Herrnhutilaisuuden syntysija Herrnhut tunnustettu Unescon maailmanperintökohteeksi

 

Näkymä Herrnhutin kaupungista, joka sijaitsee Saksin osavaltiossa Saksassa. Kuva: Istock

Unesco on tunnustanut Herrnhutin kaupungin uudeksi maailmanperintökohteeksi. Herrnhut perustettiin 1700-luvulla vainottujen kristittyjen turvapaikaksi.

Saksan ja Puolan rajan läheisyydessä sijaitseva pieni saksilainen Herrnhutin kaupunki on tunnustettu maailmanperintökohteeksi yhdessä kahden muun Herrnhutista 1700-luvulla Pohjois-Irlantiin ja Pennsylvaniaan, Yhdysvaltoihin, perustetun moravialaisen asutuksen kanssa.

Päätöksestä kerrottiin Unescon kokouksessa New Delhissä Intiassa heinäkuun lopulla. Unesco on Yhdistyneiden kansakuntien itsenäinen erityisjärjestö, jonka tarkoituksena on kasvatuksen, tieteen ja kulttuurin avulla edistää rauhaa ja kansojenvälistä yhteistyötä.

Parempi aviol. neliöb. 16.-22.9. (ilm.1/2)

Tunnustus tarkoittaa, että Tanskassa Koldingin lähellä sijaitsevan Christiansfeldin moravialaisen siirtokunnan (1773) jo vuonna 2015 saama maailmanperintökohteen asema laajennettiin koskemaan kolmea 1700-luvulla perustettua kuntaa: Herrnhut Saksassa, Betlehem Yhdysvalloissa ja Gracehill Pohjois-Irlannissa.

Herrnhutilainen herätysliike on lähtöisin Herrnhutista. Liikkeen perustaja kreivi Nikolaus Ludwig von Zinzendorf (1700-1760) oli eläkkeelle jäänyt upseeri. Zinzendorfin kartanoon Böömissä kokoontui 1720-luvulta lähtien nuoria rukoilemaan ja ylistämään Herraa. Vähitellen siitä tuli uskonsa tähden vainottujen uskovien turvapaikka, joka kokosi siipiensä suojaan erilaisista kristillisistä liikkeistä tulevia. Paikalle annettiin nmi Herrnhut, ’Herran suoja’. Zinzendorf suvaitsi hyvinkin erilaisia opillisia painotuksia, sillä uskon ytimessä ei hänen mielestään ollut puhdas oppi vaan sydämestä nouseva rakkaus Vapahtajaan. Nikolaus Ludwig von Zinzendorf oli yksi aikansa hengellisistä uudistajista.