Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Hindunationalisteille povattu vaalivoitto huolettaa Intiassa

 

Intian parlamenttivaaleja on sanottu historian suurimmiksi kansanvaltaisiksi vaaleiksi: äänioikeutettuja on 814 miljoonaa. Kuva: Shutterstock

Talouskysymyksillä kampanjoineen oppositiojohtajan Narendra Modin historia herättää levottomuutta maan uskonnollisten vähemmistöjen keskuudessa.

Vuonna 1955 Intian ensimmäiseltä pääministeriltä Jawaharlal Nehrulta kysyttiin, mikä on suurin haaste itsenäisen Intian johtamisessa. Nehru vastasi: ”Saavuttaa oikeudenmukainen valtio oikeudenmukaisin keinoin ja luoda maallinen hallinto syvästi uskonnolliseen maahan.”

Intiassa päättymäisillään olevat vaalit tekevät haasteesta jälleen ajankohtaisen. Vaalit alkoivat 7. huhtikuuta, ja viimeiset äänet annetaan tänään maanantaina. Tulokset on määrä julkaista perjantaina.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Pääpuolueina vaaleissa ovat Gandhien dynastian jatkajan, Rahul Gandhin, johtama kongressin nykyinen valtapuolue, uskonnollisesti maltillinen NCP sekä Narendra Modin johtama hindunationalistinen pääoppositiopuolue Bharatiya Janata (BJP).

Modi on rakentanut vaalikampanjansa talouskasvun ja korruptionvastaisuuden ympärille, ja mielipidetiedustelut ennakoivat BJP:lle murskavoittoa ja paluuta valtaan kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Samalla galluptulokset ovat aiheuttaneet pelkoa ja levottomuutta Intian uskonnollisten vähemmistöjen keskuudessa.

BJP:n vaalivoiton uskotaan vaikuttavan näkyvästi muiden uskontojen asemaan Intiassa ja aiheuttavan levottomuuksia äärihindujen saadessa lisää pontta yhteiskunnallisille vaatimuksilleen.

Väkivaltaa ja uskonnonvapausrajoituksia

Katolisessa Jnana-Deepa Vidyapeeth -seminaarissa filosofian professorina työskentelevän George Karuvelilin mukaan hindunationalismi tarkoittaa BJP:n kohdalla muun muassa kaikenlaisen uskonnolliseen kääntymykseen tähtäävän toiminnan vaikeuttamista sekä pyrkimystä luoda hinduenemmistön kontrolloima Intia.

– Modin ensimmäinen teko Gujaratin osavaltion pääministerinä oli uskonnollisen kääntymyksen kieltäminen lailla, mikä on selkeästi maan perustuslain vastaista, Karuvelil kertoo.

Varoittavana esimerkkinä Modin taustoissa on myös hänen kotiosavaltiossaan Gujaratissa vuonna 2002 tapahtunut verilöyly, jossa yli tuhat muslimia tapettiin äärihindujen hyökkäyksissä. Modia on syytetty siitä, että osavaltion pääministerinä hän ei tehnyt tarpeeksi estääkseen mellakoita vaan päinvastoin lietsoi niitä. Kriitikoiden mukaan hän ei myöskään ole missään vaiheessa ottanut vastuuta tai osoittanut katumusta viattomien siviilien surmista.

Vaikka Intian viranomaiset ovat vapauttaneet Modin kaikesta tapahtumiin liittyvästä vastuusta, hän on edelleen muun muassa Yhdysvaltojen matkustuskieltolistalla.

Uskonnollisten vähemmistöjen huolta ei vähennä sekään, että niiden edustajiin kohdistunut väkivalta on tyypillisesti lisääntynyt osavaltioissa, joissa BJP on noussut valtaan.

– Vaalien seuraukset tulevat mitä ilmeisemmin näkymään myös ulkomaisten lähetystyöntekijöiden viisumivaikeuksina, paikallisten kristittyjen vainoina sekä hindujen ja muslimiyhteisön kiristyneinä väleinä, George Karuvelil arvioi.

Lue koko artikkeli Ristin Voiton numerosta 20/2014.