Hiljaisuuden kautta pääsiäisen iloon

 
 

Helena Turja palveli pääsiäisen alla Kittilässä, Marian kappelissa, vapaaehtoisena päivystäjänä. Vieressä näkyvä taideteos on nimeltään Turvassa. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Helena Turja tuntee Hiljaisuuden retriittien perinteen jo viideltä vuosikymmeneltä. Tänä vuonna hän ohjasi paastonajan alkajaisiksi kotiretriitin. Hiljentymisen aloitukseen hänellä on tämä vinkki: ”Istu hiljaa ja levollisesti kymmenen minuuttia”.

Eläkepäiviä viettävä Helena Turja tutustui kristillisiin retriitteihin jo 1980-luvulla opiskellessaan Helsingin yliopistossa teologiaa.

Olen kiitollinen siitä, että meille – kirkon työhön valmistuville – annettiin eväitä työssä jaksamiseen. Saimme osallistua Hiljaisuuden retriittiin, se oli oppiaineena ja näin saimme kokea itse hiljaisuuden voimaannuttavat vaikutukset.

Seinäjoen seurakunnan pappina hän ohjasi vuosittain useita retriittejä, kaiken kaikkiaan niitä on takana useita kymmeniä.

Tänä vuonna hän ohjasi paastonajan aluksi päivän mittaisen retriitin ystävänsä tilavassa kodissa, josta löytyi oma huone jokaiselle kuudelle osallistujalle.

Aloitimme aamulla ja lopetimme saman päivän iltana. Pidimme hetkipalvelut kello 9, 12, 15 ja 18. Jokaiseen hetkipalveluun oli valittu Raamatun kohta, jota mietimme hiljaisuudessa seuraavaan hetkipalveluun saakka. Mahdollisesti kirjoitimme ylös Raamatun kohdan herättämiä ajatuksia. Painoimme sanan syvälle sydämeemme, voimaksi, toivoksi, lohduksi.

Vaikka retriitti ei kauempaa kestänyt, se kasvoi hedelmää.

Koin löytäneeni paljon uutta ja arvokasta Raamatun kertomuksista ja jakeista, kun niiden miettimiseen oli kunnolla aikaa ja tilaa.

Löydöt pääsivät heti hyötykäyttöön, sillä Turja oli juuri niinä aikoina valmistelemassa Ylelle kuuden jakson verran omaelämäkerrallisia aamuhartauksia.

Ne ovat kuunneltavissa toukokuun loppupuolelle saakka Yle Areenassa.

Hiljaisuuden siunaus

Nykyihmiselle, joka ottaa lähes koko hereilläoloaikansa vastaan informaatiotulvaa monista kanavista, voi olla vaikea hiljentyä. Silti moni sitä kaipaa.

Turjan mielestä ”harjoittelun” voi aloittaa istuen hiljaa ja levollisesti kymmenen minuuttia.

Samalla voi ajatella rukoillen, että jokainen uloshengitys vie pois levottomuutta ja jokainen sisäänhengitys tuo sisään rauhaa.

Kymmeneksi minuutiksi voi ottaa myös jonkin Raamatun jakeen ja syventyä miettimään sitä.

Toisia palvellen

Kotiretriitin lisäksi Helena Turja on käyttänyt paastonaikaa vapaaehtoistehtäviin. Hän matkusti Seinäjoen kodistaan Kittilään, Marian kappelin päivystäjäksi. Siihen tehtävään hän ryhtyi jo kymmenettä kertaa.

Levi-keskuksessa sijaitseva kappeli on avoinna vuoden jokaisena päivänä, mikä mahdollistuu vapaaehtoisten ansiosta.

Päivystäjänä kerron kauniin kappelin yksityiskohdista kaikille kiinnostuneille. Mutta aikaa jää myös henkilökohtaiseen hiljentymiseen ja lukemiseen.

Kappelipäivystäjä on kohdannut kymmeniä ulkomailta tunturikeskukseen matkanneita turisteja.

Eräät ihmettelivät, voiko luonnonvaloa täynnä oleva kappeli olla todellakin kirkko. He kertoivat kotimaansa kirkkojen olevan yleensä pimeitä ja tummin sävyin sisustettuja.

Sillä kertaa muistutin vieraita Raamatun sanasta; onhan Kristus maailman valo, joten Hänen asuinsijansa maanpäällä voi myös olla täynnä valoa.

Raamattua Helena Turja kertoo lukevansa kirkkovuoden mukaan, myös paastonaikana ja pääsiäisenä.

Kirkkovuosikalenteri on hyvä apuvälinen hiljentymiseen. Se löytyy kaikkien hyödynnettäväksi myös verkosta, kirkkovuosikalenteri.fi.

Seuraavaksi:

Monen lapsiperheen elämä jatkuvaa selviytymistä – leikkaukset ajavat perheitä kodeistaan