Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Helluntaiseurakunnan kirkkorakennus tuhottiin Moskovassa

 

Hyökkääjien käytössä oli kaivinkoneita

”Tämä on barbaarista”, Venäjän ihmisoikeusasiamiehen avustaja kommentoi yöllistä hyökkäystä. Tuhottuun rakennukseen kohdistui purku-uhka, mutta seurakunta oli jatkanut taistelua kiinteistökysymyksen ratkaisemiseksi. Seurakuntalaisten mukaan miliisi tuki hyökkääjiä.

Tuntemattomat vandaalit hävittivät moskovalaisen helluntaiseurakunnan kirkkorakennuksen viime viikolla. Noin viidenkymmenen nuoren joukko hyökkäsi rakennukseen viime torstain vastaisena yönä, ja heillä oli käytössään kaivinkoneita. Yön aikana kiinteistö ja sen irtaimisto tuhottiin lähes täysin. Arvotavarat kuten äänentoistolaitteisto ja ehtoollisastiasto varastettiin.

Kolmikerroksiseen rakennukseen kohdistui purku-uhka. Kaupunki oli irtisanonut tontin vuokrasopimuksen, ja rakennus oli määrätty tyhjennettäväksi 15. syyskuuta mennessä. Seurakunta on taistellut päätöstä vastaan.

Avainmedia ilmainen (vkot 48-49)

Kaupungin itäosassa sijaitsevan kiinteistön 1990-luvulla rakentanut seurakunta on toiminut Moskovassa 1970-luvulta lähtien.

Poliisin suojeluksessa

Raporttien mukaan hyökkääjät murtautuivat kirkkoon keskiyön jälkeen, katkoivat puhelinlinjat ja sieppasivat talonmiehenä toimineen naisen matkapuhelimen. Hänet vietiin poliisiasemalle, jossa häntä pidettiin kolme tuntia. Vasta sen jälkeen hän pääsi soittamaan ja hälyttämään paikalle muita seurakuntalaisia.

Tuhotyön jatkuessa toiset hyökkääjät estivät rakennukselle pääsyn ja pahoinpitelivät joitakin paikalle tulleista seurakuntalaisista.

Paikalle kutsuttiin miliisi, joka saapuikin mutta ei ryhtynyt toimenpiteisiin tuhon estämiseksi ja syyllisten pidättämiseksi. Seurakuntalaiset päinvastoin kokivat miliisin suojelevan hyökkääjiä.

Jotkut vandaaleista kertoivat olevansa niin sanottuja druzhinnik-vapaaehtoisia. Druzhnikit auttavat Venäjän sisäministeriötä ja miliisiä järjestyksenvalvonnassa kaduilla.

– Tuhotyön tekijät eivät sanoneet ketä he olivat ja kuka heidät oli lähettänyt. He eivät näyttäneet mitään asiakirjoja. Kaikki tämä tehtiin poliisin suojeluksessa, joten jonkun valtiollisen tahon on täytynyt tehdä tämä, seurakunnan johtaja, pastori Vasili Romanjuk kertoi uskonnonvapausloukkauksista raportoivalle uutistoimisto Forum 18:lle.

Nuorisojoukon poistuttua seurakuntalaiset kaivoivat useita tunteja rauniota ja pelastivat mitä pystyivät.

”Neuvostoaikainen lähestymistapa”

Venäjän ihmisoikeusasiamiehen avustaja Mihail Odintsov kuvaa hyökkäystä barbaariseksi.

– Tämä on neuvostoaikainen lähestymistapa; tullaan keskellä yötä kaivinkoneiden kanssa. Sitä ei voi hyväksyä, Odintsov kertoi Forum 18:lle.

Uutistoimiston siteeraaman Moskovan itäisen hallintoalueen johtajan lehdistösihteeri Andrei Ivanovin mukaan kaikki tehtiin tuomioistuimen päätöksellä. Hän ei kuitenkaan tiennyt, mikä tuomioistuin oli tehnyt päätöksen ja milloin.

Pyhän Kolminaisuuden seurakunta rakensi nyt tuhotut toimitilat 1990-luvun puolivälissä. Forum 18:n tietojen mukaan virkamiehet johdonmukaisesti kieltäytyivät kuitenkin laillistamasta rakennusta ja estivät sen liittämisen vesi-, sähkö- ja viemäriverkkoihin. Vuonna 2005 Moskovan kaupunki purki maanvuokrasopimuksen. Sen jälkeen paikallishallinto on jatkuvasti luvannut seurakunnalle uutta tonttia. Kaupunki on kuitenkin tarjonnut vain tontteja, joiden tarkemmassa tutkimuksessa on selvinnyt, ettei niihin ole mahdollista saada rakennuslupaa.

Venäjällä evankelisten seurakuntien ongelmat eri viranomaisten kanssa ovat yleisiä. Seurakunnissa viranomaisten usein epäjohdonmukaiset päätökset koetaan verhoiltuna vastustuksena evankelista uskonnonharjoitusta kohtaan. Kokoontumistiloihin liittyviä lupaongelmia on myös ei-kristillisillä vähemmistöyhteisöillä.

Osa Suomen helluntailiikkeen kumppaniyhteisöä Venäjällä

Pyhän Kolminaisuuden evankelisen seurakunnan nimellä kulkeva yhteisö on osa Venäjän rekisteröityä helluntaikirkkoa. Yhteisö, viralliselta nimeltään Venäjän evankelisen uskon kristittyjen kirkko, on Suomen helluntailiikkeen kumppaniyhteisö Venäjällä. Siihen kuuluu noin 2 000 seurakuntaa ja niihin noin 200 000 jäsentä seurakuntalaisten alaikäiset lapset mukaan lukien.

Venäjällä toimii viisi helluntailais-karismaattista yhteenliittymää, joista rekisteröitynyt helluntaikirkko on suurin. Kaikkiaan evankelisia kristittyjä arvioidaan olevan noin miljoona; heistä helluntailais-karismaattisia on arviolta noin puolet.

Pyhän kolminaisuuden seurakunnan pastori Romanjuk toimii suomalaisen, yhteiskristillisen medialähetysjärjestö IRR-TV:n Venäjän toimiston johtajana.

Järjestön mukaan seurakunnalle tuhotyöstä aiheutuneet vahingot ovat arviolta 400 000 euroa.

 

Uskonnonvapausloukkauksista raportoivan Forum 18:n englanninkielinen raportti on luettavissa tästä.