Perinteinen helluntailainen hengellis-sosiaalisen työn muoto, alkoholistien kuntoutus hoitokodeissa, on ollut pahassa kriisissä parin viime vuoden aikana. Nyt työ on pääsemässä jaloilleen.
Helluntaiseurakuntien päihdehuoltojärjestö Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö KAN ry on elänyt monien muiden päihdejärjestöjen tavoin voimakkaassa turbulenssissa viimeisen kahden vuoden aikana.
Kunnat ovat vähentäneet hoitosopimuksiaan, henkilökuntaa on vähennetty ja toimintayksiköitä on jouduttu sulkemaan.
– Nyt kaikki toiminnassa olevat yksikkömme ovat kannattavia. Olemme onnistuneet aloittamaan toiminnan pienemmältä pohjalta ja nyt meillä on jotain, mikä varaan rakentaa tulevaisuutta, toiminnanjohtaja Markku Mäkinen sanoo.
Parhaimmillaan helluntailaiset ovat ylläpitäneet pariakymmentä hoitokotia eri puolilla maata. Vapaaehtoisvarojen varaan toimintaa ei kuitenkaan voi rakentaa, ja KAN ry:kin on täysin riippuvainen kuntien tekemistä hoitosopimuksista.
Alkuvuosi plussalla
Kan ry:n hallitus on esittämässä yhdistyksen vuosikokoukselle huhti-kuussa vuoden 2010 tilinpäätöstä, joka on Markku Mäkisen mukaan ”tappiollinen, mutta ei niin paha kuin luultiin”. Tilintarkastus on vielä suorittamatta.
– Viime vuosi oli todella vaikea. Keväällä teimme toiminnassa korjausliikkeitä, eivätkä niiden vaikutukset näkyneet vielä syksyllä, Mäkinen kuvailee.
– Joulukuu oli ensimmäinen plussan puolelle päätynyt kuukausi. Alkuvuosi on myös ollut voitollinen.
Valoa putken päässä
KAN:in profiilipaikat, Kortesjärven ja Myllymäen hoitokodit, sekä useat KAN-kodit eri puolella maata laittoivat lapun luukulle viime vuonna. Nyt uusia avauksia jo viritellään, ja mieliala yhdistyksessä on positiivinen.
– Lahdessa on avautumassa uutta. Kaupunki on tarjoamassa meille mahdollisuutta ottaa hoitoon muutama rivitalohuoneisto, joissa toiminta saadaan toivottavasti käyntiin.
– Myös Lapissa Meltauksen kodin osalta neuvottelut ovat käynnissä, saamme ehkä sielläkin taas ovet auki, Mäkinen toivoo.
Helluntaiseurakunnat ovat viime vuosina mahdollistaneet myös kristillisen kuntoutusosaston Riihimäen vankilaan. Kuntoutusosastolla on oma päiväohjelma, johon sisältyy elämänhallinnan oppitunteja, sekä Raamatun opiskelua.
Osastolle haluavan ei tarvitse olla vakaumuksellinen kristitty tai helluntailainen. Peruskunnioitus kristillisiä arvoja kohtaan riittää.