Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

HS: Udmurtian mummokuoro keräsi rahat kirkkoon

 

Venäjää kevään euroviisuissa edustava udmurttimummokuoro Brangurt pesjanajos tai Buranovski babuski on jo saavuttanut yhden tavoitteensa. He ovat saaneet keikkailullaan kokoon rahat kylän kirkon rakentamiseksi.

Brangurtin, venäjäksi Buranovon, udmurttikylän kirkko tuhottiin neuvostoaikana. Neuvostoliiton hajottua kyläläiset tekivät 1990-luvun alussa vanhasta kaupasta rukoushuoneen, jolla on pärjätty tähän asti.

– Ajattelimme mummojen kesken, että ei olisi huono ajatus rakentaa kirkko. Ja kun me siinä juttelimme, rikas liikemies soitti ja tarjoutui maksamaan hyvin keikasta. Ajattelin, että se on merkki. Siitä tuli ensimmäinen osa kirkkorahastoon. Nyt kaikki on kerätty ja rakennustyöt alkavat toukokuussa, kuoroa johtava Olga Tuktareva kertoo.

Helsingin Sanomien mukaan kuoron toiveena on, että uusi kirkko paitsi kaunistaa kylää, myös muuttaa vähän ilmapiiriä. Josko miesten viinankäyttökin vähenisi, oli alkuperäinen toive.

Kirkkorekry neliöb. 14.-27.10.

Venäjään kuuluvassa Udmurtian tasavallassa sijaitsevassa Brangurtissa asuu noin 650 ihmistä. Kylän naisten pieni kuoro on vuosia laulanut myös tunnettuja hittejä udmurtiksi ja keikkaillut Venäjän lisäksi ulkomailla. Kansainväliseen julkisuuteen se singahti tänä vuonna, kun se voitti Venäjän euroviisukarsinnat englannin- ja udmurtinkielisellä kappaleella Party for Everybody.

Udmurtia sijaitsee noin tuhat kilometriä Moskovasta itään. Udmurtti on suomen sukukieli, jota puhuu arviolta 450 000 ihmistä. Valtaosa on käytännössä kaksikielisiä, ja varsinkin kaupungeissa asuvilla udmurteilla venäjä on ykköskieli. Kieltä puhutaan yleisesti maaseudulla. Siksi nykyaikaista sanastoa on vähän. Isoäidit toivovatkin menestyksensä lisäävän udmurtin suosiota ja sen saamaa huomiota.

Youtube-video mummokuorosta

 
Artikkelibanneri perussanoma