Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Hengellinen elämä verkossa -hanke Vuoden kristillinen mediateko

 

Palkinnon vastaanottivat Terhi Paananen

Vuoden kristillinen mediateko -tunnustustuksen saa tänä vuonna Hengellinen elämä verkossa -hanke. Kyse on evankelis-luterilaisen kirkon strategisesta kärkihankkeesta, jonka avulla kirkko haluaa aiempaa voimakkaammin olla läsnä internetissä ja sosiaalisessa mediassa.

Hengellinen elämä -verkossa hankkeen tavoitteena on vahvistaa seurakuntien työntekijöiden valmiuksia tehdä työtä myös verkossa. Hankkeeseen kuuluvan järjestelmällisen koulutustyön avulla on koulutettu jo kaksituhatta kirkon työntekijää olemaan läsnä verkkoyhteisöissä ja solmimaan suhteita ja jakamaan tietoa verkossa.

Kristillisen Medialiiton vuonna 2005 perustama palkinto luovutettiin tänään seitsemännen kerran. Palkinnon valitsi Kristillisen Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Thorleif Johansson.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Tunnustusta ei ole aikaisemmin myönnetty verkkohankkeille tai ensisijaisesti verkossa toimiville medioille.

– Palkinnon on aiemmin saanut radio-ohjelma, elokuvan tekijä, lehti, Metallimessu, festarit ja viimeksi se annettiin keskustelun herättämisestä. Oli siis korkea aika, että niinkin keskeinen media kuin verkkoviestintä saa oman tunnustuksensa, Johansson perustelee.

Thorleif Johansson mainitsi palkintoperusteiksi Hengellinen elämä verkossa -hankkeen korkean osaamisen ja ammatillisuuden. Hanketta kiiteltiin myös selkeästi määritellystä omasta tehtävästä median kentässä.

Johanssonin mukaan Hengellinen elämä verkossa  -hankkeen käynnistäminen on kirkon merkittävimpiä päätöksiä viime vuosina.

– Ymmärrettiin, että verkko on seurakuntien toimintaympäristö, ei väline. Seurakuntalaiset eivät ole enää seurakuntatyön kohteita, vaan he ovat varsinaisia tekijöitä – lainatakseni kansanomaista tokaisua, joka nousi Hannu Salaman kirjan otsikoksikin: ”Siinä näkijä, missä tekijä”.

 ”Vastatuultakin oli”

Palkintoa vastaanottanut hankepäällikkö Hannu Majamäki korostaa verkkohankkeen olevan poikkeuksellisen suuren toimijajoukon kirkollinen ponnistus.

– Työtä tehdään isossa porukassa seurakunnissa, järjestöissä ja monessa paikassa. Koen, että tämä on tunnustus uudelle toimintatavalle ja ajattelulle kirkossa.

Kirkon tiedotuskeskuksen viestintäjohtaja Tuomo Pesonen huomauttaa, että projekti sai osakseen aluksi myös kritiikkiä.

– Vastatuulta oli kirkkohallituksessakin havaittavissa, mutta se johtui paljon ymmärtämättömyydestä. Muutamia vuosia sitten monen oli vaikea nähdä, kuinka tärkeä 24/7 -viiteympäristö verkosta ihmisille tulee, Pesonen toteaa.

Majamäki sanoo soraäänten hiljentyneen, kun on nähty yhteiskunnassa tapahtuneen verkkovallankumouksen olevan todellinen.

– Kirkossa on nyt lähdetty seuraamaan niitä isoja muutoksia, jotka ovat tapahtuneet useiden vuosien ajan myös kirkkoa koskettavassa toimintaympäristössä.

Majamäen mukaan kirkko on verkkomaailmassa monessa kohtaa jopa etujoukoissa, joskin ”tietysti hirvittävän paljon petrattavaakin vielä on”.

– Yhteisenä teemana Hengellinen elämä verkossa -hankkeessa on, että mennään mukaan sosiaaliseen mediaan, mennään mukaan verkkoon ja eletään siellä yhdessä kirkon jäsenten kanssa eli ollaan mukana yhteisessä keskustelussa.

– Olemme rakentaneet kirkon omia verkkopalveluja kuten Suurella sydämellä ja Lasten kirkko. Samaan aikaan ollaan oltu läsnä siellä, missä suomalaiset jo muutenkin ovat, esimerkkinä vaikkapa Suomi24-keskustelupalsta.

 Lisää Hengellinen elämä verkossa -hankkeesta:   http://sakasti.evl.fi/hengellinenelamaverkossa

 
Dei, Viikon debatti, artikkeliban. (2/2) 14.9.- MJa