Hallituksen on määrä päättää koulujen uudesta tuntijaosta torstaina. Helsingin Sanomien mukaan kiistakapulaksi on noussut uskontotuntien määrä, joiden vähentämistä vastustaa vain kristillisdemokraatit. Yle-uutisten mukaan puolet opettajaopiskelijoista olisi valmis lakkauttamaan tunnustuksellisen uskonnonopetuksen.
Muut hallituspuolueet kuin kristillisdemokraatit ovat halukkaita karsimaan peruskoulun uskontotunteja tulevassa tuntijakouudistuksessa, uutisoi Helsingin Sanomat.
– Vastustan pyrkimyksiä vähentää uskonnon ja elämänkatsomustiedon tunteja, sillä hallitusohjelmassa päinvastoin luvataan vahvistaa arvokasvatusta, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja, sisäministeri Päivi Räsänen HS:n uutisessa.
– Onhan uskonnolla kohtuullisen paljon tunteja, sanoo puolestaan opetusministeri Jukka Gustafsson (sd).
– Ei toisella kädellä voi vahvistaa ja toisella kädellä heikentää, Räsänen torjuu vähäisten uskonnon tuntien karsinnan.
Nykyisin peruskoulussa on 11 vuosiviikkotuntia uskontoa tai elämänkatsomustietoa. Yksi vuosiviikkotunti on 38 oppituntia eli yksi oppitunti lukuvuoden ajan kerran viikossa.
Gustafsson vakuuttaa, että hänelläkin on ”myönteinen asenne” uskontoon. Edellisessä yrityksessä uudistaa tuntijakoa väläyteltiin uskontotuntien vähentämistä kolmella, mutta niin tuntuvaa supistusta ei Gustafssonkaan halua.
Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuonna 2016.
Yle: opettajaopiskelijat valmiita lakkauttamaan uskonnonopetuksen
Ylen teettämässä kyselyssä opettajaopiskelijoilta kysyttiin, minkä nykyisen oppiaineen he olisivat valmiita kuoppaamaan. Kyselyyn vastanneista opettajaksi opiskelevista yli puolet olisi valmiita lakkauttamaan uskonnonopetuksen. Uskonnon tilalla opettajaopiskelijat haluaisivat opettaa elämänkatsomusta ja etiikkaa.