Hyvät: Netflixin uusi elokuva Neitsyt Mariasta ei ole täysin raamatunmukainen, mutta tavoittaa evankeliumien ytimen Yleinen: Muistokirjoitus: Antero Laukkanen tiesi, että rukouksen tililtä kate ei lopu

Helluntaiopin selitysteos julkaistaan

 

Näin syntyi helluntaiseurakunnan uskon pääkohtien selitysteos. Grafiikka: Antti Kamppinen

Yli kaksi vuotta hiottu helluntailaisen uskontunnustuksen selitysteos julkaistaan Hämeenlinnan Talvipäivillä ensi viikolla.

Pian julkaistavat uskon pääkohdat ovat ikään kuin kappale suomalaista helluntaikatekismusta. Uskon ydinasioita avaavan julkaisun tarkoitus on palvella liikkeen opillista itseymmärrystä, lisätä sen sisäistä yhtenäisyyttä ja kertoa helluntaiseurakunnista aiempaa selkeämmin niin liikkeen yhteistyökumppaneille kuin kenelle tahansa helluntailaisuutta joko vähän tai ei lainkaan tuntevalle.

Kymmenen kohtaa sisältävän asiakirjan runko hyväksyttiin vuoden 2001 Talvipäivillä, helluntaiherätyksen vastuunkantajien vuosittain järjestettävillä neuvottelupäivillä. Jo tuolloin sen todettiin tarvitsevan täydennystä. Vuonna 2009 Suomen Helluntaikirkon hallitus valtuutti eettis-opillisen toimikuntansa tekstin laajennusurakkaan.

Fida neliöb. 19.-31.12.

Tekstejä on syynätty tarvittaessa useammalla tarkistuskierroksella noin 30 asiantuntijan voimin. Heihin on kuulunut liikkeessä vaikuttavia pastoreita, raamatunopettajia ja teologeja.

– Teksteihin on oltu todella tyytyväisiä: ne ovat perusteellisesti harkittuja ja palvelevat seurakuntia, niiden työntekijöitä ja vanhimpia sekä niitä, jotka ovat opillisista rakenteista kiinnostuneita. Opinkohdat nauttivat hyvin laajaa hyväksyntää helluntaikentässä, Helluntaikirkon hallituksen puheenjohtaja Pekka Havupalo toteaa.

Pitkä valmisteluprosessi kertoo, että uskon pääkohtia ei ole todellakaan kyhätty vasemmalla kädellä. Eri aiheet ovat vaatineet eri määrän valmisteluaikaa. Lausunto kasteesta syntyi helposti, mutta enemmän keskustelua ja kommenttikierroksia vaati oppi pneumatologiasta eli Pyhästä Hengestä. Rajanvetoa luterilaisuuteen käytiin luvussa Ihminen, synti ja vanhurskaus. Pohdintaa herätti etenkin perisynnin käsitteen käyttäminen tekstissä.

Joissakin kohdin päädyttiin kuvailemaan liikkeen sisällä esiintyviä rinnakkaisia näkemyksiä. Esimerkiksi eskatologiaa eli lopunaikoja koskeva teksti kuvaa kahta päätulkintaa Jeesuksen toisesta tulemuksesta.

Havupalo toivoo, että tekstit uskon pääkohdista tukevat helluntaiyhteisöjä niiden arkisessa vaelluksessa.
– Toivomme, että jokainen seurakunta ja yksittäinen uskova käyttää työn tulosta omaksi hengelliseksi rakentumisekseen. Uskon pääkohtien tarkoitus on ollut auttaa ihmisiä näkemään, millä perusteella ja miksi tietyistä asioista ajatellaan, kuten ajatellaan. Samalla niiden luoma yhtenäinen opillinen pohja on todella hyvä.

 

Ruut Ahonen

 

Suomen Helluntaikirkon uskontunnustus Helluntaikirkon verkkosivuilla. Selitysteos on luettavissa Helluntaikirkon verkkosivuilla viikolla 4.