Radio Dein keskiviikkoinen Viikon Debatti koski tasa-arvoa ja erityisesti feminismiä kristillisissä seurakunnissa. Aiheesta olivat väittelemässä teologian jatko-opiskelija Soili Haverinen OPKO:sta ja tohtori Sari Roman-Lagerspetz Tulkaa Kaikki -liikkeestä. Ajoittain kiihkeäkin keskustelu osoitti, kuinka eri tavoin tasa-arvo voidaan kirkon sisällä nähdä.
Debatin lomassa Soili Haverinen kertoi mielenkiintoisen tiedon kirkon herätysliikkeistä. Hän oli tehnyt vuoden alussa 10:lle herätysliikkeelle pienimuotoisen kyselyn heidän suhtautumisestaan naisen asemaan seurakunnassa. Vastaukset korostivat huomiotaherättävän paljon naisen ja miehen yhdenvertaisuutta.
– Tiivis päähuomio oli se, että kaikki (herätysliikkeet) halusivat korostaa sitä, että nainen ja mies ovat yhtä arvokkaita ja Jumalan kuvana samassa asemassa, Haverinen valottaa.
Virkakäsitykset eivät ole kuitenkaan liikkeiden mielestä tasa-arvokysymyksiä.
– Siinä oli eroja, että miten nähtiin tämä käytännön puoli. Että tarkoittaako se tasa-arvo samanlaisia tehtäviä vai voiko siinä olla eroa, että minkälaisissa tehtävissä nainen ja mies toimivat?
Liikkeiden johtotehtäviäkin on eri luonteisia.
– Se oli myös ehdottomasti mielenkiintoista, että kuinka tarkkaan he pitivät huolta palkkatasa-arvosta ja siitä, että naisia palkataan myös johtaviin tehtäviin, vaikkei heitä ole hengellisesti johtavissa tehtävissä. Sitä kompensoitiin esimerkiksi hallintojohtajien tehtävillä. Ilman muuta naisilla on elintärkeä rooli. Ei naisia olla vähemmän tärkeisiin tehtäviin sysäämässä, teologi muistuttaa.
Äidin, myös hengellisen äidin, ainutlaatuista tehtävää korostanut Haverinen on herätysliikkeiden kanssa naispappeudesta samaa mieltä. Kysyttäessä, että mihin hengellisiin tehtäviin hänestä naisilla on korkeimmillaan asiaa hän vastaa Raamatun paradoksaalista johtajuuskäsitystä mukaillen.
– En ajattele korkeusperiaatteella. Ajattelen, että paimenen tehtävä on palvelutehtävä ja siihen Raamattu ei anna naiselle mandaattia, Haverinen linjaa.
Viikon debatti on kuultavissa kokonaisuudessaan Radio Dein ohjelma-arkistosta.
Kuuntele alka n. 5 minuutin näyte Haverisen ja Lagerspetzin feminismiä ja naisen asemaa koskevasta debatista.