Helsingin kaupunki ilmoitti eilen, että virkamiesvalmistelussa oleva suurmoskeijahanke tulee poliittiseen päätöksentekoon aikaisintaan joulukuun puolivälissä.
Suomen Muslimiliitto ry, Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry ja Suomen Musliminaiset ry jättivät vuonna 2015 Helsingin kaupungille hakemuksen tontin varaamiseksi moskeija- ja monitoimikeskushanketta varten. Hanketta varten on perustettu Oasis Foundation -säätiö, jonka hallituksessa on kuusi jäsentä: Anas Hajjar, Abdessalam, Ilari Rantakari, Mottaqi Khan, Pia Jardi ja Mohammed Hussein Omer.
Ensin asiaa käsittelee Helsingin kaupunkiympäristölautakunta, joka tekee asiasta esityksen. Tämän jälkeen asia tulee kaupunginhallitukseen, joka päättää, varaako Helsingin kaupunki tontin suurmoskeijahankkeelle.
Moskeijan ja monitoimikeskuksen tonttia koskevan päätösehdotuksen valmistelusta vastaa Helsingin kaupunkiympäristön toimiala. Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho kertoo Ylen haastattelussa, että moskeijapaketti olisi mahdollisesti esitettävissä kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 12.12. Jos asian valmistelu viivästyy tästä, asia tulee käsittelyyn vasta ensi vuonna.
Suurmoskeijahankkeeseen suhtaudutaan epäilevästi. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori on sanonut, ettei hän kannata hanketta. Hänen mukaansa suurmoskeija ei ole mittakaavassa Helsingin kokoisessa kaupungissa, eikä se ole suhteessa kaupungin islamilaiseen väestöön. Asiantuntijat pelkäävät lisäksi, että suurmoskeija yksipuolistaisi islamin opetusta Suomessa ja aiheuttavan eripuraa moskeijaa kannattavien sunnien ja sitä vastustavien shiiojen välillä. Myös suurmoskeijan rahoitukseen suhtaudutaan epäilevästi. Oasis Foundation -säätiön hallitukseen kuuluva Ilari Rantakari kertoo Helsingin Sanomissa 23.11., että hankkeen rahoitus tulee sunnijohtoiselta Bahrainin kuningashuoneelta.
Arabikevään 2011 melskeet ylsivät myös Bahrainiin. Maan sunnimuslimeja edustava kuningashuone kukisti silloin shiiaenemmistön kansannousun verisesti Saudi-Arabian tuella. Suomen muslimiväestön keskuudesta esimerkiksi shiialaisen Resalat-yhdyskunnan kulttuurisihteeri Madjid Bahmanpour on kritisoinut Bahrainin kytkentöjä Saudi-Arabiaan ja salafismiin. Salafismiin kuuluu taipumus tulkita ankarasti koraanin kirjoituksia, ja esimerkiksi Isis on sunnilaista ääriajattelua edustava terroristijärjestö.