Ihmisiä ja ilmiöitä: Britanniassa tehty kysely: Kristityt kokevat syrjintää ja vihamielisyyttä uskonsa vuoksi – konservatiiveilla tilanne pahin Kotimaa: Politiikan jättänyt Timo Soini: ”Politiikka on kuin myrkytystila, josta tulee vakavat vieroitusoireet”

Holokaustia ei saa unohtaa

 

Juutalaisten joukkotuhon muistoportti Dachaun keskitysleirillä Saksassa. Kuva: JVT/istockphoto

Europarlamentaarikko Sari Essayahin mielestä Lähi-idän rauhanprosessin hidas eteneminen ei saa estää EU:n ja Israelin välisten suhteiden vahvistamista, varsinkaan kun Israel ei ole se osapuoli, joka kieltäytyy tulemasta neuvottelupöydän ääreen.

Sari Essayahin (kd, EPP) mielestä kasvavan sukupolven olisi tultava syvällisesti tietoiseksi Euroopan historian synkistä vuosista ja juutalaisten kokemasta joukkotuhosta.

”Antisemitismi eri muodoissaan ei ole vierasta myöskään tämän päivän Euroopassa, ja historian tuntemus on yksi tärkeimpiä välineitä sen vastaisessa työssä”, Essayah muistutti Israel-seminaarissa Brysselissä 28.1.

IK-opisto neliöb. 18.11.-1.12.

”Se juutalaisen kansan tuhoamisen päämäärä, joka 70 vuotta sitten vallitsi, ei ole väistynyt. Innokkaimmin Israelin valtion ja juutalaisten tuhoamisajatusta viljelee Iranin nykyjohto, joka on epäilemättä suurin uhka koko maailman turvallisuudelle”, Essayah arvioi.

Essayahin mielestä Lähi-idän rauhanprosessin hidas eteneminen ei saa estää EU:n ja Israelin välisten suhteiden vahvistamista, varsinkaan kun Israel ei ole se osapuoli, joka kieltäytyy tulemasta neuvottelupöydän ääreen.

”Meidän pitäisi ottaa entistä paremmin huomioon israelilaisessa yhteiskunnassa tapahtunut myönteinen kehitys niin teknologian ja kaupan alalla kuin kansalaisyhteiskunnassakin. Eurooppa tarvitsee Israelia yhtä paljon kuin Israel tarvitsee Eurooppaa kasvun ja kehityksen yhteistyökumppaniksi. EU-maiden pitäisi nykyistä rohkeammin ja laajemmin ryhtyä yhteistyöhön israelilaisten tiede-, tutkimus- ja kulttuurialan vaikuttajien kanssa”, kehotti Essayah.

Lähi-Idässä tervehditään päivittäin toivottamalla rauhaa; shalom, salaam. ”Me haluamme työskennellä siten, että niin Israelilla kuin sen naapurivaltioillakin olisi mahdollisuus turvalliseen ja rauhalliseen elämään: sellaiseen arkeen, johon me eurooppalaiset olemme sotien jälkeen ja etenkin rautaesiripun ja kylmän sodan päätyttyä ehtineet jo tottua, vakuutti Essayah.

Sari Essayahin yhteistyössä European Coalition for Israel -järjestön kanssa järjestämässä seminaarissa EU-parlamentissa 28.1. pohdittiin muun muassa, miten väestölliset ja kulttuuriset muutokset Euroopassa vaikuttavat EU:n ja Israelin suhteisiin. Seminaarissa puhuivat mm. juutalainen kirjailija ja akateemikko Bat Ye’or, ihmisoikeusaktivisti David G. Littman, Israelin EU-suurlähettiläs Ron Curiel sekä Euroopan parlamentin jäseniä ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie