Pitkään Järvenpään vapaaseurakunnan nuorisotyöntekijänä toiminut Henna Saarinen on kirjoittanut kirjan, joka ei pyöristele, pehmentele, eikä peittele. ”K-15: Suoria vastauksia suuriin kysymyksiin” on teos, joka käsittelee hyvinkin kipeitä nuorten ja nuorten aikuisten asioita luotisuoraan ja raatorehellisesti. Nuoret ovat kirjoittaneet tositarinansa itse ja Saarinen on sirotellut tarinat ikään kuin inserteiksi käytännönläheisen tekstinsä lomaan.
K-15 on avoimuudessaan poikkeuksellinen kirja kristillisessä kentässä. Nuorten saaminen avautumaan vaikeuksistaan julkisesti kun ei ole ensinkään itsestäänselvää. Saarinen tuntee kaikki kirjaan osallistuneet keskiuusimaalaiset nuoret. Opuksen siemen kylvettiin pastoraalisissa tilanteissa jo vuosia aiemmin.
RIKKI JA AUKI
– Se pohjautuu keskusteluihin, joita olen käynyt nuorten kanssa viimeisen 15:n vuoden aikana. Siinä on asioita, joista nuoret tulivat juttelemaan minulle lähinnä kahdenkeskisissä keskusteluissa. Haluan puhua nuorille suoraan ja asioiden oikeilla nimillä. En puutu niinkään teologisiin kysymyksiin, vaan haluan että se olisi tosi käytännöllinen kirja, josta olisi oikeaa apua oikeisiin kysymyksiin, Henna Saarinen sanoo.
Kirjan erilaisuus ja raikkaus perustuu juuri avoimuuteen, joka on yksi sukupolvi Y:n ominaispiirteistä. K-15 on kaikkea muuta kuin uskonnollinen kirja, mutta ehkä se on sitäkin kristillisempi ja hengellisempi. Siinä tullaan heikkouksien kanssa valkeuteen.
– Tämä on mediasukupolvi, jonka kanssa olen tehnyt työtä. He kirjoittavat asiansa blogiin kaikkien luettavaksi ja ovat ehkä eri lailla valmiita tuomaan asioitansa julkisuuteen, hyvässä ja pahassa. Uskon, että tämä on erilainen kirja, kuin mikä se olisi ollut vaikka joskus 30 vuotta sitten. Asioista puhutaan nyt varmasti suoremmin.
INKA HAISTOI PAIKAN AUTTAA
Inka Vappula on nuori keravalaisnainen, joka koki Saarisen kirjaan osallistumisen sekä kunniana että hedelmällisenä mahdollisuutena vaikuttaa.
– Ajattelin ensinnäkin, että oli ihan kunnia päästä mukaan tähän Hennan kirjan kirjoittamiseen. Minusta oli tosi hienoa, että Henna oli halunnut lähestyä nuorten maailmaa niin, että hän halusi siihen nuorten omia tarinoita. (Lähdin mukaan) myös sen takia, että rehellisyys ja avoimuus ovat periaatteita, joiden mukaan haluan itse elää ja viljellä siellä missä voin, Vappula kertoo.
Vaikka nuorisokulttuuri on verrattain avointa, niin K-15-kirjan välillä vereslihalle asti raastava syvällinen tyyli ei välttämättä ole nuorisokulttuurin piirre, ainakaan mediavetoisena. Nyt ei hypellä hypen harjalla, vaan kuljetaan elämän alarekisterissä. Oliko voimakas rehellisyys vaikeaa?
– Tavallaan. Eihän oman elämän vaikeiden asioiden käsitteleminen ja varsinkin niistä kirjoittaminen ole ikinä ihan herkkua. Toisaalta sitä pystyy kirjoittamaan jostain asiasta, minkä on käynyt läpi ja huomannut, että on päässyt eteenpäin elämässään. Se, että nuoret ja nuoret aikuiset, jotka käyvät samoja juttuja läpi, voivat saada jotain mun tarinasta, tuo mielekkyyttä. Sitä tekee kuitenkin loppujen lopuksi aika mielellään, 21-vuotias Vappula valottaa.
KENELLE?
K-15 on mielenkiintoinen kirjan nimi, jota mehustaa kielletty hedelmä. Saarinen on nimennyt sen kieli poskessa, mutta harkiten.
– Se lähti yhdestä toisesta nimestä, K-11. Se oli yksi työmuoto, jota olin aloittamassa seurakunnassa, jossa tein nuorisotyötä. Otin nimeksi K-15, koska yleensähän kielletty hedelmä on se kiinnostava. Eli kaikki 14-vuotiaathan on jo lukeneet tämän kirjan, esikoiskirjailija virnistää.
Kirja sisältää neljä osiota, joista ensimmäinen porautuu jumalasuhteeseen ja toinen ihmissuhteisiin. Kolmas osio sukeltaa syvyyksiin: masennukseen, itsetuhoisiin ajatuksiin, seksuaalisuuden ongelmiin ja hyvin monen ongelman taustalla vaikuttavaan koulukiusaamiseen. Nidos päättyy osioon ”edessä loistava tulevaisuus”, jossa puidaan tulevaa ammattia, kutsumusta ja avioliittoa.
Teos on kiinnostanut ihmisiä laajasti riippumatta asuinpaikasta, seurakuntataustasta tai iästä. Yksi selvä kohderyhmä on ilmiselvästi nuorten vanhemmat, jotka saattavat olla hyvinkin nuoristaan välittäviä, mutta vähän työkaluttomia.
Kuulet Henna Saarisen ja Inka Vappulan ajatuksia lisää alla olevasta Radio Dein 12-minuuttisesta radiojutusta. Se käsittelee K-15 -kirjan taustaa, sisältöä ja tekijöitä useasta kulmasta. Kuulet esimerkiksi Saarisen analyysin kolmesta isoimmasta kipukohdasta tämän ajan nuoren elämässä. Vappula arvioi mm. sukupolvien välistä kuilua.
Radio Dein juttu
Kirjan Facebook-sivu
Nuorten K-15:n pohjalta itse tekemät tv-ohjelmat: hakusanat ”K-15″ ja” IRR-TV”