Helsingin hovioikeus on hylännyt kaikki kansanedustaja Päivi Räsästä vastaan nostetut syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tieto on julkistettu tänään tiistaina kello kymmenen.
Räsäsen avustaja, varatuomari Matti Sankamo pitää vapauttavaa päätöstä odotettuna.
Räsänen pitää parhaillaan ratkaisusta tiedotustilaisuutta Helsingissä.
– Olen ollut kiitollinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden, suorastaan kunniatehtävän, puolustaa sananvapautta. Se on aivan keskeinen oikeus demokraattisessa valtiossa. Pidän suuressa arvossa sitä, että oikeus päätöksessään tunnustaa sananvapauden merkityksen.
– En ole hetkeäkään itse epäillyt, että olisin näissä kirjoituksissani ja lausunnoissani syyllistynyt mihinkään lainvastaiseen, Räsänen kommentoi.
Oikeusprosessi on kestänyt yli neljä vuotta. Räsänen on arvostellut syyttäjää totuudenvastaisista syytöksistä. Hän on istunut yli 13 tuntia poliisikuulusteluissa, valmistautunut oikeuden istuntoihin ja istunut useita päiviä käräjä- ja hovioikeudessa.
– Olisin voinut väistää tämän kaiken katumalla kirjoituksia ja luopumalla niistä.
En peräänny Raamattuun pohjautuvasta vakaumuksestani.
Räsäseltä kysyttiin poliisikuulusteluissa kolme kertaa, suostuuko hän poistamaan sosiaalisesta mediasta ja kotisivuiltaan tutkintojen kohteena olevat kirjoituksensa. Silloinen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli todennut, että poistamisella olisi merkitystä syyllisyyden arvioinnissa. Räsänen on koko prosessin ajan kieltäytynyt poistamasta tai muuttamasta syytteenalaisina olleita tekstejään.
– En peräänny Raamattuun pohjautuvasta vakaumuksestani. Tässä ei ole kyse vain minun mielipiteistäni, vaan tuhansien kristittyjen oikeudesta ilmaista vakaumuksensa. Eikä pelkästään kristittyjen, vaan kaikkien ihmisten sananvapaudesta.
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi maaliskuussa kaikki Räsäsen lausuntoihin kohdistuneet syytteet ja antoi vapauttavan ratkaisun hänen lisäkseen piispa Juhana Pohjolalle, joka sai syytteen syytteenalaisena olleen pamfletin julkaisemisesta.
Räsänen pitää oikeusprosessia ja tänään saatua hovioikeuden päätöstä on sanan- ja uskonnonvapauden kannalta historiallisina.
– Rikosoikeudessa on ensimmäisen kerran punnittu, saako Raamattuun kytkeytyviä opetuksia pitää esillä ja ilmaista olevansa samaa mieltä niiden kanssa.