Hillel Tokazierin muusikonura lähti liikkeelle huuliharpusta. Musiikin ohella Tokazierin elämässä on ollut toinen tärkeä asia pienestä pitäen: Usko Jumalaan.
Hillel Tokazierin lapsuudenkodissa musisoitiin ahkerasti.
– Musiikki oli perheessämme tärkeä osa arkea ja juhlaa. Äiti soitti pianoa ja isä selloa, Tokazier kertoo Pianomies-elämäkertakirjansa julkistamistilaisuudessa Helsingissä.
– Isä osti minulle pienen huuliharpun, kun olin 4-vuotias. Se antoi minulle sysäyksen musiikin maailmaan.
Huuliharppua seurasi haitari ja sitten piano, joka hankittiin perheeseen Hillelin ollessa 9-vuotias.
– Soitin pianoa korvakuulolta. Soitin kaikkea, mitä olin radiossa kuullut. Pianotunnit aloitin 10-vuotiaana.
Rakkaus rock-musiikkiin räjäytti lopulta Hillelin tajunnan ja tempasi hänet mukaansa.
– Siinä on sellaista alkukantaista voimaa.
Vuonna 1946 syntynyt Hillel Tokazier kertoo kirjassaan haaveilleensa ammattimuusikon urasta jo 12-13-vuotiaana. Vanhemmat näkivät poikansa lahjakkuuden, mutta etenkin äidin oli vaikeaa hyväksyä sitä, että hänen pojastaan tulisi rytmimusiikin ammattilainen. Vaikka isä ymmärsi poikansa unelmaa, vahvatahtoisen äidin mielipide voitti, eikä Hilleliä kannustettu rytmimusiikin pariin.
Ensimmäistä äänitettyä sävellystä vuonna 1967 voidaan pitää Tokazierin muusikon uran alkuna. Vuosien saatossa hän on soittanut pianoa ja sähköurkuja lukuisissa tunnetuissa yhtyeissa ja kokoonpanoissa.
Juutalaisten hankala Jeesus-suhde
Musiikin lailla usko Jumalaan on ollut tärkeä osa Hillellin elämää pienestä pitäen. Henkilökohtaisemmaksi usko tuli 1980-luvun alkuvuosina. Kipeä avioeroprosessi vaikutti hengelliseen etsintään.
Synnyin hengelliseen elämään vähitellen. En kokenut mitään yhtäkkistä leimahdusta, en nähnyt näkyjä enkä kuullut kutsuvaa ääntä. Hengellinen prosessini oli aluksi hyvin älyllinen. Olen aina mielelläni keskustellut ja väitellyt uskosta ja uskonnoista. Kiinnostuin Jeesuksesta, Paavalista ja Pietarista, jotka kaikki olivat juutalaisia, ja ajattelin, että juutalaisten suhteessa heihin ja kristittyjen suhteessa juutalaisuuteen on jotakin selvittämätöntä.
Hillel Tokazier tuntee omakohtaisesti messiaanisen juutalaisen hankalan osan. Juutalaisten on vaikea suhtautua Jeesukseen. Messiaaninen juutalainen elää ikään kuin kahden leirin välissä.
Suurimmalle osalle juutalaisista usko Jeesukseen Messiaana merkitsee täydellistä kapinaa, pyhänhäväistystä, eikä monikaan traditionaalinen juutalainen pidä Jeesukseen uskovaa enää juutalaisena.
Tokazier kertoo kirjassaan, että hän joutuu edelleenkin arvioimaan aina uudelleen, missä hän voi puhua uskostaan ja missä ei.
Hillel Tokazieriltä meni pitkään ennen kuin hän uskaltautui tekemään hengellisen levyn. Vuonna 2009 ilmestyi äänite Lääke, jota seurasi toinen hengellinen levy Kiitos Herralleni vuonna 2014.
Tokazierin uusin hengellinen äänite Virsimaisemani on virsilevy, jossa on uudenlaisia, raikkaita sovituksia tutuista virsistä. Äänitteellä soittaa joukko tunnettuja ammattimuusikkoja kuten Juhani Aaltonen ja Joonatan Rautio.
Kursiivilla kirjoitetut tekstit ovat lainauksia kirjasta Pianomies (toim. Sinikka Klemettilä, Päivä Osakeyhtiö, 2019).