Hyvät: Vuoden Kristillinen kirja 2024 on Pirjo Kotamäen säeromaani Paavo Ruotsalaisesta – ”Kun kannen avaa, niin sisältö pääsee yllättämään”

Hengelliset syventymispäivät: Miten todistan Jeesuksesta hississä?

 

Jussi Mäkelälle (vas.) annettiin aluksi vain minuutti aikaa kertoa ilosanomaa. Juontajana toimi Kai Lappalainen. Kuva: Petri Vähäsarja.

Evankeliumin voi periaatteessa kertoa parissa minuutissakin siten, että kuulija kiinnostuu siitä. Kirkkoherra Jussi Mäkelä antoi Hengellisillä syventymispäivillä ohjeet hedelmälliseen pikalähetystyöhön.

Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkelä käsitteli Hengellisten syventymispäivien puheessaan 20.8. sitä, miten Jeesuksesta voisi kertoa ”hissipuheessa” tai ”pitchauksen” keinoin. ”Pitchaus” on myyntikieltä ja tarkoittaa tiivistä ja innostavaa myyntipuhetta. Tavoitteena on vakuuttaa kuulija siitä, että asiaan kannattaa tutustua tarkemmin.

Toisin sanoen: kuinka kertoa Jeesuksesta toiselle ihmiselle kahden kesken lyhyesti ja vaikuttavasti.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

Hissimatka ei tosiaan yleensä ole pitkäkestoinen.

– Jos hississä jotain sanotaan, on se lähinnä kaksi sanaa: ”mihin kerrokseen?” Ja
toinen vastaa vielä lyhyemmin: ”kolmoseen”. Mutta heitän sinulle haasteen: entä jos voisitkin
siinä hetkessä rakastaa tuota ihmistä niin paljon, että haluaisit kertoa hänelle elämämme
tärkeimmästä asiasta? Mäkelä pohjusti.

Hyvän evankelioivan ”hissipuheen” sisällön osalta Mäkelä sanoi luottavansa Jumalan sanan voimaan, koska ”Jumala on sitoutunut sanaansa”. Mutta toisaalta Raamatun käyttäminen ei kuitenkaan hänen mielestään välttämättä ole nopeassa tilanteessa paras vaihtoehto.

– Jos käytät Raamattua, se ei voi olla mikään satunnaisesti valittu kohta, vaan suunniteltu. Tosin poikkeus tähän on se, jos itse tilanteessa saat jonkun sopivan Raamatun kohdan sydämellesi. Saattaa olla, että Jumala haluaa sinun sanovan juuri sen tuolle ihmiselle rohkaisuksi, Mäkelä totesi.

– Jos ihminen on rauhaton, voisi olla viisasta puhua siitä, mistä saa rauhan. Jos ihminen on uupunut,
olisi viisasta puhua siitä, mistä saa levon. Hyvä hissipuhe on siis erilainen riippuen kuulijasta,
tilanteesta ja puhujasta. Ne puheet, jotka sopivat minun suuhuni, eivät välttämättä sovi sinun suuhusi.

Kolme tapaa kohdata

Mäkelä listasi kolme tapaa pitää hyvä hissipuhe. Ensimmäinen niistä on ”pysäyttävä positiivinen kysymys”.

– Jeesuskin esitti usein kysymyksiä. Hän kysyi opetuslapsiltaan ”kuka minä teidän mielestänne olen?”. Vaikka kysymys on todella henkilökohtainen, voisiko hissipuheessa kysyä ”mitä mieltä olet, kuka Jeesus on?”.

– Ehkä paras kysymys on sellainen, jolla osoitat haluavasi toisen ihmisen parasta. Kun ihminen kadulla näyttää etsivän jotakin, tarjoudu auttamaan ja kysy ”etsitkö jotakin”, Mäkelä evästi.

Toinen tapa käynnistää keskustelu voisi Mäkelän mukaan olla ”yllättävä väite”. Hän listasi monta esimerkkiä sellaisista.

– ”Onneksi olkoon, sinut on kutsuttu taivasten valtakuntaan.”

– Jeesus sanoo: sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois, Mäkelä ehdotti Johanneksen evankeliumin jakeen perusteella.

Kolmas keino voisi hänen mukaansa olla ”henkilökohtainen todistus”.

– Kerro, mitä Jumala on tehnyt sinun elämässäsi. Mitä sinä olet nähnyt ja kuullut. Yleensä
ihmisiä kiinnostaa juuri se, mitä sinä itse olet kokenut. Jos Jeesus on parantanut sinut, kerro
siitä.

– Haaste on tietenkin se, mitä ehdit todistamaan minuutissa, ja juuri siksi kannattaa etukäteen miettiä, mitä siitä kertoisit lyhyesti, jotta ihminen haluaisi kuulla lisää, Mäkelä lisäsi.

Hän käsitteli puheessaan myös ”pikatodistusten” sudenkuoppia, joita kannattaisi välttää. Niitä ovat Mäkelän mukaan esimerkiksi se, jos puhe ei tuo mitään uutta tai käytetyt sanonnat ovat liian kuluneita.

– Kannattaa miettiä ovatko esimerkiksi sellaiset sanonnat kuin ”Jeesus tulee, oletko valmis” tai ”tiedätkö missä vietät iäisyytesi” toimivia vai ainoastaan pelottavia.

– Entä sitten ”Jeesus on Herra”? Nykyaikana se kuulostaa monelle todella vieraalta, mutta mikä minä olen sanomaan, ettei näin voimallista raamatunkohtaa kannattaisi käyttää. Kuulin eräästä etsikkoajassa olevasta ihmisestä, joka oli juuri päättänyt palata huonoille teille, kun ohikulkija sanoi vain ”Jeesus on Herra” ja jatkoi matkaansa. Lause pysäytti hänet, eikä hän lähtenytkään huonoille teille, Mäkelä kertoi.

Hän jatkoi vielä, ettei hissipuheen pitäjä saisi olla liian innokas, eikä pitäisi myöskään loukkaantua, jos kuulijaa ei kiinnosta.

– Hyvä hissipuhe voi olla ihmiselle, joka ei halunnut kuulla enempää, kuin kylvetty siemen,
joka vasta paljon myöhemmin tuottaa hedelmää.

”Rakasta häntä”

Mahdollista hissipuhetta varten valmistautumisessa on Mäkelän mielestä tärkeää julistajan oma hengellinen tila.

– Pidä mielessäsi, miksi tätä teet. Et tee sitä itsesi vuoksi, vaan koska Jeesus käski. Miksi
Hän käski? Jotta eksynyt voisi löytää Jumalan luo, Mäkelä muistutti.

Puheenaiheita olisi hänen mukaansa myös hyvä miettiä etukäteen ja varautua yllättäviinkin vastakysymyksiin, kuten ”mitä sinä muka tiedät Jumalasta?”.

– Älä kuitenkaan valmistaudu väittelyyn. Toivota mieluummin hyvää päivänjatkoa ja rukoile mielessäsi hänen puolestaan.

– Mieti myös etukäteen, miten ja missä jatkat keskustelua, jos sinua kuunnellaan. Ehdotatko keskustelulle jatkoa, vai kutsutko hengelliseen tilaisuuteen?

Kun tilaisuus hississä tai muualla koittaa, on Mäkelän mukaan syytä rukoilla lyhyesti mielessään.

– Muista myös tämä raamatunkohta ennen kuin sanot ihmiselle mitään: ”Jeesus katsahti häneen, rakasti häntä…” Mäkelä lisäsi Markuksen evankeliumin jakeeseen 10:21 vedoten.

Hengelliset syventymispäivät huipentuvat tänä viikonloppuna. Ohjelmaa voi seurata täällä. Tiedot tapahtumasta osoitteessa syventymispaivat.fi