Pekka Nyman on yksi tuoreen ”Tulee aika – Rukouslauluja” -levyn tuottajista. Musiikin konkari oli jo 1980- ja 1990-luvuilla mukana tekemässä ”Hiljaisuuden lauluja” -levyjä.
Levyllä musisoivat ammattisoittajista koostuva Carmen Ensemble sekä Juha Vintturin johtama Tuohus-kuoro. Lokakuun alussa julkaistu äänite sisältää pääosin ennen julkaisemattomia lauluja. – Levyltä löytyy herkkiä akustisia sävyjä, rauhoittavia ja tunnelmallisia melodioita ja yhteistä rukousta, luonnehtivat rukouslaulujen kokonaisuutta tuottajakolmikko, Pekka Nyman, Antti Vuori ja Antti Suonio.
Rukouslaulut rohkaisevat, rauhoittavat ja lohduttavat
Pekka Nyman on miettinyt paljon rukouksen ja musiikin yhtäläisyyksiä ja yhteyttä toisiinsa.
– Sanallinen ja musiikillinen rukous ovat saman asian eri lähestymistapoja. Ne pärjäävät erikseenkin, mutta yhdessä niistä tulee jotain enemmän. Musiikki, joka saa meidät pysähtymään ja keskittymään ajatuksiimme, on rukousta. Samoin voi toimia hiljaisuus. Se ei ole musiikin tyylistä kiinni, vaan enemmänkin hetkestä, jossa mielemme osaset ovat kohdallaan.
Levyn tuottajien mielestä rauhoittaville rukouslauluille on tällä hetkellä tilausta. Radio Dein musiikkipäällikkönä työskentelevä Antti Suonio sai idean rukouslaululevystä pari vuotta sitten. Hän kertoo kokeneensa elämässään Pyhän läsnäoloa ennen kaikkea herkkien ja hiljaisten laulujen kautta.
– Arjen rytmi on usein nopeatempoista ja täynnä melua. Siksi minulle on tärkeää rauhoittua välillä hiljaisuudessa tai rauhoittavaa musiikkia kuunnellen. Pyhän kosketusta olen kokenut muun muassa sellaisten laulujen äärellä kuin ”Pidä minusta kiinni”, ”Ristin luona” ja ”Riihikirkkohymni”. Vahvapoljentoista ylistysmusiikkia ja energiaa pursuavaa nuorisolle tuotettua hengellistä musiikkia tehdään nykyisin paljon, mutta tällaista hitaampaa ja akustista musiikkia julkaistaan harvoin, Antti Suonio kertoo.
Kevättalvella 2015 tuottajakolmikko löysi toisensa. – Päätimme tehdä levyn, joka voisi rauhoittaa, lohduttaa ja rohkaista, toteaa Antti Vuori. Levyn kappaleita ovat säveltäneet ja sanoittaneet Suonion ja Nymanin lisäksi muun muassa Jaakko Löytty, Pekka Simojoki, Hanna Ekola ja Jari Kekäle.
Rukouksella ja musiikilla on yhteisöllistä merkitystä
Rukous on Pekka Nymanin mukaan saanut viime aikoina saanut erityisesti yhteisöllistä merkitystä.
– Ajatus siitä, että kaikkialla maailmassa rukoillaan lakkaamatta samoja rukouksia, esimerkiksi Isä meidän -rukousta, on mykistävä. Tietysti omat huolet ja kiitoksen aiheet ovat osana usein hiljaisiakin huokauksia Jumalan puoleen.
Nyman ajattelee, että yhteislaulut ovat olennainen osa mitä tahansa hengellistä tilaisuutta.
– Jos leikkii ajatuksella, että tilaisuudessa ei olisi yhteislaulua, niin saa käsityksen sen merkityksestä. Vaikea ajatella mitään muuta tekijää, sanallista yhteistä rukousta lukuunottamatta, mikä yhdistäisi ihmisiä yhtä hyvin.
Tuottajina toimineet muusikot halusivatkin tehdä rukouslauluista sellaisia, että niitä on helppo laulaa yhteislauluina. He tekivät niistä myös kuorosovitukset, jotka sopivat hengellistä ohjelmistoa laulaville kuoroille. Lauluista tullaan lisäksi julkaisemaan nuottikirja.
– Toivon, että laulut löytävät paikkansa täydentämässä seurakuntien yhteislauluaineistoa ja että kuorot ja lauluyhtyeet saavat tuoretta esitettävää materiaalia, Pekka Nyman kiteyttää muusikoiden toiveet.
Lisätietoja: rukouslauluja.fi