australialaiset ovat arvioineet meidät laadullisesti hyvin samantasoiseksi heidän oppilaitoksensa kanssa, Tanja Laulainen toteaa.

Syksystä alkaen Isossa Kirjassa voi suorittaa Alphacrucis Collegeen alemman, Suomessa kandidaattia vastaavan korkeakoulututkinnon, sekä ylemmän, Suomen maisterintutkintoa vastaavan kokonaisuuden.