Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Helluntaiseurakunnissa panostetaan diakoniaan

 

Pastori Aki Miettinen polki lähes 800 kilometriä vammaisten asian puolesta. Kuva: Hyvä Sanoma ry / Elias Okkonen

Diakoniatyö on nousussa helluntaiseurakunnissa.

Yhtenä syynä on avun tarpeen selkeä lisääntyminen, mikä näkyy myös seurakuntaelämän arjessa, sanoo seurakuntapastori Tino Varjola Lahden helluntaiseurakunnasta.

Nykyään sellaisetkin  perheet, joissa ei ole edes päihde- tai syrjäytymisongelmaa, tarvitsevat tuekseen ruoka-apua. Työnteko ei välttämättä takaa riittävää elantoa.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

– Emme ole aikaisemmin osanneet kiinnittää riittävästi huomiota diakoniaan, joka kuuluu kuitenkin Jeesuksen ohjelmajulistukseen. Nyt monissa seurakunnissa laaditaan diakoniatyön strategiaa, jossa pyritään omien voimavarojen mukaan toteuttamaan lähimmäisen palvelua.

Varjola luonnehtii evankeliointia jäsenhankinnaksi, kun taas diakonia on seurakunnan sisäistä jäsenhuoltoa. Mahdollisuuksia toimia lähimmäisten hyväksi rajoittaa se, että helluntaiseurakunnat ovat usein pieniä ja toiminta on vapaaehtoistyön varassa.

Keravan helluntaiseurakunnan johtava pastori Esa Hyvönen arvioi helluntailaisen ihmiskuvan kehittyneen kokonaisvaltaisemmaksi teologisen koulutuksen myötä.

– Myös lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestömme Fida Internationalin työ on tullut lähemmäksi tavallisten seurakuntalaisten arkea erilaisine varainkeruukampanjoineen.

Hyvönen uskoo, että Fidan työn hyvät tulokset ulkomailla ovat kannustaneet diakonian kehittämiseen kotimaassakin.

– Esimerkiksi Keravalla on saatu rohkaisevia tuloksia. Perhetyön aloittaminen seurakunnassamme muutama vuosi sitten näkyy avioerojen määrän selkeänä vähenemisenä.

Kaikki lisäapu

tarpeen

Tampereen ev.lut. seurakuntien diakoniajohtaja Matti Helin pitää myönteisenä sitä, että helluntailaiset kiinnittävät entistä enemmän huomiota diakoniaan.

– Köyhyys ja perheiden moniongelmaisuus ovat lisääntyneet julkisen sektorin leikkausten vuoksi, joten kaikki apu on tervetullutta, Helin toteaa.

Tampereella diakoniatyötä tekee luterilaisten seurakuntien ohella lähinnä Pelastusarmeija.

– Helluntailaisten diakoniatyö ei ole ollut kovin näkyvää, sillä heidän auttamistyönsä on keskittynyt paljolti oman seurakunnan jäseniin. Hienoa, jos työtä aletaan nyt tehdä aiempaa laajemmin.