Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Hervannan seurakunta hankki kopion Torinon käärinliinasta

 

Alkuperäinen Torinon käärinliina oli yleisön nähtävillä viimeksi vuoden 2010 toukokuussa. KUVA: Lehtikuva/Reuters/Claudio Papi

Tampereen Hervannan seurakunta on hankkinut kopion Torinon käärinliinasta, jota esitellään yleisölle Hervannan kirkossa syyskuun alusta alkaen. Kirkkoherra Juhani Räsäsen tavoitteena on perustaa Suomeen kansallinen yhdistys Torinon käärinliinan ympärille.

Jeesuksen hautaliinakankaaksi väitetyn Torinon käärinliinan aitoudesta kiistellään jatkuvasti.

Vuonna 1988 väittelyn luultiin jo päättyneen, kun radiohiiliajoitus määritti käärinliinan keskiaikaiseksi jäljennökseksi. Sittemmin radiohiilimittauksen tulosta on arveltu virheelliseksi, koska mittauksessa käytetyn näytepalan on epäilty olevan peräisin keskiajalta peräisin olevasta liinan paikkapalasta.

Kirkkorekry neliöb. 11.-24.11.

”Liian tarkka väärennökseksi”

Monet ovatkin yhä vakuuttuneita liinan aitoudesta, heidän joukossaan suomalainen tutkija Juha Hiltunen.

Israelilaisia väärennöksiä tutkineen Hiltusen mukaan keskiaikainen jäljentäjä ei olisi voinut onnistua väärennöksessä näin hyvin: liinassa näkyy kokovartalokuva vainajasta, jota on runneltu samoin kuin ristiinnaulittua Jeesusta.

– Väärennysteorioilla on sellainen taipumus, että ne keskittyvät yhteen tiettyyn asiaan ja unohtavat yli 90 prosenttia kaikesta siitä tutkimusaineistosta, joka korreloi sen kanssa, että Torinon käärinliina on aito, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan keskiaikaisella väärentäjällä ei olisi voinut olla yhtä tarkkaa käsitystä esimerkiksi ruoskan iskun jättämistä vammoista.

Alkuperöinen käärinliina yleisön eteen mahdollisesti vuonna 2025.

Tampereen Hervannan kirkko on nyt hankkinut käärinliinasta kopion, joka on syyskuun alusta lokakuun puoliväliin asti esillä Torinon käärinliina -näyttelyssä Hervannan kirkossa. Hervannan kirkon kirkkoherran Juhani Räsäsen mukaan tavoitteena on perustaa Suomeen kansallinen yhdistys Torinon käärinliinan ympärille.

Hervannan kirkolla järjestetään Torinon käärinliinan merkitystä arvioiva yleisöseminaari sunnuntaina 1. syyskuuta kello 13-16 näyttelyn avajaisten yhteydessä. Näyttelyn suojelijaksi on lupautunut Tampereen piispa Matti Repo.

Räsäsen ja Hiltusen lisäksi avajaisissa puheenvuoron saa teologian tohtori Erkki Ranta, joka tarkastelee käärinliinaa evankeliumien todistusten valossa sekä taidemaalari Annukka Laine, joka valottaa käärinliinan merkitystä kirkkotaiteessa. Seminaariin on kutsuttu myös sisar Theresa Jezl ja isä Heikki Honkamäki kertomaan, millainen suhde katolisella ja ortodoksisella kirkolla on käärinliinaan ja pyhäinjäännöksiin.

Perinteisesti evankelisluterilaisessa kirkossa reliikeille eli pyhäinjäännöksille ei ole annettu samanlaista painoarvoa kuin esimerkiksi katolilaisuudessa.

”Ihmiset kaipaavat jotain konkreettista”

Juha Hiltunen perustelee käärinliinanäyttelyä nykyihmisten konkretian kaipuulla, johon Torinon käärinliina -näyttely pyrkii vastaamaan. Kirkkoherra Juhani Räsäsen mukaan kiistely käärinliinan aitoudesta ei välttämättä ole olennaisinta käärinliinassa.

– Minulle Torinon käärinliina ilmentää pyhyyttä joka tapauksessa. Minulle riittää se, Räsänen sanoo.

Lue myös:

Torinon käärinliina on viides evankeliumi

Torinon käärinliinan ”väärennös” esillä Turussa

Dosentti Juha Hiltunen: Torinon käärinliina on vaikuttava elämys

Italialaistaiteilijan väite: Torinon käärinliinan teki Giotto

Dosentti Juha Hiltunen tyrmää italialaistaiteilijan väitteen Torinon käärinliinan alkuperästä

Kuuntele Torinon käärinliinaa käsittelevä Viikon debatti (2.5.2012) Radio Dein ohjelma-arkistosta.

 
Dei, Ida Elina, artikkeliban. (1/2) 11.11.-5.12. MJa