Herätystä Sudanin muslimien keskuudessa

 

Kastejuhlia Etelä-Sudanissa.

Kymmeniä Sudanin sisällissotaa paenneita darfurilaisia on kastettu Etelä-Sudanissa viime kuukausina. Kokemistaan vaikeuksista huolimatta heillä on vahva halu seurata Jeesusta.

Etelä-Sudanissa on viime kuukausina vietetty useita iloisia kastetilaisuuksia, kun kymmeniä sudanilaispakolaisia on kastettu Jeesuksen seuraajaksi.

Kaikki kastetut ovat entisiä muslimeja, jotka ovat kääntyneet kristityksi Avainmedian kumppanin, sudanilaispastori Mohamedin, ja hänen tiiminsä evankeliointitoiminnan seurauksena.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Tiettävästi suurin osa kastetuista oli kotoisin Darfurin alueelta Sudanin länsiosasta. Darfurin lisäksi Mohamedin tiimi työskentelee Sudanin pääkaupungin Khartumin seudulla.

Yhteensä Mohamed tiimeineen on reilun kymmenen vuoden aikana johdattanut uskoon yli tuhat sudanilaista muslimia. Avainmedia on ollut mukana työssä tukemalla uskoon tulleiden opettamista. Järjestö on tuottanut arabian Sudanin murteella tehtyjä tv-ohjelmia sekä rahoittanut tiimin toimintaa.

– Kristillisten satelliittilähetysten seuraaminen on alueella hankalaa, mutta uskovat katsovat opetusvideoita sosiaalisen median välityksellä, Avainmedian arabiankielisen työn johtaja Aaron Ibrahim kertoo.

– Henkilökohtainen evankeliointi ja opetus on silti tärkein evankeliumin leviämisen kanava.

Kaikkiaan sudanilaistaustaisia ex-muslimeja arvioidaan asuvan Sudanissa ja sen naapurimaissa vähintään kymmeniä tuhansia.

Sisällissota voimisti vainoja

Sudanin noin 45-miljoonaisesta väestöstä yli 90 prosenttia noudattaa islamia. Maa tunnettiin pitkään radikaalien islamistiryhmien tukialueena, ja käytännössä kaikki paikalliset kristilliset yhteisöt ovat kärsineet jonkinasteisesta vainosta ja uskonvapausloukkauksista.

Viisi vuotta sitten ihmisoikeustilanne parani, kun pitkäaikainen diktaattori Omar al-Bashir syrjäytettiin ja maassa toteutettiin uudistuksia, jotka muun muassa antoivat vähemmistöuskontojen edustajille enemmän vapauksia. Huhtikuussa 2023 puhjennut Sudanin asevoimien ja puolisotilaallisten Rapid Support Forces -joukkojen välinen sisällissota on kuitenkin romuttanut monet kehitysaskeleet.

Konfliktin aikana vähintään 15 000, mahdollisesti jopa yli 100 000 ihmistä on saanut surmansa, ja yli kymmenen miljoonaa ihmistä on paennut kodistaan. Lukemattomat ihmiset kärsivät vakavasta aliravitsemuksesta. Yli 160 kirkkorakennusta on suljettu tai vaurioitettu, ja kirkot ovat raportoineet ihmisoikeusloukkauksista, kuten kidnappauksista, raiskauksista, ryöstöistä ja pastoreiden surmista.

Myös Mohamedin tiimin jäseniä ja muita hänen tuntemiaan pastoreita ja evankelistoja on tapettu tai kuollut taisteluiden seurauksena.

Kansainvälisen Open Doors -järjestön mukaan Sudan oli viime vuonna maailman kahdeksanneksi eniten kristittyjä kansalaisiaan vainoava valtio. Erityisen ahtaalla ovat islamista kristinuskoon kääntyneet.

Ystäviä ei jätetä

Etelä-Sudanissa viime kuukausina kastetut henkilöt muodostavat vain osan Sudanista naapurimaihin paenneista uusista kristityistä. Suurin osa Mohamedin tiimin työn kautta kääntyneistä asuu kuitenkin tiettävästi edelleen Sudanissa.

Sisällissodan aikana Avainmedia on lähettänyt heille taloudellista apua Mohamedin johtaman Light of Christ (Kristuksen valo) -seurakunnan kautta. Toimitetuilla varoilla on hankittu muun muassa elintarvikkeita.

Viimeksi Avainmedia lähetti avustustyöhön osoitettuja varoja Sudaniin elokuun alussa.

– Kun kumppaneillamme on hätä, pyrimme auttamaan mahdollisuuksiemme mukaan, Aaron sanoo.

 
Avainmedia artikkelibanneri kesä 2024