Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Homokysymys hämmentää Kuopion piispanvaalia

 

Vaalikampanjat ovat tuoneet esille linjaeroja Kuopion kuuden piispaehdokkaan välillä.

Kuopion piispanvaali on nostanut esille isoja linjakysymyksiä ehdokkaiden tuodessa esille tosilleen vastakkaisia näkemyksiä. Miikka Ruokanen kommentoi eilen Yle Savolle, että olisi valmis vihkimään papiksi homoseksuaaleja, jotka eivät elä rekisteröidyssä parisuhteessa.

Piispaehdokkaat Pauliina Kainulainen ja Jaana Marjanen sen sijaan ilmoittavat Kotimaa24-verkkouutisissa voivansa vihkiä papiksi myös rekisteröidyssä suhteessa eläviä homoseksuaaleja mikäli nämä muutoin täyttävät viran edellytykset.

Ruokanen perustelee homonäkemystään kirkon virallisella avioliittokäsityksellä.

– Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa piispat ovat perinteisesti vihkineet homoja papeiksi sillä edellytyksellä, että homoseksuaalisuus on matalalla profiililla eli papiksi vihittävä ei ole elänyt julkisessa parisuhteessa. Nythän tilanne on hieman toinen. Itse kuitenkin voisin ajatella vihkiväni homon papiksi juuri tällaisella perinteisellä linjalla, Ruokanen sanoo Ylelle.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Ruokasen mukaan rekisteröidyssä parisuhteessa elävä edustaa vaihtoehtoista mallia kristilliselle avioliittokäsitykselle aivan kuten avoliitossa asuvakin.

– Vuonna 2010 kirkolliskokous ja piispainkokous alleviivasivat, ettei kristillistä avioliittokäsitystä miehen ja naisen välisenä liittona muuteta. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävä elää vaihtoehtoisessa mallissa, aivan kuten eläisi vaikkapa avoliitossa asuvakin, ja se on suuri ongelma papiksi vihkimisessä. Katsoisin, ettei papiksi vihkiminen ole silloin mahdollinen, perustelee Ruokanen Ylelle.

Piispaehdokas Sakari Häkkinen on kertonut kokevansa Kuopion piispanvaalissa ehdokkaina olevat Miikka Ruokasen ja Jari Jolkkosen uhkana Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulille. Häkkisen mukaan esimerkiksi Ruokasen ja Jolkkosen kannanotot naispappeuden vastustajien puolesta ovat huolestuttavia.

 Lue myös:

Kotimaa24: Vastakkainasettelu hämmentää piispaehdokkaita”

Sakari Häkkinen pitää osaa piispaehdokkaista uhkana

Lisää Kuopion piispanvaalista Radio Dein Ajankohtaistunnilla torstaina 19.1. klo 9-10, uusinta klo 13-14 ja yöllä 01-02.