Maailmalla on tuhansia rukoustaloja, joista useimmat toimivat 24/7 -periaatteella. Rukoustalon on tarkoitus olla jatkuvan ylistyksen ja rukouksen paikka, yhteinen alttari, jolle kaikki saavat tuoda ylistyksensä ja pitää tulta palamassa.
Iina Mattila teki muutama vuonna 2015 hypyn politiikasta rukouksen maailmaan. Siihen saakka hän toimi sisäministeri Päivi Räsäsen erityisavustajana. Nyt hän antaa kasvot Suomen kansalliselle rukousverkostolle ja Helsingissä sijaitsevalle rukoustalolle, jonka syntytarina on tasan vuoden ikäinen.
– Olin vuosi sitten Jerusalemissa rukoilemassa elämäni seuraavia askelia ja suuntaa, mitä tekisin seuraavaksi. Olin ollut pari vuotta rukoustyössä. Ajattelin, että lähden takaisin työelämän tai jotain. Sitten koin aika voimakkaasti, että Jumala alkoi puhua rukoustalon perustamisesta Helsinkiin. Se oli ollut unelmana joskus aikaisemmin, mutta olin sen jo unohtanut ja haudannut, Iina kertoo.
– Eräänä päivänä Succat Hallelin rukoustalolla Jersusalemissa, tilaisuutta vetänyt Rick Ridings sanoi: rukoillaan, että rukoustaloja syntyy jokaiseen maailman pääkaupunkiin. Siinä vaiheessa sanoin Jumalalle, että nyt kyllä sohaisit muurahaispesään. Ja sanoin Jumalalle, että tähän en kyllä lähde, ellet tosi selvästi näytä, että se on mun tehtävä, Mattila kertoi vieraillessaan Radio Dein lähetyksessä Enemmän rukousta -teemaviikolla.
Hän sanoi niin siksi, ettei rukoustyökään helppoa ole, eikä aina kivaakaan. Ja yksinäistäkin se on usein.
Mutta olen Sinun käytössäsi, jos tarvitset jonkun sen synnyttämiseen, sanoi Iina ja Jumala vastasi muutamaa päivää myöhemmin rukouskonferenssissa, jossa nimenomaan rukoiltiin näiden rukoustalojen synnyttämisen puolesta.
– Koin että Jumala tuli voimakkaasti ja vei synnyttämisen prosessiin. Ei tarvinnut miettiä, tarkoititko Herra minua.
Huone löytyi Mäkelänkadulta
Seuraavat päivät Iina laski kustannuksia, kävi vuoropuhelua Jumalan kanssa ja pyysi itselleen sitä iloa, joka kuuluu Jumalan kutsuun. Jumala vahvisti suunnitelmansa.
– Syksyllä aloimme kokoontumaan pienellä porukalla ylistämään ja rukoilemaan, sillä ajatuksella että rukoustalo syntyy. Ajattelimme, että ei pidä kontaktoida, vaan odottaa että Jumala tuo ne ihmiset yhteen.
Niin tapahtui. Love Story seurakunnan pastori Niko Kauppi sai sydämelleen järjestää itsenäisyyspäivästä alkaen 100 tuntia rukousta ja ylistystä -tapahtuman.
– Joku linkitti meidät ja teimme sen yhdessä. Koimme suurta iloa kuinka ihmiset olivat valmiita tulemaan. Sitten Love Story muutti uusiin tiloihin Mäkelänkadulle tammikuussa ja antoi yhden huoneen rukoustalon käyttöön.
Mikä on rukoustalo?
Rukoustalo toimii omana itsenään, ilman virallisia yhteyksiä mihinkään seurakuntaan. Se on konkreettinen huone, joka pyhitetty rukoukselle ja ylistykselle.
– Se on yhteinen alttari, johon kutsutaan kristittyjä eri taustoista, eri suunnilta tuomaan oman uhrinsa, rukouksensa ja ylistyksensä.
Monissa rukoustaloissa rukoillaan ympäri vuorokauden, mutta Helsingissä toiminta on vielä alussa.
– Menee aikaa, että ihmiset löytävät paikan ja kokevat kutsua työhön. Tavoitteena on vielä joskus toimia 24/7 -periaatteella, niinkuin monet maailmalla toimivat rukoustalot tekevät.
Rukoustaloja on ympäri maailmaa, eikä kokonaisluku taida olla kenelläkään tiedossa.
– Uudenvuoden tienoolla olin Kansas Cityssä, jossa sijaitsee yksi suurimmista rukoustaloista maailmassa. Siellä on ylistetty 1990-luvun lopulta saakka yötä päivää katkeamatta. He sanoivat tietävänsä noin 20 000 rukoustaloa. Kun tämä heidän rukoustalonsa aloitti, heillä oli tiedossa vain muutama vastaava, Iina kertoo.
Kolmena päivänä viikossa
Mäkelänkadun rukoustalossa toimintaa on tällä hetkellä kolmena päivänä viikossa.
– Tiistai-iltaisin meillä on ylistysyilta ja torstaina iltapäivällä rukousta Israelin puolesta. Rukoustalon ovet avoinna myös perjantai-iltapäivisin. Rukoustaloa on myös mahdollista varata ottamalla meihin yhteyttä. Huoneen ainoa tarkoitus täyttää se ylistyksellä ja rukouksella.
Rukoustalon tarkoituksena on päästä joskus tuohon ympärivuorokautiseen toimintaan. Pari kertaa sellainen 24 tunnin ylistys- ja rukouspäivä onkin järjestetty. Näky on vahva.
– Me olemme nyt yhden vuoden iässä. Harvoin 1-vuotiaasta näkee, tuleeko siitä pianisti vai jääkiekkoilija isona, Iina hymähtää ja sanoo luovuttaneensa kaikki ajatuksena Jumalan haltuun ajatuksella: Tee sinä tästä se mikä sinun sydäntäsi siunaa.
– Se on kaikista parasta, jos tämä saa olla palvelemassa sitä, että rukouksen ja ylistyksen alttarille syttyy tuli.
Iina korostaa, että kyseessä ei ole jonkun ihmisen organisoima tai koordinoima liike.
– Se on Jumala, joka nostaa eri puolilla maailmaa rukousta ja ylistystä. Luulen, että se liittyy aikaan ja ennustuksiin, joita nyt elämme.
Ja tämän kanssa pitävät yhtä profeettain sanat, sillä näin on kirjoitettu: Sen jälkeen minä palajan ja pystytän jälleen Daavidin sortuneen majan; minä korjaan sen repeämät ja nostan sen jälleen pystyyn. (Apt 15:16)
– Olen alkanut uusin silmin lukemaan Raamattua. Viimeisinä aikoina Jumala nostaa ylistystä ja rukousta. Tulin juuri Jerusalemista, jossa puhuimme siitä, mitä odotamme. Me odotamme Jeesuksen paluuta.
Rukoustalon näkyvyyden takaamiseksi ei ole järjestetty suuria kampajoita, vaan tieto kulkee ihmiseltä ihmiselle ja oikeat ihmiset löytävät rukoustalolle. Mattila uskoo Raamatun sanaan:
Jos Herra ei huonetta rakenna, niin sen rakentajat turhaan vaivaa näkevät. Jos Herra ei kaupunkia varjele, niin turhaan vartija valvoo. (Psalmi 127)
– On täytynyt oppia, että aina ei ole vastauksia, jotka menisivät nykyiseen yhteiskuntarakenteeseen. Vaikka omat haasteensa on elää tällaista elämää, on etuoikeus saada olla mukana näkemässä Jumalan tekoja ja uskollisuutta.
Vinkkejä rukouselämään
Rukouselämä on henkilökohtaista, mutta joitain pieniä neuvoja Iina Mattila jakaa.
– Aamulla kannatta lukea hyvät uutiset ensin. Ennenkuin avaa mitään lehtiä tai tiedotusvälineitä, on hyvä avata aamu Herran kanssa. Minun aamuihini kuuluvat Psalmit, jotka liittyvät vahvasti myös rukouselämään.
– Joku vanha viisas on sanonut, ettei rukoile koskaan pidempään kuin viisi minuuttia. Mutta ei ole toisaalta taas rukoilematta pidempään kuin viisi minuuttia. Silloin se on läsnä päivässä koko ajan.
– Meidän elämäämme liittyy voimakkaasti ylistys ja myös esirukous Suomen kansakunnan ja politikkojen puolesta. Se on hyvin uuvuttavaa, jos ei välillä pysähdytä miettimään, ketä me rukoilemme. Ja kuinka suuri ja kaikkivaltias Hän on.
Iina Mattila sanoo, että rukouksella ja tätä kautta myös rukoustalolla on ratkaiseva merkitys.
– Rukous muuttaa hengellistä ilmapiiriä. Se, kuinka kauan me siellä rukouksessa viivymme, vaikuttaa kaupungin ilmapiiriin.
Linkki:
https://www.facebook.com/hophelsinki/