Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

HS: Tyttöjen silpomisperinne murenemassa Etiopiassa

 

Perinteinen ympärileikkaaja saattaa tehdä viisikin silpomista samalla partakoneenterällä. Kuva: Meeri Koutaniemi (kuva julkaistu tekijän luvalla)

Etiopialaismiesten asenteet tyttöjen silpomista kohtaan ovat muuttumassa, kertoo valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Muutosta vauhdittaa tietoisuuden lisääntyminen ja huoli siskojen, vaimojen ja lasten terveydestä.

Vaikka tyttöjen ympärileikkaus on kielletty Etiopian laissa, Unicefin arvion mukaan jopa 70 % naisista on silvottu. Muun muassa Planin tekemän työn ansiosta perinteen suosio on hankealueilla kuitenkin romahtanut, kertoo Helsingin Sanomat.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi kiersi alkuvuonna Etiopiassa kuvaamassa tyttöjen ympärileikkausta vastustavia miehiä. Hän kertoo Helsingin Sanomille, että haitallisesta ja kivuliaasta perinteestä kiinnipitäminen johtuu usein vähäisestä tietotasosta.

SRO neliöb. 17.-23.10.

”Kun miehet ovat saaneet todistusaineiston käyttöönsä, he ovat muuttaneet mielipiteensä”, Koutaniemi kertoo. ”Saatuaan tietoa terveysvaaroista kyläläiset ovat itse aktivoituneet vastustamaan perinnettä.”

”Jos pysymme hiljaa, siskojamme ja ystäviämme kuolee”

14-vuotias Alemayehu Genale on yksi Koutaniemen kuvaamista.

”Välillä tuntuu kiusalliselta puhua poikana tyttöjen sukupuolielinten silpomisesta. Sellaista ei ennen hyväksytty, aihe oli täysi tabu. Saan kuitenkin rohkeutta ajatuksesta, että jos minä ja muut pojat pysymme hiljaa, siskojamme ja ystäviämme kuolee”, Genale kertoo.

Koska perinne on pitkä, ei asennemuutos tapahdu hetkessä. Usealla haastatellulla etiopialaismiehillä vastustusta nostaa ennen kaikkea huoli omien läheisten terveydestä.

”Kun olen puhunut silpomista vastaan, vanhempani ovat alkaneet kuunnella minua ja muuttaneet mielensä. He ovat katuneet ja luvanneet, ettei viidettä siskoani silvota. Haluan naimisiin leikkaamattoman tytön kanssa.”